Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2018 11:19 - 13-БЛЕЗ ПАСКАЛ (1623-1662)
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1528 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

13-БЛЕЗ ПАСКАЛ (1623-1662) – физик, математик и изобретател, основател на хидродинамиката и хидростатиката, създател на теорията на вероятностите На 13-годишна възраст Блез Паскал, без ничия помощ, открива първите 32 теореми на Евклидовата геометрия. На 16-годишна възраст той доказва една от основните теореми на проективната геометрия – т.нар. “теорема на Паскал”. На 18-годишна възраст изобретява първия цифров калкулатор; след още няколко години доказва съществуването на атмосферното налягане и изобретява барометъра. Паскал умира на 39 години.

♦♦♦♦♦♦♦

В СВОЯТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА КНИГА “Мисли” Паскал пише: “Хората презират религията, ненавиждат я, дори ако тя почива на истината. Ако ги попитате защо го правят, със сигурност няма да могат да ви отговорят. За да се борим срещу това, трябва най-напред да покажем, че религията съвсем не противоречи на разума, че тя заслужава уважение, и да изтъкнем с какво тя го е заслужила. Трябва да покажем, че религията е достойна за любов, та поне на добрите хора да се прииска тя да отговаря на истината; и чак после трябва да започнем да доказваме нейната истинност.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ РЕЛИГИЯТА Е ДОСТОЙНА ЗА УВАЖЕНИЕ, защото познава истинската същност на човека, и е достойна за любов, защото му обещава смисъл, надежда и истинско щастие.

♦♦♦♦♦♦♦

НЕКА СЕ ОТНАСЯМЕ СЪС СЪЖАЛЕНИЕ СПРЯМО НЕВЯРВАЩИТЕ. Те и без това са жалки и нещастни, живеят без вяра и без никаква надежда, щом не вярват че има Бог. Тогава в какво вярват? Ако ги попитате, защо живеят, със сигурност няма да могат нищо да ви кажат. Не би трябвало да ги хулим. Нека поне да научат каква е религията, срещу която се борят и я мразят, преди да я нападат.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ НИЕ ПОЗНАВАМЕ БОГА ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ ИИСУС ХРИСТОС. Без този посредник всяко общуване с Бога ни е отнето; чрез Иисус Христос не само опознаваме Бога, но и се спасяваме от греха и смъртта. Всички, които са претендирали, че познават Бога, и са  доказвали съществуването Му без Иисус Христос, са си служили с неубедителни доводи. Ако го няма Исус, за кой Бог става дума и в кой Бог вярват? Тези заблудени и жалки хора не знаят, че истинския Бог си има име - Исус (Спасител).

♦♦♦♦♦♦♦

"Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус; защото Той е Който ще спаси людете Си от греховете им. "Ето девицата ще зачне и ще роди син; И ще го нарекат Емануил" (което значи, Бог с нас)." Матей 1:21,23

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ХУБАВО Е ТЕЗИ ЗАБЛУДЕНИ И ЖАЛКИ ХОРА да научат тези два стиха и да ги повтарят, и дано го разберат, че

♦♦♦♦♦♦♦

"Той Исус е Който ще спаси людете Си от греховете им"

 

♦♦♦♦♦♦♦

♦ АКО НЕ СА РАЗБРАЛИ, че само Исус може да спасява, никой не може да им помогне! Исус каза на евреите:

 ♦♦♦♦♦♦♦

"Не мислете, че аз ще ви обвиня пред Отца; има един, който ви обвинява-Моисей, на когото вие се облягате. Защото, ако вярвахте Мойсея, повярвали бихте и Мене; понеже той за Мене писа. Но ако не вярвате неговите писания, как ще повярвате Моите думи?" Йоан 5:45-47

♦♦♦♦♦♦♦

♦ НО ЗА ДА ДОКАЖЕМ БОЖЕСТВЕНОСТТА НА ИСУС ХРИСТОС, ние разполагаме с библейските пророчества, които са солидни и осезаеми доказателства.

♦♦♦♦♦♦♦

"И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят."Лука 16:31

♦♦♦♦♦♦♦

♦ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПАСИ по какъвто и начин да се опитва, ако Исус не го спаси.

♦♦♦♦♦♦♦

"Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни." Йоан 8:36

"Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене." Йоан 14:6

"Защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо."Йоан 15:5

♦♦♦♦♦♦♦

♦ И ТЪЙ КАТО ТЕЗИ ПРОРОЧЕСТВА са се сбъднали в живота на Христос и истинността им е потвърдена, те са вън от всяко съмнение и доказват Божествеността на Исус Христос. Ако някой не е разбрал истината (тайната на вековете), че Иисус Христос е Бог, Който ни даде пример как да живеем като божи деца и да ни спаси, такъв си губи само времето. Няма разлика от него и едно животно.

