Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2019 21:02 - НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ОСТАВЯ И НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ЗАБРАВЯ
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4832 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2019 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ОСТАВЯ И НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ЗАБРАВЯ

♦♦♦♦♦♦♦

"Може ли жена да забрави сучещото си дете Та да се не смили за чадото на утробата си? Обаче те, ако и да забравят, Аз все пак няма да те забравя. Ето, на дланите Си съм те врязал; Твоите стени са винаги пред Мене."Исая 49:15,16

♦♦♦♦♦♦♦

   В БЛИЗКИЯ ИЗТОК, където - най-общо казано - цари патриархално общество в много голяма степен, не е било обичай един баща, един мъж, да тича, както и да проявява външен израз на своята обич към децата си или когото и да било по принцип.

♦♦♦♦♦♦♦

   ЗА ЕДИН МЪЖ В ТОГАВАШНИТЕ ВРЕМЕНА, че дори и в днешните, и особено в онези земи, е било унижение, изцяло под достойнството му да тича, особено когато се касае за един заможен, богат, почитан и знатен, а на всичкото отгоре и вече на възраст  патриарх.

♦♦♦♦♦♦♦

   ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, че в тази притча бащата, символ на Бог като цяло, не само че е чакал, а ожидал сина си, не само че е излизал навън да го търси и да гледа хоризонта в очакване дали сина му ще се появи най-накрая отнякъде, и като го е видял не само че излязъл от вкъщи, не само че е тръгнал да ходи в посока на сина си, ами бидейки възрастен дори се е затичал, което е голямо унижение за него и под достойнството му!

♦♦♦♦♦♦♦

"И стана и дойде при баща си. А когато бе още далеч, видя го баща му, смили се, и като се завтече, хвърли се на врата му и го целуваше." Лука 15:20

♦♦♦♦♦♦♦

   РАЗПИЛЯВАНЕТО НА ИМУЩЕСТВОТО е символ на разпиляване на Божиите таланти и непорочност, с които се ражда всеки човек. Собственикът на свинете пък е дяволът; самите свине пък са пороците, чрез които човек почва да служи на Божия противник (дявола). И каква е наградата за това слугуване – силно и постоянно неудовлетворение (глад) от живота, който водим и множеството рани, които получаваме без бащинска защита. По-ниско блудният син нямало накъде повече да падне.

♦♦♦♦♦♦♦

   ВЪПРЕКИ, че шансовете за този баща сина му да се завърне са били малки, той не е бил изгубил надежда, и не само че не е бил изгубил надежда, ами и е бил направил всички възможни необходими приготовления вкъщи, в случай, че случайно сина му реши да се завърне, да отпразнува с голяма радост и голямо празненство завръщането на сина си, което завръщане е било малко вероятно. Приготвил му е бил даже достойни одежди, в случай, че сина му се завърне.

♦♦♦♦♦♦♦

"Но бащата рече на слугите си: Скоро изнесете най-хубавата премяна и облечете го, и турете пръстен на ръката му и обуща на нозете му; докарайте угоеното теле и го заколете и нека ядем и се веселим; защото този мой син бе мъртъв, и оживя, изгубен бе, и се намери. И почнаха да се веселят." Лука 15:22-24

♦♦♦♦♦♦♦

   ТОЗИ ЗНАТЕН БАЩА явно пренебрегва унижението и достойнството си, счита ги за нищо, пред радостта и обичта към сина си, който негов син е показал голямо неуважение и пренебрежение към баща си, както е видно от притчата.

♦♦♦♦♦♦♦

   А ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО УНИЖЕНИЕ Е БИЛО за този баща да се хвърли на врата на сина си, да го целува и да плаче от радост.

♦♦♦♦♦♦♦

"И стана и дойде при баща си. А когато бе още далеч, видя го баща му, смили се, и като се завтече, хвърли се на врата му и го целуваше." Лука 15:20

♦♦♦♦♦♦♦

   И КАКВА Е НАГРАДАТА за връщането на блудния син в дома на баща си? Обличането в хубавата премяна – това е първо и преди всичко Исус Христос, в Когото за заключени всички съкровища на Небесата и чрез Него - благодатните сили, които ни се дават в общението с Бога.

♦♦♦♦♦♦♦

"Оня, Който не пожали Своя Син, но Го предаде за всички ни, как не ще ни подари заедно с Него и всичко?" Римляни 8:32 

♦♦♦♦♦♦♦

   ПРЪСТЕНЪТ Е СИМВОЛ на възстановяването на синовното достойнство на човека (небесното осиновление), който от жалък роб на сатана, става отново син Божий. А веселието, за което говори бащата в притчата е веселието, с което грешниците се приемат на Небесата от ангелите, херувимите, серафимите и цялото небесно войнство.

♦♦♦♦♦♦♦

   ВСИЧКИ ХОРА СМЕ малко или много блудни чеда на Бога, но едни осъзнават това и се връщат при Бога, а други – загиват, оставайки далеч от Него. Бог е милостив и ако ние решим да се върнем, Той ще ни приеме обратно с радост.

♦♦♦♦♦♦♦

"Всичко което Ми дава Отец, ще дойде при Мене, и който дойде при Мене никак няма да го изпъдя" Йоан 6:37

♦♦♦♦♦♦♦

   ДОРИ ДА НИ Е ТРУДНО и нашето връщане да става бавно, Той и тогава няма да ни остави, но кротко ще ни подпомага в обратния път.

♦♦♦♦♦♦♦

   Затова, докато още имаме време и сме живи и здрави, да побързаме да се завърнем в спасителния Божий дом под покрива на Всевишния, (както се казва в Псалом 90), защото единствено Божият дом е и спасителна ограда и надежден щит, зад които нищо страшно не може да ни се случи във вечен план.

♦♦♦♦♦♦♦

   И ГОСПОД НЕ САМО ПРОЩАВА, но и покрива всичко с любовта Си. Синовното достойнство не убива човешкото достойнство. Чрез тази притча Господ отговаря на въпроса колко скъп е за Него всеки един човек: като роден син. И никакви обстоятелства – своеволие, своенравие, гордост човешка – на фона на Божествената любов не могат да изтрият тези бащинско-синовни отношения, позицията на човека като син, а не като роб, треперещ от страх пред Бога.

♦♦♦♦♦♦♦

"И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми. Отец Ми, Който Ми ги даде, е по-голям от всички; и никой не може да ги грабне от ръката на Отца. Аз и Отец едно сме."Йоан 10:28-30

♦♦♦♦♦♦♦
Гласувай:
1Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 646491
Постинги: 898
Коментари: 19
Гласове: 461
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31