Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2018 12:48 - 5-НИКОЛАЙ КОПЕРНИК (1473-1543)
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3722 Коментари: 1 Гласове:
-2

Последна промяна: 28.11.2018 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
 5-НИКОЛАЙ КОПЕРНИК (1473-1543) Той е първият Ренесансов учен, който предлага хелиоцентричната система[2][3] и с това измества Земята от центъра на Вселената.

"Той е, Който направи земята със силата Си, Утвърди света с мъдростта Си, И разпростря небето с разума Си." Еремия 51:15

" Простира севера върху празния простор; Окача земята на нищо." Йов 26:7   

 Първото изложение на своята система той прави в ръкопис от около 40 страници, който се разпространява след 1514г.

 "Така казва Господ: Небето Ми е престол, И земята е Мое подножие"

  Най-важното съчинение на Коперник, „За въртенето на небесните сфери“ (De revolutionibus orbitum coelestium), публикувано малко преди неговата смърт през 1543 година, често е приемано за началото на съвременната астрономия и на общата научна революция.

 "Отдавна Ти, Господи, си основал земята, И дело на Твоите ръце са небесата. Те ще изчезнат, а Ти ще пребъдваш; Да! те всички ще овехтеят като дреха; Като облекло ще ги смениш, и ще бъдат изменени. Но Ти си същият, И Твоите години няма да се свършат."Псалми 102:25-27

Работата на Коперник стимулира последвалите научни изследователи.

Един от универсалистите на Ренесанса, освен астроном Коперник е и математик, лекар, полиглот, филолог, преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист.  

Макар астрономията да е само странично занимание сред множеството му дейности, точно в тази област той оставя своето най-трайно наследство.

 ♦♦♦♦♦♦♦

"Понеже, създавам ново небе и нова земя;И предишните неща няма да се спомнят, Нито ще дойдат на ум"

"Защото, както новото небе И новата земя, които Аз ще направя, Ще пребъдат пред Мене, казва Господ" Исая 66:1,22 ;65:17                                                              

♦♦♦♦♦♦♦

♦ Да опознаваме великолепните творения на Бога, да проумяваме Неговата мъдрост, величие и сила, да се наслаждаваме на Неговите чудесно действащи закони – със сигурност това са достойни начини за преклонение пред Всемогъщия Бог, за Когото невежеството не би могло да бъде по-приемливо от знанието.

"Кой е възложил на Него грижата за земята? Или кой Го е натоварил с цялата вселена?" Йов 34:13

♦ Господи Исусе Христе, аз не очаквам милостта, която получи апостол Павел, нито благоволението, с което Ти прости на апостол Петър. Моля Tе, само за онази милост, която подари на разбойника на кръста.

"И каза: [Господи] Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си. А [Исус] му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рая."Лука 23:42:43

♦ Преди да публикува своята прочута Хелиоцентрична теория, Коперник пише: Моля се, дано Всемогъщият и Всемилостив Бог Исус Христос да погледне благосклонно към моето дръзко научно начинание и дано Той да ми вдъхне сили да пренеса този труд, който започнах с Неговата помощ и с Неговото вдъхновение, по правилния път до предначертаната цел.

"Но има дух в човека; Вдъхновението на Всемогъщия го вразумява."Йов 32:8

"У мене е съветът и здравомислието; Аз съм разум; у мене е силата. Чрез мене царете царуват И началниците узаконяват правда." Притчи 8:14

♦ В своя революционен труд. За въртенето на небесните сфери Коперник пише: Кой – след като е изследвал с прилежно съзерцание нещата, които са установени по най-съвършения ред и са управлявани от Божието Провидение – не би прогледнал за това, което е наистина добро, и не би се възхитил на Твореца на всички неща, в Когото е цялото щастие и всяко благо?

" Кой Ми е дал по-напред, та да му отплатя? Все що има под цялото небе е Мое. " Йов 41:11

Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни." Йоан 8:36

" Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо." Йоан 15:5

♦♦♦♦♦♦♦

♦" Едва покълналото растение е нежно и слабо. Изсъхналото е твърдо и кораво. Оттук става ясно, че всичко, което е нежно и слабо, в него има живот."

♦ "Мъдрецът избягва всякакви крайности."

♦ "Достойният прави много, но не се хвали с направеното; има заслуги, но не си признава за тях, защото не желае да разкрие своята мъдрост."

♦♦♦♦♦♦♦

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1080117
Постинги: 1120
Коментари: 19
Гласове: 716
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930