♦♦♦♦♦♦♦

"Ако бяхте познали Мене, бихте познали и Отца Ми; отсега Го познавате и сте Го видели. Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е. Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца? Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела. Вярвайте Ме, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мене; или пък вярвайте Ме поради самите дела."Йоан 14:7:11

"Аз и Отец едно сме."Йоан 10:30

♦♦♦♦♦♦♦

♦ СЛЕДОВАТЕЛНО В ИСУС и чрез Исус ние познаваме Бога. Единствено чрез Иисус Христос познаваме не само Бога, но и себе си. Само чрез Иисус Христос познаваме живота и смъртта.

♦♦♦♦♦♦♦

"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме. Защото Христос затова умря и оживя - да господствува и над мъртвите и над живите."Римляни 14:8,9

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ИЗВЪН ИИСУС ХРИСТОС НЕ ЗНАЕМ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ: животът, смъртта и Бог; не знаем и какво представляваме самите ние! Без Евангелието, посветено изключително на Иисус Христос, ние не знаем нищо и виждаме само мрак и хаос в природата на Бога и в собствената си природа.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ПОЗНАВАНЕТО НА БОГА, без осъзнаването на собствената ни слабост и окаяност, поражда гордост. Ние не сме нищо, а по-малко и от нищо, как може тогава да се имаме за нещо?

♦♦♦♦♦♦♦

"Ето, вие сте по-малко от нищо; И това, което вършите, по-малко от нищо; Мерзост е оня, който ви избира."Исая 42:24

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ИИСУС ХРИСТОС Е БОГ, до Когото се приближаваме без гордост и пред Когото се смиряваме без отчаяние.  Исус е най-великия живял някога на земята.

♦♦♦♦♦♦♦

"Имайте в себе си същия дух, който беше и в Христа Исуса; Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога, но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците; и, като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст." Филипяни 5-8

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ОСЪЗНАВАНЕТО НА СОБСТВЕНАТА НИ ОКАЯНОСТ, без познаването на Иисус Христос, поражда отчаяние. Познаването на Иисус Христос помирява тези две крайности, защото чрез Иисус Христос научаваме и за Бога, и за нашата окаяност.   

♦♦♦♦♦♦♦

♦ СТРАННА Е ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ. Тя повелява на човека да осъзнае, че е порочен и дори гнусен и отвратителен, и същевременно му повелява да се стреми да стане подобен на Бога. Невероятно, но е факт.

♦♦♦♦♦♦♦

"Що е човек та да е чист, И роденият от жена та да е праведен? Ето, на светите Си ангели Той не се доверява, И небесата не са чисти в очите Му; Колко повече е гнусен и непотребен човек, Който пие неправда като вода!"Йов 15:14-16

♦♦♦♦♦♦♦

АКО ПРЕНЕБРЕГНЕМ ЕДНА ОТ ТЕЗИ ДВЕ ПОВЕЛИ, тогава възвисяването на човека до Бога би превърнало човека в едно жалко, високомерно и суетно същество, а принизяването му би го превърнало в едно презряно същество.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ НА КОЙТО И ДА СЕ МОЛИШ ЗА ПОМОЩ И СПАСЕНИЕ, не може да ти помогне. Без Иисус Христос човек затъва в пороци и нещастие. Чрез Него човекът се освобождава от пороците и отчаянието.

♦ Всеки светия е имал минало и всеки грешник бъдеще.

♦♦♦♦♦♦♦

"Исус ни каза: Без Мене не можете да сторите нищо. " Йоан 15:5

♦♦♦♦♦♦♦

♦ СЪЩО И ТОЗИ СТИХ Е ХУБАВО ДА СИ ГО ПОВТАРЯМЕ, за да ни напомня, че сме зависими от Иисус Христос. В Иисус Христос е цялата нашата добродетел и цялото наше щастие. Извън Него  има само поквара, заблуди, мрак, смърт и отчаяние. Не бива да се питаме дали сме призвани да излезем от света, а напротив - дали сме призвани да останем в него, като не чакаме да ни кажат дали трябва да излезем от една запалена или чумава къща.

