Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2023 21:55 - Православието е просто нещо
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2535 Коментари: 22 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Човек често се пита как да се оправи в науката за Бога, как да се справи с религиозните въпроси. Те изглеждат твърде сложни и често неразбираеми.

    А всъщност нещата са много прости и Бог е дал възможност на всеки човек, който Го търси да Го намери и следва.

    Най-основната, стъпваща на фундаментите, религия е Православната. Тя ни дава ясни и точни правила, които трябва да спазваме, за да живеем праведно и да сме добре. Това са на първо място десетте Божи заповеди. Те са много ясни и прости. Не убивай – точка. Не кради – точка. Почитай майка си и баща си – точка. Не пожелавай имота и жената на ближния – точка. И на първо място разбира се – Аз съм Господ, твоя Бог; да нямаш други богове освен мене.

    Проблемите за човечеството започват оттук нататък, когато то, по всякакъв начин, се опитва да заобиколи тези Божи заповеди, опитва се да намери оправдание за своите действия. Не лъжи, обаче, ако... Не убивай, да, но ако, еди какво си... Не кради, да, но ако е за еди що си и т.н.и т.н.

    Ние всекидневно правим опит да заобикаляме тези заповеди и оттам идват нашите проблеми. Може да се каже, че с всяко ставане сутрин, човечеството се чуди как да заобиколи Божиите заповеди, опитва се да измисли оправдание за своите действия, които пренебрегват тези Божи повели.

    А те изискват много прости неща – да казваме на черното черно и на бялото бяло, да казваме на майката майка и на бащата баща, да казваме на мъжът мъж и на жената жена. Да не лъжем, да не крадем, да не убиваме, да почитаме Господ Бог и т. н.

    Днес българският народ е призван към тази много проста и същевременно много трудна мисия. Именно да отстоява тези прости истини и правила. Да застане на пътя на всеки опит за преиначаване на простите и очевидни неща. Точно сега разбираме цялата Божия мъдрост, която е определила толкова прости правила, защото Господ знае какво води изкушението на мисълта. Господ Бог лесно може да провиди как изтънчената, суфистицирана мисъл, може да докаже, че бялото е черно, че войната е мир, че кражбата е оправдана и не е кражба, а мъжът може и да е мъж, но може и да е жена и т.н.

    Изглежда невероятно, че днес ние, като православни българи, трябва да защитаваме базови неща, но ето че са дошли такива времена.




Гласувай:
4



1. elizabethborislavova - трябва да сме снизходителни към православието
28.05.2023 23:17
Неговата роля е културно историческа. Днес трябва смело да се отсовобид от неговите догми за да смършим задачата, която имаме.
https://slovosvetlina/?p=26072
цитирай
2. andorey - Да Елизабет, ти си сектантка, знам.
29.05.2023 07:21
Да Елизабет, ти си сектантка, знам.
цитирай
3. morskipesni - В "черквите" други освен СЕКТАНТИ и НЕВЕРНИЦИ няма!
29.05.2023 08:14
Там ги БАЛАМОСВАТ преялите с блажно, дебели и пребогати попове "безсребърници".
Дори и доста скромната на фона на останалите "православна" черква е паразит.
Господ НЕ Е НАПИСАЛ НИТО РЕД, така че "Свето писание" няма. Делата Господни са
обаче на всеки пред очите- прекрасни, грандиозни, изумителни, вечни. Четейки физика, математика, астрономия, ботаника- слушайки музика и поезия, човек стига
естествено до Бога. Ходещите на "черква" са глупави, ограничени, зомбирани
хорица. Те получават сатанински ритуал, вместо ВЯРА. Не ходете в тия езически
капища, не купувайте от попа заместител на Вярата, която е безплатна и навсякъде.
цитирай
4. andorey - Господ не е написал нито ред, но е ...
29.05.2023 09:07
Господ не е написал нито ред, но е пратил Синът си да ни говори, преди 2000 години.
Щом вярата е безплатна и е навсякъде, защо обиждаш хората, които ходят на черква, дори и да ти се струват глупави и зомбирани?
В коя черква получават сатанински ритуал? Възможно е да съществува такава, т.е. всичко е възможно... Нашата православна черква е стълб и основа на вярата, с много древни и изпитани правила.
цитирай
5. morskipesni - Бог е пред очите ти,
29.05.2023 12:08
говори ти всеки ден... но НЕ ГО ЧУВАШ. Някакъв си "негов син" бил казал преди 2000 години нещо си- а дали е било така? После се яви Мохамед и "отмени" повечето от "казаното", върна юдейския "първоначален духовен смисъл". Или първоначална идиотщина? После дойде дигиталната ера и се редактира онлайн 100% от информацията (к'о беше- що стана!) Кой знае защо, с всяка нова политическа (и черковна!) доктрина се подменя или "казаното", или смисъла му. Никакво уважение нямам към черкви (от всички синоди и секти!) и "религиозни" лицемери. Те се страхуват да (не) бъдат разобличени, а у мен предизвикват само колики от смях. Анахронизми дивашки и пещерни! Вярвай в когото си щеш, това е твое право. Но Бог НЕ Е в черквата, а напротив- там цари езичество и идолопоклонничество! Мнението ти бе важно за мен за което ти благодаря.
цитирай
6. andorey - Привет, Морскипесни, Понеже ти ...
29.05.2023 17:59
Привет, Морскипесни,

