Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2020 20:33 - 7 НАШИТЕ ГРЕХОВЕ
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове:
-1



7 НАШИТЕ ГРЕХОВЕ

 

   Ако ние сравним нашия начин на постъпване в подобни случаи с начина на светците, ще видим, колко  сме далеч от техния пример.

 

   Адам взе да страда поради това, че злоупотреби с дадената му от Бога свободна воля, като съзнателно я подчини на греха (дявола).

 

   Светците не са злоупотребявали с този велик Божи дар (свободната си воля), но всякога са съобразявали действията си с Божия закон. Затова те и в страданията си са черпели радост.

 

   Ние днес, подобно на Адам, постоянно злоупотребяваме с нашата свободна воля, като грешим и тъпчем Божиите заповеди. Оттам и всички наши страдания, оттам и безутешността ни в тях. С кой ли Божи дар модерният човек не е съумял да прегреши пред Бога и да Му изневери!

 

   Ето, Бог ни е дал Себе си в лицето на Исус (най-скъпия дар), но ние го пренебрегваме; дал ни е здраве, за да можем чрез него да служим на Него и на ближните си. А ние злоупотребяваме с този скъп Божи дар, като го изполваме за грях и зло. Бог ни е дал богатства, за да послужим чрез тях на Неговите най-малки братя. Но ние и с богатствата злоупотребяваме! Бог ни е дал способности, за да можем чрез тях да Го прославяме. Но ние често със способностите си докарваме безчестие на Божието свято име. Достатъчно е да споменем например ония писатели, които употребяват своя дар, за да хулят Бога и светиите. Не представляват ли също такава злоупотреба с Божиите дарове изумителните съвременни постижения на техниката, с които вместо да се изгражда благоденствието на човечеството, се постига бързото прелитане на дълги разстояния, за да се разрушават от въздуха цели градове и да се избиват стотици и хиляди мирни граждани? Всички блага и всички способности, които сме получили от Бога, ние често поставяме в услуга на сатана. Чрез тях търсим слава за себе си и удоволствия; чрез тях си себеугаждаме; чрез тях се възгордяваме; чрез тях увреждаме и ближните си. Така вървим по широкия и гибелен път, който води към ада. А Бог, Добрият, Любвеобилният, не иска да погинем, а да се спасим и да достигнем до познание на истината.

 

"Който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината." (I Тимотей 2:4).

 

   Но как да ни спаси! Неговата щедрост към нас, даровете Му, дълготърпението Му не ни смиряват и вразумяват към добро! Тогава Той обръща другия лист. Види ли, че ние злоупотребяваме със свободата, добротата и щедростта Му, Той почва да ни изпраща скърби и наказания, та дано по този начин поне ни опомни, вразуми и привлече към Себе Си.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1078915
Постинги: 1120
Коментари: 19
Гласове: 715
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930