Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2019 20:52 - ЧЕТВЪРТАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.07.2019 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЧЕТВЪРТАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД

“ПОМНИ СЪБОТНИЯ ДЕН, ЗА ДА ГО ОСВЕЩАВАШ. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог, да не вършиш никаква работа ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти. Защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, що има в тях, а на седмия ден си почина. Затова Господ благослови съботния ден и го освети.”.(Изх. 20:8-10)

   СЪБОТАТА НЕ Е ВЪВЕДЕНА КАТО НОВА ИНСТИТУЦИЯ, ТЯ БЕ УСТАНОВЕНА ПРИ СЪТВОРЕНИЕТО. Трябва да я помним и пазим в памет на делото на Създателя. Тя посочва Исус като Бог и като Творец на небесата и земята.

"В НЕГО ИМАМЕ ИЗКУПЛЕНИЕТО СИ, ПРОЩЕНИЕТО НА ГРЕХОВЕТЕ; в Него, Който е образ на невидимия Бог, първороден преди всяко създание; понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено; и Той е преди всичко, и всичко чрез Него се сплотява." Колосяни 1:14-17

    СЪБОТАТА ОТЛИЧАВА ИСТИНСКИЯ БОГ ОТ ФАЛШИВИТЕ БОГОВЕ.

 "Знаем, че ние сме от Бога; и целият свят лежи в лукавия. Знаем още, че Божият Син Исус е дошъл и ни е дал разум да познаваме истинния Бог; и ние сме в истинния, сиреч в Сина Му Исуса Христа. Това е истинският Бог и вечен живот." 1Йоан 5:19,20

   ВСИЧКИ, КОИТО ПАЗЯТ ГОСПОДНИЯ ДЕН (СЪБОТАТА, СЕДМИЯ ДЕН), показват с този си акт, че са поклонници на истинския Бог Йехова. Така Съботата е знак за верността на човека към Бога дотогава, докато на земята има хора, които да Му служат. Четвъртата заповед единствена от всичките десет споменава и името, и титлата на Законодателя. Тя единствена показва чрез чий авторитет е даден законът. Така тя съдържа Божия печат върху Неговия закон и доказва автентичността и задължителната му сила.

   БОГ Е ДАЛ НА ХОРАТА ШЕСТ ДНИ, В КОИТО ИЗИСКВА ДА РАБОТЯТ И ДА ВЪРШАТ ЛИЧНИТЕ СИ ДЕЙНОСТИ. Дела на помощ и милост се допускат в събота. За болните и страдащите трябва да се грижим по всяко време, но в събота неналежащата работа трябва стриктно да се избягва работа, която може да се извърши в следващия ден).

“АКО ОТДРЪПНЕШ НОГАТА СИ В СЪБОТА, ЗА ДА НЕ ВЪРШИШ СВОЯТА ВОЛЯ В СВЯТИЯ МИ ДЕН, И НАРЕЧЕШ СЪБОТА НАСЛАДА, СВЯТА НА ГОСПОДА, ПОЧИТАЕМА И ГО ПОЧИТАШ, КАТО НЕ СЛЕДВАШ В НЕЯ СВОИТЕ СИ ПЪТИЩА И НЕ ТЪРСИШ СВОЕТО СИ УДОВОЛСТВИЕ...”

   ЗАБРАНАТА НЕ СВЪРШВА ТУК: “...И НЕ ГОВОРИШ СВОИТЕ СИ ДУМИ...” - КАЗВА ПРОРОКЪТ. На хора, които в събота обсъждат делови въпроси или съставят делови планове, Бог гледа като на действително извършващи делова работа. За да пазим съботата свято, не трябва дори да допускаме умовете ни да се занимават с неща от светски характер. А заповедта включва всички хора, които се намират отвътре вратите ни. По време на светите часове обитателите на дома трябва да оставят настрана светските си, делови работи. Всички трябва да се обединят, за да почетат Бога, отдавайки Му с готовност служба в Неговия свят ден.

   ПОЧИВКАТА Е ПРИРОДЕН ЗАКОН. Дърветата принасят плодове през лятото, през есента листата им окапват, зиме почиват, а през пролетта отново разцъфват. И човек се изтощава физически, като работи цяла седмица. Умът му също се уморява от интелектуалния труд. Разумно и целесъобразно е да има един ден за почивка и тя е съботата.

