Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2019 18:32 - 27-ИМАНУЕЛ КАНТ (1724-1804)
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1345 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.03.2019 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

27-ИМАНУЕЛ КАНТ (1724-1804) – основател на немската класическа философия. "Кант е най-значимият мислител от епохата на Просвещението и един от най-великите философи на всички времена” Кант е създател на първата универсална космологична гравитационна теория.

♦♦♦♦♦♦♦

♦ В СВОЯ НАЙ-ЗНАЧИМ ФИЛОСОФСКИ ТРУД “Критика на чистия разум” Кант пише: “Аз непоколебимо вярвам в съществуването на Бога и в съществуването на един бъдещ вечен живот, и съм сигурен, че нищо не може да разколебае тази вяра. Йов е имал същата вяра.

"Защото зная, че е жив Изкупителят ми, И че в последно време ще застане на земята; И, като изтлее след кожата ми това тяло, Пак вън от плътта си ще видя Бога: Когото сам аз ще видя, И очите ми ще гледат, и то не като чужденец. За тая гледка дробовете ми се топят дълбоко в мене." Йов 19:25-27

♦ЗАЩОТО ПРИ ЕДНО ТАКОВА РАЗКОЛЕБАВАНЕ самите ми морални принципи биха се сринали, а аз не мога да се откажа от тях, без да стана отвратителен в собствените си очи.”

♦ В СВОИТЕ “Лекции по философия на теологията” Кант пише: “Бог е единственият господар на света.  

"А на вечния Цар, на безсмъртния, невидимия, единствения Бог, да бъде чест и слава до вечни векове. Амин." 1Тимотей 1:17

"Да пазиш тая заповед чисто и безукорно до явлението на нашия Господ Исус Христос, което своевременно ще бъде открито от блажения и единствен Властител, Цар на царствуващите и Господ на господствуващите, Който сам притежава безсмъртие; обитавайки в непристъпна светлина; Когото никой човек не е видял, нито може да види; Комуто да бъде чест и вечна сила. Амин."1Тимотей 6:16

♦ЧУДЯ ИМ СЕ НА ХОРАТА, когато се правят на велики, след като са смъртни. Защо са толкова горди и са имат за велики, след като голи се раждаме и голи ни хвърлят в гроба, и нищо никой не взима със себе си?!

"С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръста ще се върнеш." Битие 3:19

"Както е излязъл из утробата на майка си, Гол ще отиде пак както е дошъл, Без да вземе нещо от труда си, За да го занесе в ръката си." Еклисиаст 5:15

"И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд"Евреи 9:27

♦БОГ ЦАРУВА КАТО МОНАРХ, а не като деспот, защото Той иска Неговите заповеди да бъдат спазвани от любов, а не от робски страх. Като истински баща, Бог ни повелява само това, което е най-доброто за нас, а не господства над нас своеволно като някакъв тиранин. Бог дори изисква от нас да размишляваме върху мотивите за Неговите заповеди. Той настоява да спазваме тези заповеди, защото иска първо да ни научи да бъдем достойни за щастието и едва след това да участваме в Него. Волята на Бога е великодушието, а Неговата цел е това, което е най-добро за нас.”

♦ВЯРАТА МИ В БОГА и в един друг свят е така сплетена с моите морални възгледи, че както няма опасност да загубя моралните си принципи, също така не се безпокоя, че моята вяра може някога да ми бъде отнета.”

♦БОГ Е СЪТВОРИЛ ТОЗИ СВЯТ ЗАРАДИ СВОЯТА ЧЕСТ; ние истински почитаме Бога, само ако се подчиняваме на Неговите свети закони. Всъщност какво означава да почитаме Бога? Какво друго, ако не да Му служим?! Но как трябва да Му служим? Ние не бива да се опитваме да спечелим Неговото благоволение, като Го обсипваме с хвалебствия. В най-добрия случай хвалебствията към Бога могат само да подготвят сърцата ни за истинското служене. В действителност, ние трябва да служим на Бога, само и единствено като следваме Неговата воля и спазваме Неговите закони и заповеди. Но коя е волята на Бога?

"Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот, и Аз да го възкреся в последния ден. " Йоан 6:40

♦НО ИМА НЕЩО, което хората пренебрегват и не го знаят, и не във всички има това разбиране и тази вяра. Всичко това може да се постигне само с помощта на Бог Исус Христос" Исус го каза:

"Отделени от Мене, не можете да сторите нищо." Йоан 15:5

♦СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БИБЛИЯТА като книга за хората е най-великото благо, което човешката раса някога е получавала. Всеки опит да се омаловажи Библията е престъпление срещу човечеството." Погледнете хората без вяра и надежда, как живота ги е обезобразил до положението на животно! Грешат когато казват, че човека е създаден от маймуна - не е вярно! Хората без вярата в Бога стават маймуни и правят това, което само зверовете го правят. Ако не вярвате, погледнете един, който няма страх от нищо, как му светят очите и как е изписано на лицето му животинското и мисли какво лошо да направи:

