Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2019 21:41 - ЧУХТЕ ЛИ КАКВО Е СТАНАЛО СЪС САВЕЛ?
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
ЧУХТЕ ЛИ КАКВО Е СТАНАЛО СЪС САВЕЛ?

   ЕДНО ОТ НАЙ-ВЪЗДЕЙСТВАЩИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО Е ФАКТЪТ, че Савел от Тарс, може би най-яростният негов противник, става апостол Павел. Савел е ревностен  юдеин и религиозен водач. Роден в Тарс, той има възможност да получи най-високото за времето си образование. Тарс е университетски център, известен със своите стоици философи и със своята култура.

   ОБРАЗОВАНИЕТО НА ПАВЕЛ Е ЮДЕЙСКО И Е ПОДЧИНЕНО НА СТРОГИТЕ ДОКТРИНИ НА ФАРИСЕИТЕ. На около четиринадесет години той е изпратен да учи при Гамалиил- един от най-изтъкнатите равини на времето си, внук на Хилел. Павел настоява не само, че е фарисей, но и че е син на фарисей.

   "А КОГАТО ПАВЕЛ ПОЗНА, че една част са садукеи, а другите фарисеи извика в синедриона: Братя, аз съм фарисей, син на фарисеи; съдят ме поради надеждата и учението за възкресението на мъртвите"Д.Ап. 23:6

   ТОЙ Е МОЖЕЛ ДА СЕ ПОХВАЛИ:

   „И НАПРЕДВАХ В ЮДЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ ПОВЕЧЕ от мнозина мои връстници между съотечествениците ми, като бях по-голям ревнител за преданията от бащите ми.“ (Галатяни. 1:14)

   ЗА ДА РАЗБЕРЕМ ПАВЛОВОТО ПРИЕМАНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО, трябва да видим защо отначало той е толкова яростен негов противник. Причината е предаността му на юдейския закон, която поражда непреодолимата му неприязън към Исус Христос и ранно християнската църква.

   В ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА СЕ КАЗВА, че новата секта на юдаизма, нарекла се християнство, засяга същността на юдейското образование и на учението на равините, усвоени от Павел. Унищожаването на тази секта става негова заветна цел.

  “ЗАЩОТО СТЕ ЧУЛИ ЗА НЯКОГАШНАТА МОЯ ОБХОДА В ЮДЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ, как чрезмерно гонех Божията църква и я разорявах.“  Галатяни 1:13                                                                                                                                                                 

   ЕТО ЗАЩО ПАВЕЛ ЗАПОЧВА ДА ПРЕСЛЕДВА ДО СМЪРТ СЕКТАТА НА „НАЗАРЯНИНА“

   “И АЗ СИ МИСЛЕХ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВЪРША МНОГО НЕЩА ПРОТИВ ИМЕТО НА ИСУС НАЗАРЯНИНА; което и върших в Ерусалим, понеже затварях в тъмници мнозина от светиите, като се снабдих с власт от главните свещеници, и за убиването им давах глас против тях. Като ги мъчех много пъти във всичките синагоги, стараех се да ги накарам да хулят; и в ярост та си против тях гонех ги даже и по чуждите градове. По която работа, когато пътувах за Дамаск с власт и поръчка от главните свещеници“ Д.Ап 26:9-11

   ТОЙ БУКВАЛНО „ОПУСТОШАВАШЕ ЦЪРКВАТА“

   “А САВЕЛ ОПУСТОШАВАШЕ ЦЪРКВАТА като влизаше във всяка къща и завличаше мъже и жени та ги предаваше в тъмница.“ Д.Ап 8:3                                                                                                                                                                               

   ПАВЕЛ ТРЪГВА ЗА ДАМАСК С ДОКУМЕНТИТЕ, които му дават властта да преследва последователите на Исус и да ги върне в Йерусалим, за да бъдат съдени. Тогава нещо се случва с Павел.

