Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2019 18:38 - БОГ С НАС
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2019 18:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   БОГ С НАС
image

   “И ЩЕ ГО НАРЕКАТ ЕМАНУИЛ (КОЕТО ЗНАЧИ БОГ С НАС).” “Светлината от познаването на Божията слава” се вижда “в лицето на Исус Христос”. От вечността Господ Исус Христос бе едно с Отец; Той бе “образ на Бога”, образ на величието и мощта Му, “излъчване на Неговата слава”. Той дойде в нашия свят, за да изяви тази слава. Той дойде да разкрие на помрачената от греха земя светлината на Божията любов - да бъде “Бог с нас”. Затова за Него бе пророкувано: “И ще Го нарекат Емануил.”

   НО ТОВА ОТКРОВЕНИЕ не бе дадено само за децата Му, родени тук на земята. Нашият малък свят е учебникът за вселената. Божията чудна, благодатна цел, тайната на изкупителната любов, е темата, в която “ангели желаят да погледнат” и тя ще бъде за тях предмет за изучаване през безкрайни векове.

   ЩЕ СЕ РАЗКРИЕ, че славата, грееща от лицето на Исус, е славата на саможертвената любов. В милия, кротък и смирен Исус е разкрит характерът на Този, Който обитава в непристъпна за човека светлина.

"А на вечния Цар, на безсмъртния, невидимия, единствения Бог, да бъде чест и слава до вечни векове. Амин. " 1Тимотей 1:17

"Който сам притежава безсмъртие; обитавайки в непристъпна светлина; Когото никой човек не е видял, нито може да види; Комуто да бъде чест и вечна сила. Амин." 1 Тимотей 6:16

   СЕГА ГРЕХЪТ (ДЯВОЛА) е помрачил съвършеното творение на Бога, върху което все още стои Неговият почерк. И до днес всички сътворени същества изявяват славата на превъзходството Му. Нищо освен егоистичното човешко сърце не живее за себе си - няма птица, която да пронизва въздуха, нито животно, което се движи по земята и което да не служи на някой друг живот. Всеки лист в гората, всяка тревичка на земята имат своята служба. Във всяко дърво, храст и лист прелива този елемент на живот, без който нито човек, нито животно могат да живеят, а човекът и животното на свой ред служат за живота и на дървото, и на храста, и на листа. Цветята разлистват своята хубост, излъчват аромата си, благославяйки света. Слънцето пръска светлината си, за да радва хиляди светове. Океанът, източник на всички  потоци и извори, получава водите си отвсякъде, но ги приема, за да дава. Влагата, която се издига от недрата му, пада като дъжд на земята, за да покълва и напъпва всичко по нея.

   ЗЕМЯТА ПОТЪНА В ТЪМНИНА ОТ ФАЛШИВО РАЗБИРАНЕ ЗА БОГА. Лукавата власт на Сатана трябваше да бъде съкрушена и разобличена, за да се разсее тъмнината и светът отново да се върне при Бога. Това не можеше да се извърши чрез сила. Насилието противоречи на принципите на Божието управление. Бог желае служба само от любов; а любовта не се налага със заповед; тя не се печели със сила или власт. Само любовта пробужда любов. Да познаваш Бога, означава да Го обичаш; Неговият характер трябваше да бъде разкрит в контраст с характера на Сатана. Това дело можеше да извърши само едно Същество в цялата вселена.  Планът за нашето изкупление не бе съставен след грехопадението на Адам, а преди него.

   БОГ НЕ НАРЕДИ ДА СЪЩЕСТВУВА ГРЕХЪТ, но го предвидя и взе мерки за да посрещне това ужасно събитие. Толкова голяма бе любовта Му към света, че се закле да даде “Своя единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот” (Йоан 3:16).

   ХРИСТОС ТРЯБВАШЕ ДА ДОЙДЕ В “нашето унищожено тяло” (Филип. 3:21), “в подобие на човек”.

