Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2019 23:50 - КАК ДА КАЖЕШ НА БЯЛОТО ЧЕРНО?
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2019 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

КАК ДА КАЖЕШ НА БЯЛОТО ЧЕРНО?

   ЗАЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБОРИ ХРИСТИЯНСТВОТО? Отговора е: Поради една много проста причина -възкресението на Исус Христос.

   ИМАЛО ЛИ Е В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ВЪЗКРЕСЕНИЕ?

ПОГРЕБЕНИЕТО НА ИСУС

   СПОРЕД ЮДЕЙСКИТЕ ПОГРЕБАЛНИ ОБИЧАИ ТЯЛОТО НА ИСУС Е ЗАГЪРНАТО В ЛЕНЕНО ПЛАТНО. Около 45 кг аромати, смесени, за да образуват еластично вещество, са използвани за обвиване на платното около тялото Му.

    "ДОЙДЕ И НИКОДИМ, който бе дохождал изпърво при Него нощем, и донесе около сто литри смес от смирна и алой. И тъй, взеха Исусовото тяло и Го обвиха в плащаница с ароматите, според юдейския обичай на погребване. "(Йоан 19:39-40).

   СЛЕД КАТО ТЯЛОТО Е ПОСТАВЕНО В ГРОБ, ИЗСЕЧЕН В СКАЛА.

 "ИОСИФ, КАТО ВЗЕ ТЯЛОТО, ОБВИ ГО С ЧИСТА ПЛАЩАНИЦА, и го положи в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък на гробната врата, отиде си." (Мат. 27:60), огромен камък (тежащ около два тона) е придвижен чрез лостове, за да запуши входа на гроба "И думаха помежду си: Кой ще ни отвали камъка от гробната врата? - защото беше твърде голям, А като повдигнаха очи, видяха, че камъкът бе отвален. "(Марк 16:3,4).

   МЪЖЕ, ОБУЧЕНИ В СТРОГА РИМСКА ДИСЦИПЛИНА, ПАЗЯТ ГРОБА. Страхът от наказание „е причина за безукорното изпълнение на поетите задължения, особено от страна на нощните пазачи“. Тези хора слагат на гроба римския печат - знак за римската сила и авторитет. Печатът е поставен като мярка срещу възможна вандалщина.Всеки, който се опита да премести камъка от входа на гроба, би счупил печата и така би предизвикал гнева на римските съдии. Но гробът е празен.

ПРАЗНИЯТ ГРОБ

   ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ИСУС ТВЪРДЯТ, ЧЕ ТОЙ Е ВЪЗКРЪСНАЛ ОТ МЪРТВИТЕ. Те свидетелстват, че се е явявал пред тях в период от 40 дни, удостоверявайки присъствието си чрез множество „верни доказателства“

   "НА КОИТО И ПРЕДСТАВИ СЕБЕ СИ ЖИВ СЛЕД СТРАДАНИЕТО СИ С МНОГО ВЕРНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, КАТО ИМ СЕ ЯВЯВАШЕ ПРЕЗ ЧЕТИРИДЕСЕТ ДНИ И ИМ ГОВОРЕШЕ ЗА БОЖИЕТО ЦАРСТВО." Д.Ап 1:3.

   АПОСТОЛ ПАВЕЛ КАЗВА, че Исус се е появил пред повече от 500 негови последователи, голяма част от които били все още живи и можели да потвърдят това.

   "ЗАЩОТО ПЪРВО ВИ ПРЕДАДОХ ОНОВА, КОЕТО И ПРИЕХ, ЧЕ ХРИСТОС УМРЯ ЗА ГРЕХОВЕТЕ НИ СПОРЕД ПИСАНИЯТА; че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията; и че се яви на Кифа, после на дванадесетте, че след това се яви на повече от петстотин братя наведнъж, от които повечето и досега са живи, а някои починаха; че после се яви на Якова, тогава на всичките апостоли; а най-после от всички яви се и на мене, като на някой изверг. "(I Коринтяни. 15:3-8)

   ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ОКОЛО ГРОБА СЛЕД ВЪЗКРЕСЕНИЕТО ГОВОРЯТ МНОГО. Римският печат е счупен, което означава неизбежно разпъване на кръст с главата надолу за тези, които са го сторили. Големият камък е отместен не само от входа, но и от цялата масивна гробница - все едно някой го е вдигнал и го е сложил встрани. Стражите са избягали. Юстиниан изброява осемнадесет причини, поради които стражите могат да бъдат убити. Сред тях са заспиване или изоставяне на поста.

   ЖЕНИТЕ ИДВАТ НА ГРОБА И ГО НАМИРАТ ПРАЗЕН. Те изпадат в паника, връщат се и казват на мъжете. Петър и Йоан се затичват към гроба. Йоан стига пръв, но не влиза. Само поглежда вътре и вижда платното, с което е обвито тялото за погребението - малко смачкано, но тялото не е там. Христовото тяло преминава непосредствено през тази плащаница към нов живот.

