Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2019 21:48 - 29-НАПОЛЕОН БОНАПАРТ 1769-1821
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5679 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

 29-НАПОЛЕОН БОНАПАРТ 1769-1821 Прочут пълководец, стигнал с войските си до Москва, а впоследствие станал император на Франция. Наполеон Бонапарт, или накратко само Наполеон е действащият владетел на Франция след 1799 г. и първият френски император под името „Наполеон I Велики“ от 18 май 1804 г. до 6 април 1814 г. и повторно между 20 март и 22 юни 1815 г.

♦♦♦♦♦♦♦

НАПОЛЕОН БОНАПАРТ променя из основи държавното устройство на Франция. По негово време е създадена държавната Френска банка. Административните и правните реформи на Наполеон слагат основите на съвременните държави, като голяма част от тези реформи съществуват и днес. Бонапарт е известен и със спечелени над 60 сражения по време на походите си. Той извършва редица реформи и в армията, които превръщат френските революционни войски в най-боеспособната сила на континента. Наполеон е спорна историческа фигура и днес. Едни му се възхищават, а други го критикуват. Докато политиката на Наполеон в първите години на управлението му се ползва с широка подкрепа от страна на населението, то към края, подкрепата отслабва – войните, които продължават близо 20 години, предизвикват недоволство и наборите в армията се състоят от все по-малко, и все по-млади и неопитни войници. Поражението на войските му през 1812 г. на руска земя сломява не само френската армия, но и самия Бонапарт. През 1814 г. антифренска коалиция го заставя да се откаже от престола. Френският пълководец е заточен на о. Елба със запазване на императорската титла. Но на 1 март 1815 г. Наполеон бяга от острова и заедно с предани нему войски отново завзема трона. Царуването му обаче трае само стотина дни. Следва битката при Ватерло през юни същата година, където Бонапарт претърпява най-горчивото поражение в живота си. Всъщност, то продължава до края на живота му, защото след това е изпратен на о. Св. Елена. И все пак той остава един от най-великите водачи в историята на човечеството.

♦♦♦♦♦♦♦

НАПОЛЕОН БОНАПАРТ бил един от най- великите мъже. Той също се е страхувал, но  никога не се е отчайвал, даже е стигнал до такава наглост на възвеличаване и гордост да произнесе най-фаталните думи за него, с които сам се проклина "Ако има Бог, да си стои на небето, аз съм Бог на земята." Бог не му отговорил, а го оставил да се ожени за най - красивата жена на света, която го докарала дотам, че да си говори сам и да бяга за живота си от нея. До края на живота си, тя му е била като трън в плътта. Никой не е могъл да го победи, но една нежна, крехка, прозрачна като бяла роза, красива и миловидна жена го победи, обърка му живота и той загуби последната битка, с която му се реши съдбата като бог на земята! Крайният резултат от голямото му мъжество е да умре изоставен от всички като бездомно куче с думите: „какъв глупак съм бил”. Ето какво е написал той за Исус Христос: "Александър Велики, Цезар, Карл Велики и аз основахме грамадни империи. Но на каква цена и на какво укрепихме ние делото на нашия гений - на насилие и войни? Това, което най-вече ме удивява и напълно ми доказва божествеността на Исус Христос е Неговия дух и влияние; Когото обичат безусловно; на Когото се покланят като на Бог и Който се проповядва по целия свят с такава вяра и любов, която удивява света. "Всичко в Христа ме очудва - Божествеността, която излъчва, Духът Му ме плаши, волята Му ме смайва. Той е наистина едно неземно особено същество. Не може да има никакво сравнение между Него и който и да е друг човек на света. Мисълта и чувствата Му, истината, която Той провъзгласява, начинът по който убеждава, не могат да се обяснят с човешки думи и устройство, изкуство или по друг начин. "Каква пропаст между моята мизерна, жалка личност, сам, болен и изоставен от всички, които ми се възхищаваха и вечното царство на Исус Христос! Само Исус изгради царството Си върху любовта, та и днес още милиони хора са готови да умрат за Него. Ние се чудим на Александровите завоевания, но ето един Духовен Завоевател, който привлича хората към себе Cи за тяхна полза, съединява ги със Себе си, и то не отделен някакъв народ, но цялото човечество.

♦♦♦♦♦♦♦

"СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТГОВОРИХА: Никога човек не е говорил така [както Тоя Човек]. Йоан 7:45,46

♦♦♦♦♦♦♦

ИСУС НИ ЗАПОВЯДВА с власт да вярваме във върволица от тайни, без да ни даде друга причина, освен този страх на дума:

♦♦♦♦♦♦♦

"АЗ СЪМ" "БОГ СЪМ". "АЗ И ОТЕЦ ЕДНО СМЕ." "Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."

♦♦♦♦♦♦♦

ИСТОРИЯТА НЕ ПОЗНАВА друго лице само да се е назовавало с титлата "Бог". Бог слезе като човек, за да вземе човека и да го върне при Бога. Аз познавам хората и ви казвам: видял съм всякакви божества по света, на които хората се кланят и им вярват, че могат да им помогнат и благословят, но Исус Христос няма нищо общо с тези измислени и направени от човешка ръка, мъртви божества. Исус Христос не е човек, а самият Бог! Между християнството и коя да е друга религия има безконечно разстояние. Евангелието съдържа тайнствена сила, която действа върху разсъждението и която прониква до дълбините на сърцето, оперира, очиства, лекува и спасява. Павел е казал:

♦♦♦♦♦♦♦

"И ЧЕ ОТ ДЕТИНСТВО знаеш свещените писания, които могат да те направят мъдър за спасение чрез вяра в Христа Исуса. Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата; за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършено приготвен за всяко добро дело." 2Тимотей 3:15-17

♦♦♦♦♦♦♦

ЕВАНГЕЛИЕТО НЕ Е ОБИКНОВЕНА КНИГА, а е Божествена, жива и деятелна сила, която побеждава всичко, каквото и се изпречи. Който се опита да тръгне против нея, тя със сигурност ще го изгори, защото Бог е огън и Той чрез нея ни говори.