   ХРИСТОС ВЛЕЗЕ В КОНТАКТ С ЧОВЕЧЕСТВОТО ЧРЕЗ СВОЕТО ЧОВЕШКО ЕСТЕСТВО. Като Бог Той се хвана за Божия трон. Като човешки Син ни даде пример за послушание, а като Божи Син ни дава сила за послушание. Христос бе Този, който говори на Мойсей на планината Хорив: “АЗ СЪМ, КОЙТО СЪМ... Така кажи на чадата Израилеви: “Оня, Който Съм, ме изпрати при вас” (Изход.3:14). Това бе обещание за освобождението на Израил. Затова, когато дойде в човешки образ, Той заяви, че е “АЗ СЪМ”. Детето от Витлеем, кроткият и смирен Спасител, е Бог, “явен в плът” (1Тимотей 3:16). А на нас ни казва: “АЗ СЪМ добрият Пастир.” “АЗ СЪМ Пътят, и Истината, и Животът.” “Даде Ми се всяка власт на небето и на земята” (Йоан 10:11, 6:51, 14:6; Матей 28:18). “АЗ СЪМ гарант за всяко обещание. АЗ СЪМ, не бой се. “Бог с нас” - е сигурността за освобождението ни от греха, уверение за силата ни да се подчиняваме на небесния закон.

   КАТО СЕ УНИЖИ ДА ПРИЕМЕ ЧОВЕШКО ЕСТЕСТВО, Христос разкри характер, противоположен на Сатана. Но Той слезе дори по-ниско по пътеката на смирението. “Като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст” (Филипянни. 2:8).

   ХРИСТОС ПОНЕСЕ ТОВА, което ние заслужаваме, за да може с нас да се постъпи така, както Той заслужава. Той бе осъден за нашите грехове, в които няма никакъв дял, за да може ние да бъдем оправдани чрез Неговата правда, в която ние нямаме никакъв дял. Той понесе смъртта, която принадлежеше на нас, за да можем ние да получим живота, който бе Негов. “С Неговите рани ние се изкупихме.”

   ЧРЕЗ СВОЯ ЖИВОТ и чрез смъртта си Христос придоби дори нещо повече от това да възстанови разрушеното от греха. Целта на Сатана бе да раздели вечно Бога и човека, но чрез Христос ние се свързваме с Бога още по-тясно, отколкото, ако никога не бяхме съгрешили. Приемайки нашето естество,

Спасителят се свърза с човека с връзка, която никога не може да се разкъса. Той е свързан с нас през вечните векове. “Бог толкова възлюби света, че даде Своя единороден Син” (Йоан 3:16). Той Го даде не само за да понесе нашите грехове и да умре като наша жертва за нас. Даде Го на падналото човечество, за да ни увери в неизменното Си намерение за мир, Бог даде единородния Си Син да стане член на човешкото семейство и завинаги да запази човешкото си естество. Това е обещанието, че Бог ще изпълни Своето Слово. “Защото ни се роди дете, Син ни се даде; и управлението ще бъде на рамото Му.” Бог прие човешко естество в лицето на Своя Син и занесе това естество в най-висшето небе. “Човешкият Син”  споделя трона на всемира. “Човешкият Син” ще бъде наричан “Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира” (Исая 9:6). “АЗ СЪМ” е Помирителят между Бога и човека, положил ръка и на двамата. Този, Който е “свят, невинен, непорочен, отделен от грешните, не се срамува да ни нарече Свои братя” (Евреи. 7:26, 2:11).

   ДЕЛОТО НА ИЗКУПЛЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ЗАВЪРШЕНО. Там, където изобилстваше грях, Божията благодат изобилстваше още повече. Самата земя - мястото, което Сатана твърдеше, че е Негово, ще бъде не само изкупена, но и възвисена. Нашият малък свят, попаднал под проклятието на греха, бе единственото тъмно петно в Неговото славно творение. Но той ще бъде издигнат над другите светове в Неговата вселена. Тук, където Божият Син опъна Своя шатър, където Царят на славата живя, страда и умря - тук, сред хората ще бъде Божията скиния “и Той ще обитава с тях и те ще бъдат Негов народ, и Сам Бог ще бъде с тях и те ще бъдат Негови люде, и Самият Бог ще бъде с тях, техен Бог”. В безкрайни векове изкупените ще живеят в светлината на Господа и ще Го хвалят за неизразимо скъпия Му дар.

"И КАКТО МОИСЕЙ ИЗДИГНА ЗМИЯТА В ПУСТИНЯТА, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син, та всеки, който вярва в Него [да не погине, но] да има вечен живот. Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот: Понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него. Който вярва в Него не е осъден; който не вярва е вече осъден, защото не е повярвал в името на Единородния Божий Син. "(Йоан 3:14-18)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1074371
Постинги: 1119
Коментари: 19
Гласове: 715
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930