   ТОВА ПОМАГА ВСЪЩНОСТ ДА СЕ ИЗГРАДИ УВЕРЕНОСТ В ИСТИННОСТТА НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО.

СБЪРКАН ГРОБ?

   СПОРЕД ЕДНА ТЕОРИЯ, РАЗРАБОТЕНА ОТ КИРСЪП ЛЕЙК, се предполага, че жените, съобщили за изчезналото тяло, са сгрешили гроба. Ако е така, тогава учениците, отишли да проверят казаното от жените, също трябва да са стигнали до погрешно посочения гроб. Но можем да бъдем сигурни, че юдейските власти, поискали поставянето на римски стражи на гроба, които да предотвратят евентуална кражба на тялото, не биха сбъркали мястото. Нито пък римските стражи биха се заблудили, защото те са били там.

   АКО ГРОБЪТ БЕШЕ СБЪРКАН, юдейските власти незабавно биха извадили тялото от истинския гроб, заглушавайки за вечни времена всички мълви за възкресение.

   СПОРЕД ДРУГ ОПИТ ЗА ОБЯСНЕНИЕ ПОЯВИТЕ НА ИСУС след възкресението са или плод на въображението, или халюцинации. Освен че противоречи на психологическите и принципи, на които е подвластна появата на халюцинации, тази теория не съответства нито на историческата ситуация, нито на душевното състояние на апостолите.

   И ТАКА, КЪДЕ Е ИСТИНСКОТО ТЯЛО И ЗАЩО НЕ Е ПРИВЕДЕНО КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО?

 ТЕОРИЯ ЗА ПРИПАДЪКА

   ПОПУЛЯРИЗИРАНА ОТ ВЕНТУРИНИ ПРЕДИ НЯКОЛКО ВЕКА И ЧЕСТО ЦИТИРАНА ДО ДНЕС, теорията за припадъка утвърждава, че Исус не е умрял в действителност. Той просто припада от изтощение и загуба на кръв. Всички Го мислят за мъртъв, но Той оживява и учениците Му смятат, че е бил възкресен.

   СКЕПТИЧНО НАСТРОЕНИЯТ ДЕЙВИД ФРИДРИХ ЩРАУС (самият той не вярва във възкресението)-оборва всички представи, че Исус е оживял след припадък: „Невъзможно е едно същество, излязло полумъртво от гробницата, което едва се придвижва, слабо и болно, нуждаещо се от лечение, превръзки, укрепване, специални грижи, и което накрая не е устояло на страданията, да е създало впечатление у учениците, че е Победител над смъртта и гроба, Принц на живота, а тъкмо това впечатление, лежи в основата на бъдещото им служене. Подобно съживяване след припадък би могло само да отслаби впечатлението, което Той е създал у тях с живота и смъртта си. В най-добрия случай то би могло да придаде на представите им елегичен тон, но не и да превърне скръбта им в ентусиазъм и да извиси почитта им в преклонение.“

ОТКРАДНАТО ЛИ Е ТЯЛОТО?

   СПОРЕД ДРУГА ТЕОРИЯ УЧЕНИЦИТЕ СА ОТКРАДНАЛИ ТЯЛОТО, докато стражите спели (Мат. 28:1-15). Потиснатостта и уплахата на учениците са силен аргумент срещу предположението, че те изведнъж са станали така смели и дръзки, че да се изправят пред войниците на гроба и да откраднат тялото. Те не са имали нагласата да предприемат такова нещо.

   ДЖ. АНДЕРСЪН (ДЕКАН В ЛОНДОНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ) ПИШЕ: „Това би било в абсолютно противоречие с всичко, което знаем за тях: с тяхното нравствено учение, с характеристиките на техния живот, с тяхната устойчивост спрямо страданията и гоненията. Нито пък би обяснило драматичното им преобразяване от унили и отчаяни страхливци в свидетели, които никой противник не би могъл да принуди да мълчат."

   ТЕОРИЯТА, СПОРЕД КОЯТО ЮДЕЙСКИТЕ ИЛИ РИМСКИТЕ ВЛАСТИ СА ПРЕНЕСЛИ ТЯЛОТО НА ХРИСТОС, не е по-разумно обяснение за празния гроб, от предположението, че тялото е откраднато от учениците. Ако властите са разполагали с тялото или са знаели къде е то, защо не са обявили това, когато учениците започват да проповядват възкресението в Йерусалим? Ако са знаели къде е, защо не са обяснили точното му местонахождение? Защо не са извадили тялото, не са го сложили в една каруца и не са го разнесли из центъра на Йерусалим? Подобно действие със сигурност би унищожило християнството.