    „А САВЕЛ, КАТО ОЩЕ ДИШАШЕ ЗАПЛАШВАНЕ И УБИЙСТВО ПРОТИВ ГОСПОДНИТЕ УЧЕНИЦИ, ОТИДЕ ПРИ ПЪРВОСВЕЩЕНИКА. и поиска от него писма до синагогите в Дамаск, че, ако намери някой от тоя Път, мъже или жени, да ги докара вързани в Ерусалим. И на отиване, като наближаваше Дамаск, внезапно блесна около него светлина от небето. И като падна на земята, чу глас, който му каза: Савле, Савле, защо Ме гониш? А той рече: Кой си Ти, Господи? А Той отговори: Аз съм Исус, Когото ти гониш. Но стани, влез в града, и ще ти кажа какво трябва да правиш. А мъжете, които го придружаваха, стояха като вцепенени, понеже чуха гласа, а не видяха никого. И Савел стана от земята, и когато отвори очите си, не виждаше нищо; и водеха го за ръка та го въведоха в Дамаск. И прекара три дни без да види и, не яде, нито пи. А в Дамаск имаше един ученик на име Анания; и Господ му рече във видение: Анание! А той рече: Ето ме, Господи. И Господ му рече: Стани и иди на улицата, която се нарича Права и попитай в къщата на Юда за един тарсянин на име Савел; защото, ето, той се моли; и е видял един човек на име Анания да влиза и да полага ръце на него, за да прогледа.“ (Д.Ап. 9:1-12)

   ТУК ВЕЧЕ РАЗБИРАМЕ ЗАЩО ХРИСТИЯНИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ПАВЕЛ.

   АНАНИЯ ОТГОВАРЯ: „Господи, чул съм от мнозина за тоя човек, колко зло е сторил на Твоите светии в Ерусалим. И тука имал власт от главните свещеници да върже всички, които призовават Твоето име. А Господ му рече: Иди, защото той ми е съд избран да разгласява Моето име пред народите и царе и пред израилтяните; защото Аз ще му покажа, колко много той трябва да пострада за името Ми. И тъй Анания отиде и влезе в къщата; и като положи ръце на него, рече: Брате Савле, Господ ме изпрати, - същият Исус Който ти се яви на пътя, по който ти идеше, - за да прогледаш и да се изпълниш със Светия Дух. И начаса паднаха от очите му като люспи, и той прогледа; и стана та се кръсти. А като похапна, доби сила, и преседя няколко дни с учениците в Дамаск.“ (Д.Ап 9:13-19)

   ПАВЕЛ КАЗВА: „НЕ ВИДЯХ ЛИ ИСУСА, НАШИЯ ГОСПОД?“ (I Коринтяни. 9:1)

   ТОЙ СРАВНЯВА ПОЯВАТА НА ХРИСТОС ПРЕД НЕГО С ПОЯВЯВАНИЯТА МУ СРЕД АПОСТОЛИТЕ СЛЕД ВЪЗКРЕСЕНИЕТО.

   „НАЙ-ПОСЛЕ ОТ ВСИЧКИ ЯВИ СЕ И НА МЕНЕ“ (I Коринтяни.15:8)

   ПАВЕЛ ВЪЗКЛИКВА:

   "ОТКРИХ  ТАЙНАТА, която е била скрита за векове и поколения, а сега се откри на Неговите светии" Колосяни 1:26

   ПАВЕЛ НЕ САМО ВИЖДА ИСУС, НО И ГО ВИЖДА ПО ЕДИН НЕУСТОИМ НАЧИН. Той прогласява благовестието по необходимост, а не понеже нямал избор.

   „ЗАЩОТО, АКО ПРОПОВЯДВАМ БЛАГОВЕСТИЕТО, нямам с какво да се похваля; понеже нужда ми се налага: защото горко ми, ако не благовествам.“ (I Коринтяни. 9:16)

   МОЖЕ ДА НЕ ЗНАЕМ ВСИЧКИ ДЕТАЙЛИ, хронологията или психологията на онова, което е станало с Павел по пътя за Дамаск, но със сигурност знаем едно: случилото се засяга из основи всяка сфера на неговия живот.