“ПОМНИ СЪБОТНИЯ ДЕН, ЗА ДА ГО ОСВЕЩАВАШ. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог, да не вършиш никаква работа ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти. Защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, що има в тях, а на седмия ден си почина. Затова Господ благослови съботния ден и го освети.”.(Изх. 20:8-10)

   ВСИЧКО, КОЕТО БОГ Е НАРЕДИЛ НА ЧОВЕКА, Е ЗА ДОБРО. То е напомняне, че човек трябва да се грижи не само за тленното тяло, а и за своята душа. В събота, избрана за почивка, християнинът отлага грижите за тялото, за да се погрижи за душата си.

   ГОВОРИ СЕ ЗА СЪБОТНА ПОЧИВКА, А НЕ ЗА НЕДЕЛНА. Всъщност думата “събота” на еврейски означава почивка, празник. Затова трябва да се посвети на Бога. В заповедта се казва, че този почивен ден трябва да се помни. Помни се винаги нещо важно. Бог отделя съботата от другите дни през седмицата. Другите дни са посветени на дела за нас, а този ден – за дела на Господа.

   НАПОМНЯ СЕ ОЩЕ, ЧЕ ТОЗИ ДЕН ТРЯБВА ДА СЕ ПОСВЕТИ НА СЪЗДАТЕЛЯ. Бог иска това не за Себе Си, а за душата на отделния човек, който в делничните дни и да желае, не може да отдели специално време за духовни занимания. Той обаче се нуждае от благословението на Господния ден и Бог му го дава.

   ЕДИНСТВЕНИТЕ ДЕЛА, ДОСТОЙНИ ЗА ПРАЗНИКА НА ГОСПОДА, СА ДЕЛАТА ОТ ЛЮБОВ И МИЛОСЪРДИЕ: ДА СЕ ПОСЕТИ БОЛЕН, ДА СЕ ПОМОГНЕ НА БЕДЕН, ДА СЕ УТЕШИ СКРЪБЕН ... ТОВА Е БОГОУГОДНО.

   ХРИСТИЯНИНЪТ НЕ Е РОБ НА БУКВАТА. ТОЙ ЗНАЕ ЗАКОНА ЗА ЛЮБОВТА, КОЙТО Е ЗАКОН ЗА СВОБОДАТА. В ГОСПОДНИЯ ДЕН МОЖЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ДОБРО НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ.

"ЗАЩОТО ЧОВЕШКИЯТ СИН Е ГОСПОДАР НА СЪБОТАТА. И като замина оттам, дойде в синагогата им. И ето човек с изсъхнала ръка; и, за да обвинят Исуса, попитаха Го казвайки: Позволено ли е човек да изцелява в събота? Той им каза: Кой човек от вас, ако има една овца, и тя в съботен ден падне в яма, не ще я улови и извади? А колко е по-скъп човек от овца! Затова позволено е да се прави добро в съботен ден."Матей 12:8-12

СЕДМИЦАТА И СЪБОТАТА СА УСТАНОВЕНИ НЕ ОТ ХОРАТА, А ОТ БОГА, В СПОМЕН НА СЪТВОРЕНИЕТО БИТИЕ 2:1-3 ИЗХОД 20:8-11

ЕДИНСТВЕНИ КАТО БОЖИИ НАРОД, ЕВРЕИТЕ СА ИМАЛИ СЕДМИЦА. НИТО ЕДИН НАРОД, НИТО ЕДНО ПЛЕМЕ СА ИМАЛИ НЕЩО ТАКОВА.

ПЪРВИ ДЕН- Бог създаде светлината, нарече я ден, а тъмнината нощ.

ВТОРИ ДЕН- Бог направи простора; и раздели водата, която беше под простора, от водата, която беше над простора.

ТРЕТИЯ ДЕН - Бог направи земята,тревата, дърветата и моретата.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН - "Бог каза: Да има светила на небесния простор, за да разделят деня от нощта; нека служат за знаци и за показване времената, дните и годините; и да бъдат за светила на небесния простор, за да осветляват земята; и стана така.

ПЕТИ ДЕН - "Бог каза: Да произведе водата изобилно множества одушевени влечуги, и птици да хвърчат над земята по небесния простор". И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята".

ШЕСТИ ДЕН - "Бог каза: Да произведе земята одушевени животни, според видовете им:

СЕДМИ ДЕН -"Бог каза: Така се свършиха небето и земята и цялото тяхно войнство. И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал. И благослови Бог седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил. Това е произходът на небето и на земята при сътворението им във времето, когато Господ Бог създаде земя и небе".

