Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2019 20:19 - "АЗ СЪМ ПЪТЯТ И ИСТИНАТА"
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

"АЗ СЪМ ПЪТЯТ И ИСТИНАТА"

   ИСУС КАЗА: "АЗ СЪМ ИСТИНАТА." Това е доста ограничено, нали? Но истината по правило е ограничена. Ако Ленин е бил първи  партиен секретар на комунистическата партия, това е вярно не само за вас, но и за мене и за останалия свят. Ако Джордж Вашингтон е бил президент на моята страна, това е вярно не само за мене, но и за света. Тогава, ако Исус Христос е "Истината", това важи не само за мен, но и за света. Вие може да кажете, че докато считате нещо за вярно, то ще бъде истина за вас, но това също не е логично. Самата вяра в нещо не го прави логично, и самото неверие не го прави лъжа. Моята вяра не изгражда и не разрушава истината. Ключът е в това, каква е истината.

   ДА ПРЕДПОЛОЖИМ, че има само една, съвсем тънка, ледена кора върху река Москва, но аз вярвам, че ледът ще ме издържи и ще мога да пресека реката. Започвам да ходя с голяма вяра в този лед, но аз вярвам в една лъжа. Независимо колко е силна вярата ми, ако тръгна по тънкия лед той ще се счупи и аз ще потъна. Моята вяра в този лед няма да направи това, което вярвам; че ледът ще ме издържи. И обратно: човек, който ходи по дебел лед, покриващ реката, може да има съвсем малка вяра, но да си ходи безопасно върху него. Вярата не създава безопасността, нито липсата и. Въпросът е дали моята вяра е в истината или в лъжа; дебелия лед или тънкия лед. Ако моята вяра, макар и малка е в дебелия лед, аз ще изпитам реалността на безопасното ходене. Или; макар да имам голяма вяра в  тънкия лед, аз ще изпитам реалността на неуспеха. Така е и с Исус. Ако Той е път към светия и праведен Бог и това е истината за вселената и за Бога, всичко което трябва да направя е да се доверя на това, което е Той и това, което е направил, за да позная Божията любов и прощение в моя живот.

   К.С.ЛЮИС е изживял много от годините си като атеист, но се е сблъскал с християнството, основано на Христос и истината на неговите твърдения. В продължение на много години е  бил професор по средновековна и възрожденска литература в Оксфордския, а по-късно и в Кеймбриджкия университет. Обсъждайки Исусовото твърдение, че е Бог, той казвал, че или това твърдение е вярно, или е погрешно. Ако Исус е Бог и това е вярно, тогава вие трябва да вземете решение за това, какво да направите с Неговото твърдение. Но професор Люис си е казал: да предположим, че Исус е твърдял, че е Бог и това твърдение е било наистина погрешно. Тогава би имало две възможности: Исус е знаел, че е погрешно или Исус не е знаел, че е погрешно. Тогава Люис си помислил, че ако Исусовото твърдение, че е Бог е погрешно и  Исус е знаел, че е погрешно, то Исус е бил лъжец, измамник, заблуждавал. И не само е бил лъжец, но е бил и глупак, защото се е оставил да го убият заради това. И не само е бил глупак, но и демон от Ада, защото е казвал на хората да повярват в Него за вечен живот. Люис заключава: мнението, че най-голямото повлияване към добро, което светът някога е познавал, може да се основава на такава велика лъжа, не е разумна за поддържане позиция.

   КОМЕНТИРАЙКИ СХВАЩАНЕТО, че "Исус може да е бил" лъжец и да е живял една лъжа, историкът от 19 век У. Леки, който определено не е бил вярващ по откровение, все пак пише за Исус: "Характерът на Исус е бил не само най-високият образец за добродетелност, но и най-силната подбуда към добродетелност и е упражнил толкова силно влияние, че наистина може да се каже, че простото описание на три кратки години активен живот е направило повече за възраждането и облагородяването на човечеството,  отколкото всички трудове на философите и всички призиви на моралистите. "

   НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, НИЕ ИМАМЕ И ДРУГ ИЗБОР. Ако твърдението на Исус Христос, че е Бог, е било лъжливо, но Той действително си е мислил, че е Бог, това би означавало, че е бил умствено неуравновесен, с диагноза - шизофрения. И все пак, никое от качествата на Исус не показва шизофрения.

  ПОВЕЧЕТО ПСИХИАТРИ КАЗВАТ , че ако светът заживее точно според учението на Исус, няма да имаме никакви войни, убийства или омраза. Това не прилича на шизофрения. Психиатърът Дж.Т. Фишер обобщава този проблем добре: "Ако трябваше да съберем заедно всички авторитетни статии, написани някога от най-квалифицираните психолози и психиатри по въпроса на умствената хигиена; и ако трябва да ги обобщим, изчистим и пресеем от ненужното многословие; ако трябва да вземем чистата есенция, без никакви примеси и ако трябва да изразим сбито тези неподправени късчета на чисто, научно познание, чрез най-даровитите поети, бихме получили един недодялан и не-пълен еквивалент на проповедта на Планината. И той щеше неизмеримо да пострада при сравнението. В продължение на почти 2000 г. християнският свят е държал в ръката си пълния отговор на своите трескави и безплодни копнежи. Тук лежи формулата за успешен човешки живот с възможно най-добро психическо здраве и удовлетворение.

   КАКТО ДЖОН УОРУИК МОНТГОМЪРИ така подчертано е отбелязал: "Но ние не можем да приемем и двете неща едновременно. Ако учението на Исус ни дава формулата за успешен човешки живот с възможно най-добро психическо здраве, тогава Учителят не може да бъде лунатик, който притежава напълно погрешни схващания за естеството на своята личност. " Така професор Люис заключава, че нито един от вариантите не е разумен. В отговор на Исусовите твърдения ние имаме само четири възможности:

   ТОЙ Е ЛЕГЕНДА, ЛЪЖЕЦ, ЛУНАТИК ИЛИ ГОСПОД. Като изключим легендата, която се отрича от историческите факти, има само три възможности относно личността на Исус Христос: Той е или лъжец, или лунатик, или е Господ. Въпросът за решаване тук е коя от тези три възможности е най-вероятна? Люис заключава, че Исус не е бил лъжец, или лунатик от данните и фактите, които имаме за Него но  че Той е Бог, Спасител и Живот. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1072417
Постинги: 1118
Коментари: 19
Гласове: 715
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930