♦♦♦♦♦♦♦

"Аз няма вече много да говоря с вас, защото иде князът на [този] свят. Той няма нищо в Мене." Йоан 14:30

"Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца." 1Йоан 2:15

♦♦♦♦♦♦♦

♦ НАИСТИНА Е ВЯРНО, че Има една празнина, оставена от Бога в сърцето на всеки човек. Тази празнота  никога не може да бъде запълнена от нещо земно. Тя може да бъде запълнена само от Бога и то в лицето на Иисус Христос. Той единствено заслужава слава, чест и поклонение.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ИИСУС Е ДОКАЗАЛ, че трябва  единствено само на Него да вярваме, само на Него да се молим и само Него да въздигаме.

"Защото всичко е от Исус, чрез Исус и за Исус. Нему да бъде слава до векове. Амин." Римляни 11:36

♦♦♦♦♦♦♦

♦ В КАКВИ ЛИ НЕВЕРОЯТНОСТИ, простотии, заблуди, трябва невярващите да вярват, да си ги съчиняват, да си ги въобразяват и измислят, чрез фантазиите си, за да си останат невярващи!

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ПЪРВО - ИЛИ БОГ СЪЩЕСТВУВА, ИЛИ НЕ. 

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ВТОРО - АЗ МОГА ДА ВЯРВАМ ИЛИ НЕ.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ГУБЯ ЕДИНСТВЕНО В СЛУЧАЙ, ЧЕ ТОЙ НАИСТИНА СЪЩЕСТВУВА, А АЗ ОТРИЧАМ ТОВА. ТАКА ЧЕ ПО-ДОБРЕ ДА ВЯРВАМ, ЗАЩОТО РИСКЪТ Е МИНИМАЛЕН.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ХАРАКТЕРЪТ НА ИСУС е бил не само най-високият образец за добродетелност, но и най-силната подбуда към добродетелност и е упражнил толкова силно влияние, че наистина може да се каже, че просто описание на три кратки години активен живот е направило повече за възраждането и облагородяването на човечеството, отколкото всички трудове на философите и всички призиви на моралистите.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ БИБЛИЯТА Я ЧЕТА като адресирано писмо изпратено лично до мен.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ КОЙТО НЕ ЧЕТЕ СЛОВОТО НА ИИСУС ХРИСТОС, той се лишава от близостта и приятелството на Иисус Христос. Тогава как може такъв да казва: аз съм християнин, аз вярвам в Иисус Христос! Повярвайте ми, този не само лъже себе си, но и си губи времето и пропилява безцелно живота си. Със сигурност ще дойде това време, когато ще го търси Словото, но тогава ще бъде за него много късно.

♦♦♦♦♦♦♦

" Да ядем и да пием, Защото утре ще умрем. "Исая 22:13

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ГЛЕДАЙ ДА СЕ УБЕДИШ във вечните истини не с помощта на цели грамади доказателства на разума, но като намаляваш страстите си.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ИСУС ХРИСТОС Е БОГ, до Когото се приближаваме без гордост и пред Когото се приближаваме без отчаяние.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ НА 23 НОЕМВРИ 1654, Паскал имал дълбоко религиозно преживяване. В дневника си написал следното:

♦ ПРЕДАВАМ СЕ НАПЪЛНО на Исус Христос, моя Изкупител. Признавам Исус за мой Бог и мой личен Спасител.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ФРЕНСКИ ИСТОРИК РАЗКАЗВА ДВА ВЕКА ПО-КЪСНО: Рядко се среща толкова могъщ интелект, да се подчини с такова смирение и вяра на силата на Христос. Паскал започнал да вярва не само, че любовта и милостта на Бог могат да ни донесат хармония, но също така вярвал, че собствените му грехове и грешки могат да бъдат простени, и че когато умре, ще отиде в рая и вечно ще бъде с Исус. Преживяването му било отвъд научното наблюдение и логика.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ СПОРЕД ПАСКАЛ ИСУС ХРИСТОС е целта на всяко нещо и центърът към който всичко се стреми.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ТЕЖКО НА ХОРАТА, които не знаят смисъла на човешкия живот- защо се раждат и защо живеят. Докато човека е жив му се дава време да намери Исус, и да се подготви да го посрещне с чисто лице и с чисти очи. Колкото и да не го вярват някои, всички ще застанем пред Исус в страшния съд и ще се  срамуваме и червим, и няма да можем да повдигнем лице, за да погледнем Исус, поради беззаконията и грехове ни.

♦♦♦♦♦♦♦

"Защото, нито Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всички, за да почитат всички Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина, не почита Отца, Който Го е пратил." Йоан 5:22,23

♦♦♦♦♦♦♦

♦ СЕГА Е ВРЕМЕТО ДА СЕ ПОТЪРСИ БОГА и да се разбере коя е Неговата воля.

