Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2018 15:27 - БЛАГОРАЗУМНАТА ЖЕНА Е ОТ ГОСПОДА
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.12.2018 16:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

БЛАГОРАЗУМНАТА ЖЕНА Е ОТ ГОСПОДА

НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗАБРАВЯ МЕ, ЧЕ МРЪСНИКА СИ Е МРЪСНИК, ПОДЛИЯ СИ Е ПОДЪЛ

ВЪВ ВАВИЛОН живееше мъж, на име Иоаким. И взе си той жена, на име Сусана, дъщеря на Хелкия, много мъдра, хубава и богобоязлива. Родителите й бяха праведни и научиха дъщеря си на страх от Бога и на закона Моисеев. Иоаким беше много богат и имаше градина близо до къщата си; и при него се събираха иудеите, защото той беше най-почтен от всички. В онова време поставени бяха двама старци измежду народа за съдии, за които Господ бе казал, че беззаконието е излязло из Вавилон от старейшините-съдии, които бяха уж управници на народа, но в очите на Бога те бяха зли, като предадоха сърцата си на дявола да му служат. Те постоянно биваха в дома Иоакимов, и при тях отиваха всички, които имаха спорни дела.

КОГАТО народът се разотиваше по пладне, Сусана влизаше в мъжовата си градина за разходка. И виждаха я двамата старейшини всеки ден да дохожда и да се разхожда, и в тях се породи демонска плътска похот към нея, и извратиха ума си и отклониха очите си, да не гледат на небето и да си не спомнят за праведните съдби, които трябваше да извършват, както пред Бога, така и пред народа. Те и двамата бидоха с покварени желания, но не откриваха един другиму болката и плътското желание към нея, защото се срамуваха да открият пожеланието си, че искат да се съединят с нея. И те прилежно вардеха всеки ден, да я видят гола когато идваше да се къпе, и си казваха един другиму: "да си вървим, защото е време за обед", - и, като излезеха, разделяха се един от друг; но, кога се върнеха, идваха на това същото място и, като се запитваха един други за причината на това, най-после, признаха се в пожеланието на похотта си и тогава заедно назначиха време, кога биха могли да я намерят сама. И ето, когато очакваха сгодния ден, Сусана влезе, както вчера и завчера, само с две слугини и пожела да се окъпе в градината, понеже беше горещо. А там нямаше никого, освен двамата старейшини, които се бяха потулили и я вардеха. И каза тя на слугините: "донесете ми масло и сапун и затворете градинските врата, за да се окъпя". Те тъй и сториха, както тя каза: затвориха градинските врата и излязоха през страничните врата, за да донесат, което им бе заповядано, и не видяха старейшините, понеже тия се бяха потулили. И ето, когато слугините излязоха, станаха двамата старейшини, припнаха към нея и казаха: "ето, градинските врата са затворени, и никой ни не види, и ние имаме похот към тебе, затова съгласи се с нас и прекарай с нас. Ако ли не, ще свидетелствуваме против тебе, че с тебе беше един момък, и затова ти отпрати слугините си".

ТОГАВА застена Сусана и каза: "натясно съм отвред: ако сторя това, смърт за мене; ако ли не сторя, няма да избегна из ръцете ви. За мене е по-добре да не сторя това и да падна в ръцете ви, нежели да съгреша пред Господа моя Бог". Кажете ми, как да сторя това голямо зло пред Бога? Как ще го погледна един ден в лицето и с какви очи? И завика Сусана с висок глас; завикаха също и двамата старейшини против нея, а единият припна и отвори градинските врата. И когато намиращите се вкъщи чуха вика в градината, втурнаха се през страничните врата, за да видят, какво се е случило с нея. Когато старейшините започнаха да лъжат, казаха думите си, слугите й се извънмерно засрамиха, защото никога нищо такова не бе говорено за Сусана.

И ЕТО, на другия ден, когато се бе събрал народ при Иоакима, нейния мъж, дойдоха и двамата старейшини, които бяха завладени от тъмни демонски сили, пълни с беззаконие и умисъл против Сусана, за да я предадат на смърт, защото не им угоди, а отказа да стори това голямо зло пред Бога. И казаха те пред народа: "проводете за Сусана, Хелкиева дъщеря, жена на Иоакима", - и проводиха. Дойде тя и родителите й, децата й и всичките й сродници, плачеха и вървяха засрамени с наведени глави. Сусана беше много чиста, нежна и хубава на лице. А ония беззаконници заповядаха да й открият лицето, защото беше покрито, за да се наситят на хубостта й, и да и се подиграят. Сродниците й, и всички, които я гледаха, плачеха и не вярваха на това което я упрекваха, но нищо неможеха да сторят, защото всички вярваха на двамата старейшини и бяха на почит пред народа. А  двамата старейшини, като станаха сред народа, сложиха ръце върху главата й, и се заклеха, че са я видели с мъж. Тя пък насълзена гледаше към небето и се молеше на Бога, защото сърцето й се уповаваше само на Господа и каза, нека Той да отсъди.