"Слушайте словото Господно, израилтяни, Защото Господ има спор с жителите на тая земя, Понеже няма вярност, нито милост, Нито знание за Бога по земята. Друго няма освен клетва, лъжа и убийство, Кражба и прелюбодейство; Разбиват къщи, и кръв допира до кръв. Затова земята ще жалее, И всеки, който живее на нея, ще примре" Осия 4:1-3

♦САМО при споменаването на името на Бог (Исус) тялото и душата потрепват от радост. Какво каза Исус:

"Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои." Йоан 14:27

♦СЪС СВОЕТО СЪДЪРЖАНИЕ Библията сама свидетелства за своя Божествен произход. Чрез изпълнението на великия план за нашето спасение, Библията ни разкрива целия ужас на нашата греховност и цялата дълбочина на нашето падение. Библията е най-ценното съкровище, без което аз щях да бъда в жалко положение. От всички книги, които съм чел, никоя не ми е доставяла такава утеха, радост, мир и спокойствие, както Библията.

"Дори през дола на смъртната сянка ако ходя, пак няма да се уплаша, защото Ти си с мене"Пс-23

♦ПРИЗНАВАМ, че величието на Св. Писание ме изпълва с учудване. Колко са нищожни философските съчинения в сравнение с Библията и живота и любовта на единствения и неповторим Бог и Спасител Исус Христос!”

"Ожидайки блажената надежда, славното явление на нашия велик Бог и Спасител Исус Христос, Който даде Себе Си за нас, за да ни изкупи от всяко беззаконие и очисти за Себе Си люде за Свое притежание, ревностни за добри дела."Тит 2:13,14

♦НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА НА СВЕТОВНОТО ЗДАНИЕ, без да се забележат прекрасния ред в неговото устройство и сигурните белези на Божията ръка в съвършенството на неговите отношения. Разумът след като е наблюдавал толкова много красота и толкова много превъзходства и се е удивявал пред тях, с право негодува срещу дръзката глупост, която си позволява да приписва всичко това на случая и на една щастлива случайност. Трябва висшата мъдрост да е начертала плана и Нейната безкрайна мощ да го е изпълнила, в противен случай, не би било възможно да се срещнат в една цел толкова съвместно движещи се замисли в устрояването на световното здание.

♦КАНТ ПИШЕ, че някои се опитват напразно да спекулират с „еволюционното учение” в полза на материализма и безбожието. Всъщност точно грандиозната картина на всемирната еволюция по вечни и неизменни закони  говори  за един мъдър Творец и Законодател, Който е създал материята и я е надарил с определени сили и закони, поставил ѝ е цели и тя послушно следва предначертания ѝ през вечността път. Който си представя света така, че той е една хаотична, неустроена и инертна маса, която без постоянна Божия намеса не би родила нищо красиво, той има всъщност невисоко мнение и за Твореца, и за творението. Напротив, много по-възвишено е убеждението, че Бог е вложил в самата материя такива сили и закони, такива цели, които я правят нещо хармонично и целесъобразно, годно да се развива по-нататък и да изпълнява поставения Му план. Точно това, според Кант, доказва, че  има  Бог, тъй като природата дори тогава, когато е била в първоначален наглед за нас хаос, не е могла да действа иначе, освен закономерно и планомерно 

♦ДВЕ НЕЩА ПЪЛНЯТ ДУШАТА МИ с винаги нови големи и силни удивления и благоволения, а именно честият продължителен размисъл над тях – това е звездното небе и моралният закон в мен.

♦♦♦♦♦♦♦

"Хората биха избягали един от друг, ако биха могли да се видят един друг в най-пълна откровеност."

"Дайте на човека всичко, което желае, и той в същия миг ще почувства, че това всичко не е всичко."

"Този, който се превръща в пълзяща твар, може ли след това да се оплаква, че са го сгазили?"

"Който знае как да удовлетвори желанията си, е умен; който знае как да ги победи, е мъдър."

"Искреността е съществена част от характера. Тя е една от главните цели на възпитанието."

"Всичко, каквото казвам и пиша, го мисля; но не пиша и не казвам всичко, каквото мисля."

"Ако загине справедливостта, човешкият живот няма да има вече никаква стойност."

"Човек не бива сляпо да следва традицията. Моралът не е записан върху камъни, колкото и древни да са те. Морално е само онова, което издържи проверката на съвестта и разума." 

"Ние не можем да си представим невежеството си другояче, освен с помощта на науката, също както слепецът не може да си представи тъмнината, докато не прогледне."

"Моралната култура е длъжна да се основава на принципи."

"Оставете ни да погледнем на нашия живот като на детска игра, в която нищо не е сериозно, освен искреността."

♦♦♦♦♦♦♦




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1080171
Постинги: 1120
Коментари: 19
Гласове: 716
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930