Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2019 10:22 - 20-ДЖОРДЖ БЪРКЛИ (1685-1753)
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5641 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2019 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

20-ДЖОРДЖ БЪРКЛИ (1685-1753)–философ-емпирик и математик, основател на европейската идеалистична философия Бъркли е наричан “предшественик на Айнщайн и Мах”, защото два века преди появата на физическите теории на Айнщайн и Ернст Мах, той опровергава Теорията за абсолютното пространство и време. През 1710 година дава монашески обет и приема свещенически сан. През 1724 г. става епископ и декан на колежа в Дери. Запален е от идеята за мисионерство – иска да основе училище за туземците на Бермудските острови и т. н., но всички негови идеи в това отношение остават нереализирани. Приживе се слави като един от най-ерудираните умове на своето съвремие.

♦♦♦♦♦♦♦

♦“КОГАТО ГОВОРЯ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БОГА, аз нямам предвид една неясна обща Причина на всички неща, за която нямаме никаква представа, а имам предвид Бог в строгия и точен смисъл на тази дума, т.е. едно Същество, чиято духовност, проницателност, всемогъщество, всезнание, безкрайна сила и доброта са така очевидни, както и съществуването на видимите неща и ние го видяхме в лицето на Бог и Господ Исус Христос.”

♦♦♦♦♦♦♦

"Никой, кога да е, не е видял Бога; Единородният Син, който е в лоното на Отца, Той Го изяви."Йоан 1:18

♦♦♦♦♦♦♦

"И Отец, Който Ме е пратил, Той свидетелствува за Мене. Нито гласа Му сте чули някога, нито образа Му сте видели."Йоан 5:37

♦♦♦♦♦♦♦

♦“КАКВО НЕВЕРОЯТНО УДОВОЛСТВИЕ е да съзерцаваме природните красоти на земята! Не се ли спуска всеки ден воалът на нощта над лицето на земята и не сменя ли земята своята дреха със смяната на сезоните, за да можем ние да съхраним и обновим своята наслада от природните красоти? Колко подходящо са разположени елементите! Какво разнообразие и умисъл има и в най-незначителните създания на природата! Каква изтънченост, каква красота, каква изобретателност откриваме в телата на животните и растенията! Колко смислено са разположени всички неща както по отношение на специфичните си цели, така и в контекста на цялото! Отделните неща взаимно си помагат и се поддържат, и същевременно взаимно се изтъкват и подчертават. Нека да вдигнем сега своите мисли от това земно кълбо и да ги насочим към всички онези великолепни светила, които украсяват високата арка на небето. Нима закономерните движения на планетите и тяхното смислено разположение не са достойни за възхищение?

СЛУЧВАЛО ЛИ СЕ Е НЯКОГА ТЕЗИ (неправилно наречени блуждаещи) кълба да се отклонят от своите вечно повтарящи се пътешествия през безпътната пустота на Вселената? Не обикалят ли те едни и същи територии около слънцето – винаги по едно и също време? Така неизменни, така непоклатими са законите, чрез които невидимият Творец на природата движи нашата Вселена.” А кой е този велик Творец, не е ли нашия Бог и Господ Исус Христос? 

♦♦♦♦♦♦♦

"В Него имаме изкуплението си, прощението на греховете; в Него, Който е образ на невидимия Бог, първороден преди всяко създание; понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено;    и Той е преди всичко, и всичко чрез Него се сплотява."Колосяни 1:14-17

♦♦♦♦♦♦♦

♦“БОГ Е ЕДНО СЪЩЕСТВО, притежаващо трансцендентни и безгранични съвършенства; Неговата природа, следователно, е неразбираема за крайните духове.

♦♦♦♦♦♦♦

"Защото нашият Бог е огън, който пояжда. "Евреи 12:29

♦♦♦♦♦♦♦

♦ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НЕ БИВА ДА СЕ ОЧАКВА, че някой човек – независимо дали е материалист или нематериалист – може да има напълно адекватни понятия за Бога, за Неговите атрибути и начини на действие.”

♦♦♦♦♦♦♦

 "Който сам притежава безсмъртие; обитавайки в непристъпна светлина; Когото никой човек не е видял, нито може да види; Комуто да бъде чест и вечна сила. Амин."1Тимотей 6:16

♦♦♦♦♦♦♦




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1074729
Постинги: 1119
Коментари: 19
Гласове: 715
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930