Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2020 14:15 - Вестниците, дори и да публикуват глупости, имат много по-силно въздействие от книгите
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 12.11.2020 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ето и откъса от лекцията на Рудолф Щайнер “Чувството за истина”, цитиран накратко в предния пост. Той е твърде важен и актуален в днешно време, когато сме потопени в огромен информационен поток на откровени лъжи и полуистини.

 

Берлин, 1. юли 1916 (СС 169 “Мирова същност и азовост”) 

Искам да наблегна на нещо, което по принцип може да се разбере, едва когато човек се запознае с духовнонаучните факти. 

Ако някой следи развитието на днешното време, ще може да направи едно поразително откритие, като обърне внимание на това, което душата на човека възприема пряко и това, което тя възприема така, че да го задържи и направи ефективно.

В наше време повечето хора, ако въобще четат, четат вестници. Вестниците са еднодневки и хората мислят, че прочетеното също толкова бързо ще излезе от душата им, както е влязло в нея. Те смятат, че това е утешително, предвид нашата повърхностна и неистинна журналистика, която, както тепърва ще видим, наистина надминава всичко.  

Но нещата са по-различни, отколкото обикновени се смята. При повечето съвременни хора, които четат и книги, съдържанието на книгата, дори и да бъде запаметено в душата, се отпечатва в нея много по-слабо от прочетеното във вестника, макар той да има само един ден живот.

Именно този мимолетен вестникарски материал, който бива възприеман и отново изхвърлен и не се задържа в паметта, а евентуално бива веднага забравен и трябва да бъде веднага забравен, се отпечатва невероятно дълбоко в подсъзнанието.1

Споменах вече как при някои вестници се налага бързо да забравим прочетеното. Веднъж бяхме на юг в Истрия около Пирано, където се издава вестникът “Piccolo della Serа”. Той излизаше всяка вечер и един ден беше публикувал някаква ужасно сензационна статия, вече не помня за какво, но тя заемаше три колони на цялата първа страница. На същата страница беше останало малко място, на което бяха отпечатали опровержение, в което пишеше, че статията е резултат на недоразумение! Това е нещо, което не се среща често, нали - на същата страница да се опровергае някаква статия! Но ето в тази посока се развива постепенно това, което представлява най-вече вестникът на големия град. 

Важно е да се знае, че нещо, което човек възприема бързо и после също толкова бързо забравя, в действителност се е отпечатало дълбоко точно в подсъзнателната част на душата му и работи като сила, която продължава да въздейства и в следващия период от време. Тоест, прочетеното продължава да работи в това, което представлява общият дух на времето, ариманичният дух на времето, там действа то. Тъй че хубавите книги, които се пишат днес, имат много по-слабо въздействие от вестникарските статии.

Тъкмо това, което бива усвоено грижливо и въздейства върху Аза, а от там се отпечатва в паметта, има дори по-малка ефективност, отколкото някой вестникарски материал, който сме възприели мимолетно.

Но моля Ви, не си правете заключението, че не бива да четете вестници, а приемете това като нещо, което е Ваша карма. Защото казаното не трябва да се разбира в смисъл да избягваме да прочетем и един ред от вестника. Нужно е да го приемем като карма на времето, трябва да сме наясно, че сме длъжни да развием тъкмо тази част от своята същност, която е в състояние да усети дали дадено съдържание е нещо духовно извоювано или е само фразеология. Ето това бих си пожелал - да изградим усещане за начина, по който се създава, по който би могло да възникне духовното. Защото точно в това днес сме слаби. Ние нямаме правилен усет да разграничим нещо, което е добре написано, от нещо, написано безобразно. По един и същ равнодушен начин възприемаме и добре написания, и зле написания материал, загубили сме способността да ги различаваме един от друг. 

1 "Впечатлението, което предизвиква съзнателна представа, намира един вид съпротива при въздействието си върху дълбоката човешка организация, но ако впечатлението просто действа върху нас, без да го доведем до cъзнателна представа, то тогава нищо не му пречи, но то не е по-малко ефикасно.” (лекция от 18. май 1910 г., СС 120)



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824610
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031