Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2019 10:41 - 19-ГОТФРИД ЛАЙБНИЦ (1646-1716)
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
19-ГОТФРИД ЛАЙБНИЦ (1646-1716) – е германски философ, математик, дипломат, библиотекар и юрист, заемащ важно място в историята на математиката и философията. Откривател на диференциалното и интегралното смятане (независимо от Нютон) Лайбниц има творчески принос към следните научни области: математика, физика, философия, теология, лингвистика, история, медицина и икономика. Затова той е наричан “Аристотел на модерната епоха”. В областта на философията Готфрид Лайбниц е най-известен със своето заключение, че нашата Вселена, в ограничен смисъл, е най-добрата възможна, сред всички, които Бог би могъл да създаде. Наред с Рене Декарт и Барух Спиноза, той е един от тримата най-видни привърженици на рационализма на 17. век. Разсъжденията на Лайбниц са предвестник на съвременната логика и аналитична философия, но в същото време неговата философия е и обърната назад към схоластичната традиция, в която до заключенията се стига чрез прилагане на аргументи, изхождайки от първични принципи или предходни дефиниции, а не от емпирични свидетелства. Той допринася и за изявяването на двоичната аритметика, която е в основата на днешната цифрова техника. Той пише на няколко езика, но най-вече на латински, френски и немски.

♦♦♦♦♦♦♦

 ♦“САМИ ПО СЕБЕ СИ силата и знанието са съвършенства, и дотолкова, доколкото принадлежат на Бога, те нямат граници. От това следва, че Бог, Който притежава върховна и безкрайна мъдрост, действа по най-съвършения начин и прави това не само в метафизически, но и в морален смисъл. По отношение на нас самите ние можем да изразим тази истина по следния начин: колкото по-просветени сме относно делата на Исус Христос, толкова по-съвършени и хармонични ще ни изглеждат те.”

♦♦♦♦♦♦♦

♦“В ИСУС Е СИЛАТА, която е източник на всичко, в Исус е и Знанието, което съдържа многообразието на идеите, в Исус е и Волята, която променя всичко и твори според принципа на най-доброто.”   

♦♦♦♦♦♦♦

♦“НИЕ ТРЯБВА да се отнасяме към Исус Христос не само като към първопричина и първоизточник на всички творения, но и като към Бог и Господар на всички личности и на всички разумни същества. Исус е  всъщност един абсолютен монарх на най-съвършената държава, каквато е Вселената, обитавана от всички духовни създания; самият Той е най- съвършеният и най-великият Дух сред всички духовни същества.”

♦♦♦♦♦♦♦

♦“ИСУС ХРИСТОС е абсолютно съвършен, защото съвършенството не е нищо друго, освен една позитивна реалност, която изключва границите или ограниченията на крайните неща. А там където няма граници, т.е. в Бога, съвършенството е абсолютно безкрайно. От това следва, че сътворените същества дължат своите съвършенства на влиянието на Бог Исус Христос, а техните несъвършенства произлизат от тяхната собствена природа, която не може да бъде безгранична. Именно по това сътворените същества се различават от Бога , а кой е Бог.”

♦♦♦♦♦♦♦

"Знаем, че ние сме от Бога; и целият свят лежи в лукавия. Знаем още, че Божият Син е дошъл и ни е дал разум да познаваме истинния Бог; и ние сме в истинния, сиреч в Сина Му Исуса Христа. Това е истинският Бог и вечен живот."1Йоан 5:19,20

♦♦♦♦♦♦♦

♦"ЗАВИСТТА Е БЕЗПОКОЙСТВО (неудовлетворение) на душата, произтичащо от това, че желано от нас благо притежава друг човек, който не считаме за по-достоен от нас да го има."

♦♦♦♦♦♦♦

"СЪЗДАДЕНИ СМЕ, за да мислим."

♦♦♦♦♦♦♦

♦"ЗАД МЪКАТА ИМА ОЩЕ МЪКА. А зад нея има душа. А да се подиграваме на душата раздирана от мъка, е ужасно!"

♦♦♦♦♦♦♦




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1079462
Постинги: 1120
Коментари: 19
Гласове: 716
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930