   Д-Р ДЖОН МОНТГОМЪРИ КОМЕНТИРА: „Версията, че ранните християни са изфабрикували тази приказка и след това са я проповядвали сред хората, които лесно са можели да я оборят просто като покажат тялото на Исус, надхвърля границите на правдоподобността.“

ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО

   ПРОФЕСОР ТОМАС АРНОЛД (директор на колежа Ръгби в продължение на четиринадесет години, автор на известната тритомна История на Рим и сочен като специалист по съвременна история в Оксфорд), е добре запознат със стойността на доказателствата при установяването на историческите факти. Той пише: „Дълги години съм изследвал историята на отминали времена, проучвал съм и съм преценявал свидетелствата на онези, които са писали за тях, и не познавам друг факт от човешката история, който да е подкрепен от по-убедителни и по-пълни доказателства от всякакъв вид от великия знак, който Бог ни е дал, че Христос е умрял и е възкръснал отново от мъртвите.“

   АНГЛИЙСКИЯТ УЧЕН БРУК ФОС УЕСТСКОТ ЗАКЛЮЧАВА: „Взимайки предвид всички доказателства, няма да е пресилено да се каже, че никое друго историческо събитие не е по-добре или по-разностранно подкрепено от възкресението на Христос. Единствено предишното предположение, че то трябва да е измислено, би могло да породи представата за недостатъчност на доказателствата за него“.

   Д-Р САЙМЪН ГРИЙНЛИЙФ (известен професор по право в Харвардския университет) отбелязва, че е невъзможно апостолите да „са упорствали толкова дълго в потвърждението на истините, проповядвани от тях, ако Исус всъщност не е възкръснал от мъртвите и ако те не са знаели този факт със сигурността, която са имали за всеки друг факт. Грийнлийф заключава, че възкресението на Христос е едно от историческите събития, обосновани най-добре съгласно законите на юридическото доказателство, прилагани в съда.

   ВЯРВАЩИЯТ В ИСУС ХРИСТОС ДНЕС МОЖЕ ДА Е НАПЪЛНО УВЕРЕН, подобно на първите християни, че неговата вяра се основава не на мит или легенда, а на безспорния исторически факт за възкръсналия Христос и празния гроб.

   НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ ВСЕКИ ВЯРВАЩ МОЖЕ ДА ИЗПИТА СИЛАТА НА ВЪЗКРЪСНАЛИЯ ХРИСТОС В СВОЯ ЖИВОТ ДНЕС.   

   ПЪРВО, ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ УВЕРЕН, ЧЕ НЕГОВИТЕ ГРЕХОВЕ СА ПРОСТЕНИ.

   "ЗАЩОТО ПЪРВО ВИ ПРЕДАДОХ ОНОВА, КОЕТО И ПРИЕХ, че Исус Христос умря за греховете ни според писанията; че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията" (I Коринтяни. 15:3,4)

   ВТОРО, МОЖЕ ДА Е СИГУРЕН В СВОЯ ВЕЧЕН ЖИВОТ И В СОБСТВЕНОТО СИ ВЪЗКРЕСЕНИЕ ОТ ГРОБА.

   "АКО САМО В ТОЯ ЖИВОТ СЕ НАДЯВАМЕ НА ХРИСТА, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление. Но сега Христос е бил възкресен, първият плод на починалите. Понеже, както чрез човека дойде смъртта, така чрез човека дойде възкресението на мъртвите. Защото, както в Адама всички умират, така и в Христа всички ще оживеят. Но всеки на своя ред; Христос първият плод, после, при пришествието на Христа, тия, които са Негови. Тогава ще бъде краят, когато ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила. Защото Той трябва да царува, докато положи всички врагове под нозете Си. И смъртта, най-последен враг, и тя ще бъде унищожена" I Коринтяни. 15:19-26   

   ТРЕТО, ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕН ОТ БЕЗСМИСЛЕНИЯ И ПРАЗЕН ЖИВОТ И ДА БЪДЕ ПРЕОБРАЗЕН В НОВО СЪЗДАНИЕ ОТ ИСУС ХРИСТОС

   "АЗ СЪМ ВРАТАТА; ПРЕЗ МЕНЕ АКО ВЛЕЗЕ НЯКОЙ, ЩЕ БЪДЕ СПАСЕН, И ЩЕ ВЛИЗА, И ЩЕ ИЗЛИЗА, И ПАША ЩЕ НАМИРА. Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби: Аз дойдох за да имат живот, и да го имат изобилно. Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете."Йоан 10:10,11

   "ЗА ТУЙ, АКО Е НЯКОЙ В ХРИСТА, ТОЙ Е НОВО СЪЗДАНИЕ; СТАРОТО ПРЕМИНА; ЕТО, [ВСИЧКО] СТАНА НОВО."

II Коринтяни. 5:17

   СЛЕД КАТО РАЗГЛЕЖДА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ОТ ЮРИДИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА, ЛОРД ДАРЛИНГ (БИВШ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО НА АНГЛИЯ) ЗАКЛЮЧАВА: „Съществуват толкова поразителни доказателства, позитивни и негативни, свързани с факти и с обстоятелства, че никой разумен съд в света не може да постанови друга присъда освен тази, че историята на възкресението е истина“. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1073356
Постинги: 1119
Коментари: 19
Гласове: 715
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930