Понеже ти живееш в Германия малко бъркаш католишките и протестантските храмове с православните. Това са съвсем различни сгради и външно и вътрешно.
Огромните катедрали с празни вътрешни пространства, без икони, с фигури на Христос, Дева Мария и мъчениците са много по-различни нашите по-малки, но по- задушевни православни храмове.
Такова отношение каквото изразяваш ти към храмовете ми е непознато, затова и не мога изцяло да те разбера.
цитирай
7. morskipesni - Германия е нищо,
29.05.2023 18:58
там "вярата" е фикция, измислица.
(каквото ти дрънкат-това е!)
Важна е България, където хората са умни.
където Бог го има, значи- вярваме,
въпреки на Сатана изневярата!






цитирай
8. kirk - Не сте православни
29.05.2023 19:57
И никога няма да бъдете. Православни са арменогригиряните, при това още от 301 година. След това константинополските мафиоти от кв. Фенер открадват това наше самоназвание и звание под вида на гръцката дума ортодоксия. Вие като копи-пейст църква и конфесия нямате никакво право да се величаете с подобно название. Не знаете какво означава и не сте участвали в теолог. и теософски спорове, които сме спечелили срещу еретици, реформатори и деформатори. Истинското название на вашата конфесия е източноправославна, а не православна!!! Изобщо не знаеш какво пишеш и публикуваш - Десетте божи заповеди, тъпако, нямат нищо общо с никакво "православие" - те дори не са християнски, а йеховистки.... дибил такъв!!! Характеристиката на конфесията ви в христологията е диофизитизъм, но едва ли разбираш нещо от тази материя, текезeсарско-атеистично чеденце!!!
цитирай
9. lamb - Въпреки ясните повели на христи...
29.05.2023 22:28
Въпреки ясните повели на християнството мнозина продължават да се придържат и към езически вярвания.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Много хубав пример!
29.05.2023 22:32
Как някой говедар / арментарий - armentarius/от Източна Анатолия прави авто донос- срещу себе си , естествено!
Нарушавайки етичния правилник на блога
Газейки с кални ботуши по килима му?
И, достатъчно е, само админите да го зърнат и да го наритат по задника!
А той, той после да сочи всеки като срал в пълните му гащи!
А лайната в тях са си само негови!
цитирай
11. kirk - Конституцинният съд на България
29.05.2023 22:51
Някъде след 1992 г. ( докъм 1997 г) има издадено решение-препоръка към СБЖ и СЖБ "Подкрепа", както и всички СМИ да не използват просторвчието "православие". Това решение беше взето след острия протест на арменската общност, катол., протест. и др. деноминации срещу употребата на обидни квалификации като неправославни, инославни, иноверски и др. Светска държава ли е България и изобщо какво си позволяевте???!!! Ама, зящо ли питам когато виждате една поморийска бабичка да си тъпче утата с фекалии и да ги изплюва тук с намерението да изцапа всички. Е, няма да успее!!!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Внимавай да не попаднеш в обсега на ...
30.05.2023 00:19
Внимавай да не попаднеш в обсега на тази поморийска бабичка! Тя ще ти покаже кон боб яде ли и лисица- трева пасе ли? Говната , дето си ги изсрал в гащите си, ще ти ги натъпче в устата! Обемът и позволява този фокус!
цитирай
13. kirk - Стига си ни разсмивала ма
30.05.2023 11:49
Баба Вици Кашкавалова от Комиците! ПУбликувай некой нАучен труд в некой вестник, напр. - в "Трета възраст" и спри да драскаш- дрискаш простотии, да се излагаш!!!
Някой знае ли що е то - пубелъ?! Тая ненормалната деменция баба Ваня си измисля думи с които да ме обижда, вехтата му чанта и дръта овча шунда!!!,
цитирай
14. andorey - Като гледам и слушам Кърк какъв е ...
31.05.2023 00:43
Като гледам и слушам Кърк какъв е православен или поне се нарича такъв и честно казано, аз не искам да съм като него... Не знам какви са арменогригоряните, ама ако са като нашия приятел - пази Боже...!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
31.05.2023 08:03
Сбъркал е, имал е предвид, че е празнословен!
Да, има доста такива екземпляри сред тези, именуващи се за учени!
Ще те залее с приказки, първо може и да те омае, в началото, но неминуемо те грозни опасност, дори от удавяне в този буен поток от думи
Иначе, ако потърсиш нещо полезно в него, не, няма, даже и за стотинка, само мръсна пяна!