   ПЪРВО, ХАРАКТЕРЪТ НА ПАВЕЛ Е ДРАСТИЧНО ПРОМЕНЕН. Бил е нетолерантен, мрачен, преследващ другите, религиозен фанатик - високомерен и подвластен на собствения си темперамент.

   КОЙ ГО Е ПОДТИКВАЛ ДА МРАЗИ  ИСУС И ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ МУ?  

   "ЗА ТИЯ, НЕВЯРВАЩИТЕ, чиито ум богът на тоя свят (дявола) е заслепил, за да ги не озари светлината от славното благовестие на Христа, Който е образ на Бога." 2Коринтяни 4:4

   ВСИЧКО ТОВА ГО Е ПРАВИЛ ИСКРЕНО, с чиста съвест, като е мислил и вярвал че е прав. Но не е знаел, че е вярвал и служил на фалшивия бог, който е мразил също като него Исус и Неговите последователи.

   "ГОНЕХ ДО СМЪРТ, последователите на тоя път, като връзвах и предавах на затвор и мъже и жени"Д.Ап 22:4

  СЛЕД КАТО СЕ ОБРЪЩА КЪМ ХРИСТОС той е представен като търпелив, любезен, издръжлив и самопожертвователен.

   Второ, ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ПАВЕЛ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ИСУС СЕ ПРОМЕНЯТ. А когато Павел отива при апостолите, те му отвръщат с „приятелска ръка“.

 ТРЕТО,  РАЗБИРАНИЯТА НА ПАВЕЛ СЕ ПРОМЕНЯТ. Въпреки че продължава да обича и цени своето юдейско наследство, той се превръща от яростен противник в заклет поддръжник на християнската вяра.

   „И ВЕДНАГА ПОЧНА ДА ПРОПОВЯДВА ПО СИНАГОГИТЕ, ЧЕ ИСУС Е БОЖИЯТ СИН.“ (Д.Ап 9:20)

ЧЕТВЪРТО, НАЧИНЪТ НА МИСЛЕНЕ НА ПАВЕЛ СЕ ИЗМЕНЯ. Неговите преживявания го карат да признае, че Исус е Месия - в открит конфликт с представите за Месия на Фарисеите.

Освен това сега той съумява да разбере, че Исусовата смърт на кръста, която изглежда като проклятие от Бога и жалък край на един човешки живот, всъщност е израз на Божието помирение със света чрез Христос.

   ПАВЕЛ ОСЪЗНАВА, ЧЕ ЧРЕЗ РАЗПЯТИЕТО ХРИСТОС СТАВА ПРОКЛЕТ ЗА НАС.

   "ХРИСТОС НИ ИЗКУПИ от проклетията на закона, като стана проклет за нас; защото е писано:      

   "ПРОКЛЕТ ВСЕКИ, който виси на дърво" (Галатяни. 3:13)

   „ЗА НАС НАПРАВИ ГРЕШЕН ОНЗИ, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога“ (II Коринтяни. 5:21).

  СМЪРТТА НА ИСУС НЕ САМО НЕ Е ЗАГУБА, А Е ОГРОМНА ПОБЕДА, ЧИЙТО ВРЪХ Е ВЪЗКРЕСЕНИЕТО. Кръстът вече не е пречка, а е същността на Божието изкупление чрез Исус. Проповедта в служението на Павел може да се обобщи така:

   „ПОЯСНЯВАШЕ И ДОКАЗВАШЕ, че Помазаника трябваше да пострада и да възкръсне от мъртвите, и че  „тоя Исус, Когото, каза той, аз ви проповядвам, е Христос“ (Д.Ап 17:3)

  ПЕТО,  ПРЕОБРАЗЕНО Е ПАВЛОВОТО СЛУЖЕНЕ - от фарисей, законник, който вярваше силно в Бога и се молеше само на Бога, но мразеше с цялата си душа и сърце Исус Христос;  Павел се превръща от човек, мразещ хората, които не са евреи, в учител тъкмо на тези хора. От ревностен юдеин той се преобразява в евангелист, проповядващ сред езичниците. Като юдеин и фарисей Павел гледа отвисоко на презрените неевреи като на по-низши от Божия избран народ. Преживяното в Дамаск го превръща в предан апостол, чиято жизнена мисия е да помага на хората, които не са евреи. В Христос, Който се явява пред него, Павел вижда Спасителя на всички хора. От праволинеен фарисей, чиято мисия е да съхранява строгия юдаизъм, Павел се превръща във възвестител на новата радикална секта, наречена християнство, на която първоначално така рязко се е противопоставял.