♦♦♦♦♦♦♦

"Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот, и Аз да го възкреся в последния ден."Йоан 6:40

♦♦♦♦♦♦♦

♦ АКО НЕ ГО НАПРАВИМ ДОКАТО СМЕ ЖИВИ, казва се: плача ще бъде горчив и жесток.

♦♦♦♦♦♦♦

" За да търсят Бога, та дано биха Го поне напипали и намерили, ако и Той да не е далеч от всеки един от нас" Д.Ап 17:17

♦♦♦♦♦♦♦

♦ СЪЩНОСТТА НА САМОЛЮБИЕТО и на човешкото „аз“ е да обича само себе си и да мисли само за себе си. Но какво да стори човек? Не е в негова власт да предпази любимия си обект от недостатъци и страдания: иска да бъде велик, а се вижда нищожен; иска да бъде щастлив, а се вижда нещастен; иска да бъде съвършен, а се вижда съвсем несъвършен; иска да бъде обичан и ценен от хората, а съзнава, че недостатъците му заслужават само отвращение и презрение. Поради това противоречие у него възниква най-несправедливата и възможно най-престъпната страст; той започва да изпитва смъртна омраза към истината, която убедително изобличава слабостите му. Би желал да я унищожи и тъй като не може да посегне на нея самата, руши я, доколкото му се удава, в собственото си съзнание и в съзнанието на околните; с други думи, той старателно скрива недъзите си от другите и от себе си и му е непоносимо не само когато му ги покажат, но и когато ги забележат.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ВЕЛИЧИЕТО НА ЧОВЕКА се корени в съзнанието за неговото нищожество. Дървото не съзнава нищожеството си. Следователно човек е нищожен, щом съзнава нищожеството си, но същевременно е велик именно защото го съзнава.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ НЕ САМО ЧРЕЗ УМА, но и чрез сърцето достигаме до истината.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ САМО ЖИВОТЪТ, най-уязвимото нещо на света, ни дели от ада или небето.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ С КАКВО ОСНОВАНИЕ НЯКОИ ТВЪРДЯТ, че не можем да възкръснем? Кое е по-трудно – да се родиш или да възкръснеш, изобщо да не си бил и да бъдеш или да си бил и отново да бъдеш? По-мъчно ли е да дойдеш в битието или да се върнеш в него? Свикнали сме да смятаме едното лесно, а по липса на навик – другото невъзможно: наивен начин на разсъждение!

"Ако се проповядва, че Исус Христос е възкресен от мъртвите, как казват някои между вас, че няма възкресение на мъртвите? Ако няма възкресение на мъртвите, то нито Христос е бил възкресен; и ако Христос не е бил възкресен, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра. При това, ние се намираме и лъжесвидетели Божии; защото свидетелствувахме за Бога, че е възкресил Христа, Когото не е възкресил, ако е тъй, че мъртвите не се възкресяват; защото, ако мъртвите не се възкресяват, то нито Христос е бил възкресен; и ако Христос не е бил възкресен, суетна е вашата вяра, вие сте още в греховете си. Тогава и тия, които са починали в Христа, са погинали. Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление. Но сега Христос е бил възкресен, първият плод на починалите. Понеже, както чрез човека дойде смъртта, така чрез човека дойде възкресението на мъртвите. Защото, както в Адама всички умират, така и в Христа всички ще оживеят. Но всеки на своя ред; Христос първият плод, после, при пришествието на Христа, тия, които са Негови."1Коринтяни 15:12-25

♦♦♦♦♦♦♦

♦ КОЛКО Е СУЕТНА ЖИВОПИСТА, предизвикваща възхищение от сходството с оригинала, който никого не възхищава.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ВСИЧКИ НЕЩАСТИЯ НА ЧОВЕКА се дължат на неспособността му да стои тихо в своята стая, усамотен.

♦♦♦♦♦♦♦

МАЛОДУШНИТЕ ПОЗНАВАТ ИСТИНАТА, но я поддържат само доколкото това съвпада с интереса им. Излиза ли извън него, те я изоставят.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ИСТИНАТА Е ТОЛКОВА ЗАБУЛЕНА ДНЕС, а лъжата толкова здраво установена, че никога няма да разпознаем Истината, освен ако я обичаме.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ ЩАСТИЕТО НЕ Е НИТО В НАС, нито извън нас. То е в съюза между нас и ИСУС.

♦♦♦♦♦♦♦

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1081063
Постинги: 1121
Коментари: 19
Гласове: 717
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930