Хубав ден!
цитирай
16. kirk - Значи освен, че си невеж
31.05.2023 08:34
Си и сбъркан Андариелчо, защото чуваш, а може би и подушваш разни неща, имаш някакви дактилни усещания??? Къде прочете, че съм писал, че съм православен, бе псих??? Второ - радвам се, че не искаш да си като мен - нормален, честен и разумен... Останете си каквито сте, но - разберете, че другите няма да ви приемат, ако продължавате да плещите врели-некипели!!! Не пиши по теми, които са ти дълбоко чужди! И андорей - не се събирай, съюзявай с дърти ноклуци като баба созополка-сополка, за да не запроличаш на такива като нея! А иначе истината понякога е кофти нещо, от нея боли, когато дълго си се заблуждавал и/или дълго са те лъгали! В вашето "православие" напр. допускате да бъдат отбелязвани две Рождества, две Възкресения-Възвисявания... Вярвате, че се е родил от два източника, две утроби, че имаш двойнствена природа и същност... Мещо имаш ли да споделиш по тези въпроси?! Нали в тъпотата си така описвате и богомилството - че било дуализъм?! Макар, че подобно движение изобщо не е имало?! Значи сте дуалисти, нещо като трети пол може би?! Не питам!!!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Абе боклук, ти с папагалския си ум ли ...
31.05.2023 12:14
Абе боклук, ти с папагалския си ум ли си по- вещ?
Знаеш ли, колко съм наясно с такива говедари като тебе, с възможностите им, реалните?
На приказки са върхът, на дела, ръцете им са в задника
Като една професора от твоито племе На нея съм помагал, защото иначе е човек, за разлика от тебе, но с техниката беше като пате в кълчища Не може да завие капака на хеншела? Хеншел знаеш ли какво е? Хеншел е уред, на който трябва да пуснат тебе, за да те смели и да се извлече един милиграм ум, колкото е наличен в задните ти части!
Аз папагале, каквото съм постигнал, ти само с голи приказки може да твърдиш, , че също го имаш!
Много добре ми е познат твоят тип вещи плондери в науката Върху тях и сопола не си струва да го изсекнеш!
Андрей, след като говедото, се чувства домакин при тебе, аз преустановяват посещенията си в блога ти Няма да деля мегдан с него Акълът му е на половината на този на комара!
цитирай
18. kirk - Не чета словесните ти дрисъци, бабо Кашкавало
31.05.2023 15:41
Въри да си идеш на баба ти гъркинята пи.ката!
Андариелчо, оказа се че православието съвсем не в проста работа, май!!! Да не говорим за "православието" на Бълг.пр.църква - най-консервнативната, реакционна и фанатична от всички христ. деноминации, самодискридитирала се пред цялото Християнство! По-горе ме наричаш приятел?! Как мога да бъда приятел с етнос, който ни нарича еретици и от амвона на църквата им поне по веднъж годишно анатемосват арменците. Пловдивският ви лъжеархиепископ забранява сключването на църк. бракове, ако единият от младиженците или дори от кумуващите е арменец. Да ти припомням ли още други ваши престъпления срещу нас?! Живеете в измислена психопатологична и шизофренна виртуална реалност!!!
цитирай
19. elizabethborislavova - Да Елизабет, ти си сектантка, знам. ...
31.05.2023 17:17
andorey написа:
Да Елизабет, ти си сектантка, знам.
а ти пък си млогУ Убав.
цитирай
20. elizabethborislavova - Неговата роля е културно историческа. Днес трябва смело да се отсовобид от неговите догми за да смършим задачата, която имаме. https://slovosvetlina/?p=26072
31.05.2023 17:17
andorey написа:
Да Елизабет, ти си сектантка, знам.