   ПРОМЯНАТА У НЕГО Е ТОЛКОВА СЪЩНОСТНА, ЧЕ „Всички, които го слушаха, се удивяваха, и казваха: Не е ли тоя, който в Ерусалим съсипвал тия, които призовавали това име, и дошъл тука за да закара такива вързани при главните свещеници?“ (Д.Ап 9:21)

   ПАВЕЛ НЕВЕДНЪЖ ЗАЯВЯВА, че живият възкресен Исус е променил неговия живот. Той е толкова убеден в Христовото възкресение, че също умира като мъченик за своята вяра.

   "БЛАГОДАРЯ НА ХРИСТА ИСУСА, нашия Господ, Който ми даде сила, че ме счете за верен и ме настани на службата, при все, че бях изпърво хулител, гонител и пакостник. Но придобих милост, понеже, като невеж, сторих това в неверие; и благодатта на нашия Господ се преумножи към мене с вяра и любов в Христа Исуса. Вярно е това слово и заслужава пълно приемане, че Христос Исус дойде на света да спаси грешните, от които главният съм аз. Но придобих милост по тая причина, за да покаже Исус Христос в мене, главния грешник, цялото Си дълготърпение, за пример на ония, които щяха да повярват в Него за вечен живот. А на вечния Цар, на безсмъртния, невидимия, единствения Бог, да бъде чест и слава до вечни векове. Амин." 1Тимотей 1:12-15

   “НО ТОВА, КОЕТО БЕШЕ ЗА МЕНЕ ПРИДОБИВКА, КАТО ЗАГУБА ГО СЧЕТОХ ЗА ХРИСТА. А още всичко считам като загуба заради това превъзходно нещо - познаването на моя Господ Христос Исус, за Когото изгубих всичко и считам всичко за измет, само Христа да придобия“  Филипяни 3:5-7

  "АЗ СТАНАХ СЛУЖИТЕЛ, по Божията наредба, която ми бе възложена заради вас, да проповядвам напълно словото на Бога, сиреч, тайната, която е била скрита за векове и поколения, а сега се откри на Неговите светии; на които Божията воля беше да яви, какво е между езичниците богатството на славата на тая тайна, сиреч, Христос между вас, надеждата на славата.“ Защото желая да знаете, тайната Божия, сиреч, Христа, в Когото [са скрити] всичките съкровища на премъдростта и на знанието."  Колосяни 1:26;2:2,3

   “ЗАЩОТО АЗ СЪМ НАЙ-НИЩОЖНИЯТ ОТ АПОСТОЛИТЕ, който не съм достоен и апостол да се нарека понеже гоних Божията църква“1Коринтяни 15:9                                                                                                                            

  “НА МЕНЕ, НАЙ-НИЩОЖНИЯ ОТ ВСИЧКИ СВЕТИИ, се даде тая благодат, да благовестя между езичниците неизследимото Христово богатство“  Ефесяни 3:8

  “СЪРАЗПНАХ СЕ С ХРИСТА, И СЕГА ВЕЧЕ, НЕ АЗ ЖИВЕЯ, НО ХРИСТОС ЖИВЕЕ В МЕНЕ; А ЖИВОТЪТ, КОЙТО СЕГА ЖИВЕЯ В ТЯЛОТО, ЖИВЕЯ ГО С ВЯРАТА, КОЯТО Е В БОЖИЯ СИН, КОЙТО МЕ ВЪЗЛЮБИ И ПРЕДАДЕ СЕБЕ СИ ЗА МЕНЕ.“ ГАЛАТЯНИ 2:20




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1073965
Постинги: 1119
Коментари: 19
Гласове: 715
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930