И КАЗАХА СТАРЕЙШИНИТЕ: "когато ходехме из градината сами, тя влезе с две слугини, затвори градинските врата и отпрати слугините; и дойде при нея един момък, който се криеше там, и легна с нея. Ние, като се намирахме на ъгъла на градината и като видяхме такова беззаконие, припнахме към тях и видяхме ги да се съединяват. Оногова не можахме да задържим, защото беше по-силен от нас и, като отвори вратата, изскочи, но тая хванахме и разпитвахме: кой беше тоя момък? ала тя не иска да ни обади. По това ние свидетелствуваме". И събранието им повярва, като на старейшини народни и на съдии. ВЯРВАХА ИМ, че са честни и искрени божии служители, и я осъдиха на смърт. Викна Сусана с висок глас и каза: "Боже Вечний, милостиви и справедливи, Който виждаш съкровеното и Който знаеш всичко преди неговото битие! Ти знаеш, че те лъжливосвидетелствуваха против мене, и ето, аз умирам, без да съм извършила нещо грешно и гнусно, което тия люде злобно измислиха против мене". И чу Господ гласа й, и, когато я водеха на смърт, Бог възбуди светия дух на младия момък Даниила, и завика той с висок глас: "чист съм от кръвта й!" Тогава се обърна към него целият народ и каза: "каква е тая дума, която ти изрече?" Тогава той застана сред тях и каза: "толкоз ли сте неразумни, синове Израилеви, че, без да изследвате как стоят нещата и без да узнаете коя е истината и веднага повярвахте на тези мъже, осъдихте дъщеря Израилева? Върнете се в съда, защото тия двамата лъжливо свидетелствуваха против нея". И веднага целият народ се върна, и старейшините му казаха: "седни сред нас и ни обади, защото Бог и на тебе даде старейшинството".

ТОГАВА Даниил им каза: "отделете ги един от друг на раздалеч и аз ще ги разпитам пред вас". А когато бяха отделени един от друг, той повика единия и му каза: "остарелий в зли дни, чадо на дявола! сега се показаха твоите грехове, които си правил по-преди, произвеждайки неправедни съдби, осъждайки невинни и оправдавайки виновни, когато Господ казва: невинен и прав не умъртвявай. И тъй, ако си видял тая дъщеря на Бога да е била с мъж и да са се съсединили, кажи, под кое дърво ги видя да се разговарят един с друг?" Той каза: "под мастиковото". Даниил рече: "наистина, излъга ти за главата си, ти сам се осъди и произнесе присъдата си; защото ето, Ангел Божий, който е взел решение от Бога, ще те разсече наполовина".

КАТО го отстрани, заповяда да доведат другия и му каза: "семе Ханааново, извратено мръсно и подло, а не Иудино! чистотата и хубостта на тази Божия дъщеря те бе прелъстила, и похотта развратила сърцето ти. Така постъпвахте с дъщерите Израилеви, като ги заплашвахте и те от страх имаха общение с вас; но дъщерята на Иуда не понесе беззаконието ви и не пожела да съгреши пред Бога. И тъй, кажи ми: под кое дърво ги ти завари двамата голи и да разговарят помежду си?" Той отговори: "под зеления дъб". Даниил му каза: "наистина излъга и ти сам се осъди за главата си; защото Ангел Божий с меч чака, да те разсече наполовина, за да ви изтреби и да сложи край на злото". Тогава цялото събрание завика с висок глас и благословиха Бога, Който спасява чистите по сърце и надяващите се Нему, и се дигнаха против двамата старейшини, защото Бог, чрез Даниил с техните уста ги изобличи, че те лъжливо свидетелствуваха; и постъпиха с тях тъй, както те бяха зло намислили против ближния, по закона Моисеев, с камъни да ги умъртвяват, тези които вършат беззаконие и ги умъртвиха; и него ден биде спасена невинна кръв.

А ХЕЛКИЯ и жена му прославиха Бога за дъщеря си Сусана с Иоакима, нейния мъж, и с всички сродници, защото не бе намерено в нея петно на срамотно дело. И Даниил стана велик пред народа от тоя ден и после.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

" Мнозина ще се чистят и избелят и ще бъдат опитани от Бога; а нечестивите ще продължават да вършат нечестие, и никой от нечестивите не ще разбере; но само разумните ще разберат."Данаил 12:10"

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"И рече Господ: Това е проклетията, която се простира по лицето на цялата земя; защото всеки, който краде, ще Го изтребя, както се пише в него от едната страна, и всеки, който се кълне лъжливо ще Го изтребя, както се пише в него от другата страна. Захария 5:3

  



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1049944
Постинги: 1093
Коментари: 19
Гласове: 692
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031