цитирай
21. leonleonovpom2 - Другарю арментарий, празнословен!
31.05.2023 17:54
Наистина ще съм ти безкрайно благодарен, ако не само не четеш, но и не се доближаваш с мръсни помисли към моите работи!
Знаеш ли, по какво се различаваме и то сто процентово с тебе? Не знаеш и ще ти кажа!
Аз , дори и да видя нещо конкурентно, ще го похваля! А, абсурдно е да го омаскаря, ако не ми хареса! Просто ще го подмина, ако и той е бил коректен към мен
Защото, в противен случай, за всеки средно интелигентен, а аз при всички случаи съм поне такъв, ще е ясно, че проявявам само елементарни злоба и завист и простотия!
Така, че, ако все пак имаш, дай боже, средна интелигентност, направи сметка, къде се намираш?
В товарния влак, на стълбата на последния вагон, барабар с хамалите!
По интелигентност!
цитирай
22. kirk - Чакай да ти дам да изтриеш още нещо
01.06.2023 11:57
Видиотеното от пропагандата през соца създовище Иван Симеонов от Бургас - leonleonpom2, първо ме засипа с обиди на национална основа, а след като му обясних че само да кихна и ще му гостува някой от моите познати, момчета-ветерани, винаги готови да набият рогата наобратно на някой, който се чувства недосегаем. Тогава Откриватвля на етимологията на кашкавала така се уплаши, че започна да ми се извинява, дс хленчи, да плаче и да се сополяви... Ходил в Посолството на Армения, в МВР, при адвокати, къде ли не... После, след като не му простих, защото не дъм Господ, продължи с обиди име преследва навсякъде из блога да ми обяснява какви приятели арменци имал, какви роднини ??? Всъщност разказва позорни факти за рода и семейството си, а после ме озкарва мен иши други виновни... Побъркал се е от четене на вестникарски статии, от гледане на телевизия и от четене на дебилизиращи блогари... Абсолютен графоман с явни симптоми на логорея и ехолалия
А най-лошото е, че си събира дружинки и организират общо оплюване на някои иначе способни, показващи критично мислене съфорумци. Дефектът струва ми се, че е в увредените гени и зомбираното мислене, ако изобщо може да се открие такова в едно напълно хаотично първосигнално напъване. Лошият пример за жалост е заразителен и наблюдавам мнозина да преминават в неговото разстроено ментално състояния, залитащи от раннопедагогичното възпитание в туркофобия и гръкофобия към антисемитизъм, арменофобия и ксенофобия. Някои откриват и расизъм, но аз не споделям тази оценка, защото бълхарите няма как да да чиста раса!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149446
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031