♦♦♦♦♦♦♦

"ЗАЩОТО ГОСПОД твоят Бог е огън пояждащ, Бог ревнив."Второзаконие 4:24  

♦♦♦♦♦♦♦

АЗ НЕ СЕ УМОРЯВАМ да я чета и то всеки ден, със същото удоволствие и по-голямо въодушевление. Човек никъде не може да намери тази последователност на хубави мисли, нравствени принципи, които предизвикват у нас чувство, подобно на онова, което събужда блясъка на звездите през лятната нощ. Задавам си въпроса и не мога да си отговоря, за какво ми беше всичко това? Чак сега разбрах, какъв глупак съм бил, за да се наричам бог, след като съм човек, смъртен и от пръст!

♦♦♦♦♦♦♦

"С ПОТ НА ЛИЦЕТО СИ ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш." Битие 3:19

♦♦♦♦♦♦♦

САМО ДУШАТА, която чете от все сърце Словото Христово, тя принадлежи на Бога. Бог владее вече над нея и тя става негово ново създание. Отхвърлете Бог Господ Исус Христос - Спасителя на света и светът остава гатанка. Приемете Бог Господ Исус Христос и вие решавате чудесно историята на човека. Наполеон казва: Повярвайте ми, аз познавам хората, но Исус Христос не е обикновен човек! Той е Бог и е Единствен, Неповторим и Ненадминат! Няма друг като Него! На моята маса лежи Библията (Книгата на Книгите)- тази книга завладява духа ни и пленява сърцето ни! Бог завладява душата и направлява мислите и волята ни. Това, което най-вече ме удивява и напълно ми доказва божествеността на Исус Христос, е Неговото влияние. Юлий Цезар, Александър Велики и Аз, основахме царството си на насилие и войни. Само Исус Христос основа своето царство на Любовта. Каква пропаст между моята мизерна личност и вечното царство на Исус Христос, Когото обичат, на Когото се покланят и Който се проповядва по целия свят  (думи, казани от Наполеон Бонапарт в изгнаничеството му на остров Света Елена)!

♦♦♦♦♦♦♦

♦ Един велик пълководец, променил хода на историята, завещава на идните поколения непреходни истини за живота. Ето някои от най-вдъхновяващите цитати на Наполеон Бонапарт...

♦ Може да дойдеш на власт с помощта на щикове. Но не може да управляваш, седейки само върху щикове.

♦ Колективното ръководство стига до по-малко прости идеи и му отнема повече време да вземе решение.

♦ Армия от овни, оглавявани от лъв, винаги ще удържи победа над войска от лъвове, оглавявани от овен.

♦ На една жена, която ни вдъхновява за нещо добро, има сто, които ни карат да вършим глупости.

♦ Силен човек е този, който може да прекъсне по своя воля връзката между чувствата и мисълта.

♦ Геният е мерило за величието на пълководеца, което не може да бъде обяснено само с думи.

♦ Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.

♦ Ако искаш до достигнеш дадена цел, трябва всеки ден да се придвижваш по малко към нея.

♦ Най-голямата безнравственост е да се захващаш за работа, която не умееш да вършиш.

♦ Военното изкуство се състои в това да печелиш време, когато силите ти са по-малки.

♦ Стремежът да се властва над себеподобните е една от най-силните човешки страсти.

♦ Хората се управляват по-лесно чрез пороците им, отколкото чрез добродетелите им.

♦ Тези, които са лишени от най-разпространените предразсъдъци, притежават други.

♦ Невъзможно" – тази дума може да съществува само в речника на глупаците.

♦ Когато сърцата се разделят, няма смисъл ръцете да остават едни в други.

♦ Китай е болнав спящ тигър. Но когато се събуди, светът ще затрепери.

♦ Във войната, както и в политиката, пропуснатият момент не се връща.

♦ Можете да останете по-високо от оскърбителите си, ако им простите.

♦ Не е достатъчно, че аз успях - трябва всички останали да се провалят.

♦ Един нечестен счетоводител е по-страшен от армия неприятели.

♦ Трябва да си бавен в обмислянето и пъргав в изпълнението.

♦ Най –добрият начин да спазиш обещание е да не го даваш.

♦ Народ, който не храни своя армия, скоро ще храни чужда.

♦ Велики неща се постигат единствено, когато човек умее изцяло да се съсредоточи върху един предмет и да преодолява трудностите, следвайки една и съща цел.

♦ Глава без памет е като укрепление без гарнизон.

♦ Чуждата глупост не ни прави по-умни.

♦ Не прекъсвай врага си, когато греши.

♦ Бързината е половин победа.

♦ Победата се печели не с численост. Александър е победил триста хиляди перси, предвождайки двадесет хиляди македонци.

♦ Хубавата жена се харесва на очите, добрата жена се харесва на сърцето. Едната е бижу, а другата съкровище.

♦ Необходима е смелост, за да се бориш срещу силата, нужна е значително повече, за да признаеш слабостта си.

♦♦♦♦♦♦♦




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1073398
Постинги: 1119
Коментари: 19
Гласове: 715
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930