   ЕВРЕИТЕ СА НАРИЧАЛИ ДНИТЕ С ПЪРВИ ДЕН, ВТОРИ ДЕН, ТРЕТИ ДЕН, ЧЕТВЪРТИ ДЕН, ПЕТИ ДЕН, ШЕСТИ ДЕН. САМО ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА СЕДМИЦАТА Е ИМАЛА ИМЕ ШАБАТ, КОЕТО ОЗНАЧАВА ПОЧИВКА, А ОСТАНАЛИТЕ ДНИ СА СЕ ОЗНАЧАВАЛИ С НОМЕРА.

МАРКО 16:1,2 "А КОГАТО СЕ МИНА СЪБОТАТА, Мария Магдалина, Мария Якововата майка, и Саломия купиха аромати за да дойдат и го помажат. И в първия ден на седмицата дохождат на гроба много рано, когато изгря слънцето."

ЛУКА 23:54-56, 24:1 "И БЕШЕ ПРИГОТВИТЕЛЕН ДЕН, И СЪБОТАТА НАСТЪПВАШЕ. И жените, които бяха дошли с Него от Галилея, вървяха изподире и видяха гроба и как беше положено тялото Му. И като се върнаха, приготвиха аромати и миро; и в съботата си почиваха според заповедта. А в първия ден на седмицата, сутринта рано, жените дойдоха на гроба, носещи ароматите, които бяха приготвили. "

ЙОАН 20:1 "В ПЪРВИЯ ДЕН НА СЕДМИЦАТА Мария Магдалина дохожда на гроба сутринта, като беше още тъмно, и вижда, че камъкът е дигнат от гроба."

ЙОАН 20:19 "А ВЕЧЕРТА НА СЪЩИЯ ДЕН, ПЪРВИЯ НА СЕДМИЦАТА, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!"

Д.АП 20:7 "И В ПЪРВИЯ ДЕН НА СЕДМИЦАТА, когато бяхме събрани за разчупването на хляба, Павел беседваше с тях понеже щеше да отпътува на сутринта; и продължи словото си до среднощ."

1КОРИНТЯНИ 16:2 "В ПЪРВИЯ ДЕН НА СЕДМИЦАТА всеки от вас да отделя според успеха на работите си, и да го има при себе си, за да не стават събирания, когато дойда."

   ПЪРВО НА ХАЛДЕИТЕ ИМ Е ДОШЛО НА УМ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ЕВРЕЙСКАТА СЕДМИЦА, КАКТО И ДА ДАДАТ ИМЕНА НА ДНИТЕ.

   ТЕЗИ ИМЕНА СА БИЛИ НА ТЕХНИТЕ БОЖЕСТВА, НА КОИТО СА СЕ КЛАНЯЛИ И ПРИНАСЯЛИ ЖЕРТВИ. Д.АП 14:8-13

       1 ДЕН НА СЛЪНЦЕТО - СЪНДЕЙ    - НЕДЕЛЯ

       2 ДЕН НА ЛУНАТА      -ЛЮНДИ      - ПОНЕДЕЛНИК

       3 ДЕН НА МАРС         - МАРДИ        - ВТОРНИК

       4 ДЕН НА МЕРКУРИЙ- МЕРКРЕДИ - СРЯДА

       5 ДЕН НА ЮПИТЕР    - ЖОДИ          - ЧЕТВЪРТЪК

       6 ДЕН НА ВЕНЕРА      - ВАНДРЕДИ - ПЕТЪК

       7 ДЕН СИ Е ЗАПАЗИЛ ПЪРВОНАЧАЛНОТО БИБЛЕЙСКО НАЗВАНИЕ НА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ: (ПОЧИВКА), (ШАБАТ), (СЪБОТА), (САМЕДИ), (ЗАМСТАГ)

СРЯДАТА (МИТВАХ) СЕ Е ЗАПАЗИЛА И ДО ДНЕС. ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ ПЪРВИЯ ДЕН НА СЕДМИЦАТА Е НЕДЕЛЯТА, А ПОСЛЕДНИЯ Е СЪБОТАТА. НЕДЕЛЯТА И ДО СЕГА СЕ ПОКАЗВА КАТО ПЪРВИ ДЕН.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059948
Постинги: 1101
Коментари: 19
Гласове: 698
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031