Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2019 19:42 - НЕТРАДИЦИОНИЯ ОБИЧАЙ НА ТУРСКИЯ БЕЙ
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НЕТРАДИЦИОНИЯ ОБИЧАЙ НА ТУРСКИЯ БЕЙ

♦♦♦♦♦♦♦

"За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса."1Солунци 5:18

♦♦♦♦♦♦♦

   ЕДИН ТУРСКИ БЕЙ имал желанието да разбере, дали има  на този свят хора, които да са честни, искрени, добронамерени и благодарни, когато ги постигне добро и дали са повече от неблагодарните за злото, което ги постига? Готови да се оплакват и да проклинат съдбата си, но когато ги постигне добро, дали се сещат да благодарят или се самозабравят и по този начин показват какви са всъщност и какъв характер имат?   

   ТУРСКИЯ БЕЙ имал специална стая за пътници. Който го посещавал, непременно трябвало да нощува в стаята и на сутринта да продължи пътя си. През това време беят заповядвал да го нагостят добре и каквото пожелае да му го дадат, от нищо да не го лишават. Едно нещо само не харесвало на гостите, а именно: когато си тръгвали, един от слугите, по заповед на бея, ги набивал така добре, че този бой да го помни докато е жив! Защо трябвало да ги бият, те не знаели, но се помирили с положението си. Всеки гост си казвал: „Биха ме, но поне си прекарах чудесно и се нахраних и наспах добре. Няма да забравя тази вечер докато съм жив, но и боя който получих, също няма да го забравя докато съм жив. Слугите ги изпращали по живо и здраво.

   НО ЕДИН ДЕН в дома на бея се спрял един странник, да нощува и да се нахрани. Той бил предупреден, че на излизане от дома на бея ще бъде бит, но и на това бил съгласен. Като влязъл в стаята, определена за гости, веднага му донесли вода да измие краката си, след това му сложили богата трапеза, всичко било в изобилие и от време на време го питали дали има нужда от нещо, дали е доволен? Първо благодарил на Бога за гостоприемството и после хапнал от едно ядене и пак благодарил, като казвал:

♦♦♦♦♦♦♦

 „Благодаря на Бога, Бог да благослови този дом!“

   ♦♦♦♦♦♦♦

   ХАПНАЛ ОТ ВТОРО, от трето ядене и постоянно благодарил и казвал:

♦♦♦♦♦♦♦

 „Благодаря на Бога, Бог да благослови този дом! Бог да го закриля!“

 ♦♦♦♦♦♦♦

  СЛЕД ТОВА ЛЕГНАЛ ДА СПИ. На сутринта като се събудил, първо благодарил на Бога.

   БЛАГОДАРЯ ТИ БОЖЕ за спокойния сън и спокойната нощ! Боже, благослови стопаните на този дом!

♦♦♦♦♦♦♦

"И в която къща влезете, първо казвайте: Мир на тоя дом!"Лука 10:5    

♦♦♦♦♦♦♦

   ТАКА ЗА ВСИЧКО БЛАГОДАРИЛ. Изпратили ли го с изобилно ядене и той все благодарил, благославял бея, благославял изобилието, с което го изпратили. На пътната врата се спрял и чакал да дойдат слугите, да му дадат и последното – боя. Беят го наблюдавал от прозореца и се чудел, защо не си тръгва, а стои и се оглежда, какво чака? Беят отишъл при него и го запитал:  

   -КАКВО ОЩЕ ИСКАШ? Не си ли доволен?  

  -БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ ВСИЧКО, както теб, така и слугите ти и целият ти дом, доволен съм. Но тук имало обичай, на излизане от дома, да бият госта. Чакам да получа и аз своя дял. Бея се усмихнал, прегърнал гостенина и му казал:

  -ИДИ СИ С МИР И С РАДОСТ! Хора като тебе са рядкост, които не спират да благодарят, ценят доброто, което получават от Бога. Хора като тебе са скъпи в очите на Бога, Бог ги пази и те не заслужават да бъдат бити. Ти постоянно благодариш и благославяш изобилието, което Бог ти дава. Беше готов да благодариш и за боя. Сигурен съм, че щеше да благодариш както за доброто, така и за злото.

♦♦♦♦♦♦♦

"Тогава жена му му рече: Още ли държиш правдивостта си? Похули Бога и умри. А той й каза: Ти говориш както говори една от безумните жени. Що! доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото? Във всичко това Иов не съгреши с устните си." Йов 2:9,10  

♦♦♦♦♦♦♦

   ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ, че всичко е от Бога.

♦♦♦♦♦♦♦

"Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него. Нему да бъде слава до векове. Амин."Римляни 11:36

♦♦♦♦♦♦♦

   БОГ ДОПУСКА И ДОБРО, но допуска и зло на човека, за да му изпита вярата и характера, как ще постъпи и при двете.

  -ОТ 20 ГОДИНИ НАСАМ, колкото пътници минаха през моя дом, всички бяха бити, защото като виждаха изобилието, се самозабравяха, и не благодаряха на Бога. Който е доволен и благодарен на малкото, ще бъде благодарен и на многото, ще благославя и благодари на Бога за изобилието.

♦♦♦♦♦♦♦

"Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен" Лука16:10

♦♦♦♦♦♦♦

   БЕЯТ МУ КАЗВА: първо на Бога ще благодари, и после на човека. Такъв човек добро го чака!

♦♦♦♦♦♦♦

"Да! той обичаше да проклина, и проклетията го стигна; Не му беше драго да благославя, и благословението се отдалечи от него." Псалми 109:11

♦♦♦♦♦♦♦

да не би да речеш в сърцето си: Моята мощ и силата на моята ръка ми спечелиха това богатство. Но да помниш Господа твоя Бог, защото Той е, Който ти дава сила да придобиваш богатство; за да утвърди завета, за който се е клел на бащите ти, както прави днес. " Второзаконие 8:17,18

♦♦♦♦♦♦♦




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1058329
Постинги: 1101
Коментари: 19
Гласове: 698
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031