Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2021 19:13 - ДНЕС СТАНАХ С ЕДИН ДЕН ПО-ВЪЗРАСТЕН ОТ ЕДИН ОТ ДУХОВНИТЕ МИ ОТЦИ, ЙОЗЕФ ХАЙДН...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.04.2021 19:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ДНЕС СТАНАХ С ЕДИН ДЕН ПО-ВЪЗРАСТЕН ОТ ЕДИН ОТ ДУОВНИТЕ МИ ОТЦИ, ЙОЗЕФ ХАЙДН...

 

  Хайдн е един от любимите ми композитори, слушаам го вече седем десетилетия. И все повече обичам както музиката му, така и човека Хайдн, един неканонизиран светец. Какъвто човекът, такава и музиката му, е казал Хайдн по повод представяне на ново произведение на един холандец във Виена /съзнателно пропускам името му/ и тази негова мисъл е останала крилата фраза. За Хайдн тя важи в пълния смисъл.

   Значението на Хайдн за музиката е огромно. Той е създател на жанровете класическа симфония, класически струнен квартет, класическа клавирна соната. Той е духовният отец на Моцарт, заради когото Моцарт се премества от Залцбург във Виена. Хайдн го счита за свой син в изкуството му. Най-тежкият момент в живота на Хайдн е смъртта на Моцарт, не навършил 36 години, когато Хайдн е в Лондон, за първи път в чужда страна, където пише Лондонските си симфонии, последната му дума в този жанр.

   Музиката на Хайдн е спътник в живота ми. Аз познавам много негови произведения, чел съм доста за него. Това съм сторил, защото имам интерес по тази тема – човекът Хайдн и музиката му. За него написах и постинг, ще приложа линк, в който се опитах да обясня мястото на музиката му в живота ми. Постингът написах на възраст, малко по-малка от тази, на която той е починал, което ми помогна да разбера изявите му като музикант и човек в новия за него ХІХ век.

   Хайдн е роден през 1732 г. и умира през 1809. Живее 77 години и 61 дни. Времето за Хайдн е отминало с отминаването на ХVІІІ век - времето, през което е живял Моцарт, но и на неговата младост, когато ценностната система на хората е била като неговата, а не по времето, когато императорът Бонапарт започва да тиранизира цяла Европа. Снаряд на фрацузите избухва до къщата на Хайдн. Отминаването на неговото време е причината, той да не разбира произведенията на твореца на ХІХ век, Бетховен. Хайдн е бил изключително честен човек. Така е мислел, аз го разбирам, защото познавам добре както неговото творчество, така и това на Бетховен.

    С идването на новия век за Хайдн  започва оттеглянето му от света в личен план, намалявайки до минимум контактите с близките си от Виена, но не и дейнността си като композитор. През тези години той създава двете си оратории, Сътворението на света и Годишните времена, връх на творчеството му. Те са коренно различни от тези на Хендел, както на обичащият музиката му Брамс, Реквиемът е съвсем различен от този на Моцарт – единият, заупоколойна меса, другият – поучение към хората за смислен живот. Велики хора са били предците ни, до сега твърде малко хора могат да ги разберат...

   Този процес на неспосоност да се включа в новия за мен,  ХХІ век, важи и за мен. Причините са същите, каквито са и при Татко Хайдн. Цял живот мечтаех да стане светът по-съвършен, хората по-добри, стана обратното, светът – не само България! - се нагъчка с идиоти. Няма място за мен сред преобллодаващите днес идиоти, затова и съм се оттеглил в хобитата си, доста многобройни, музиката, природата. Ще дам и пример:

  В момента България никога не е била на такова ниско интелектуално ниво през цялата си история. Причината е унищожената ценнностна система на българите след въвеждане на съветската команндно-административна система и отнемането на имотите на хората. Без ценностната си система и без имотите си, които бяха основни в духа и живота на българите,  ние станахме други. Не свободни хора, които зависят от себе си, от труда си, въпреки трудните условия на живот, а зависими от идиотите, които въведха тази промяна.  Така се стигна до днешния ни хал, когато хората дотолква са опростачени, че не могат вече да различават доброто от злото и поради това биват непрекъснато лъгани. Привеждам за пример последните избори у нас, връх на всеобщата простащина хората отново бяха тотално излъгани от идиоти.

  Цялата тази „система”,  в която цари лъжата, доведе до оформянето на едно ново поколение, от което според мен нищо не става. Аз се чувствам както Хайдн в новия за него ХІХ  век, не мога да осъществя никакъв контакти с това ново поколение млади хора. Те нямат най-важото, не притежават ценностна система, неверници са, слагам ги в три категории – пазарни проститути, най-висшите, пазарни боклуци, по-низшите и абсолютни, откровени боклуци. Тези, които нито работят, нито търсят работа, нито могат нещо да правят, освен да се изявяват срещу заплащане като великонародовъстаници. Дано да има изключения! Сега ще дам типични /!!!/, само лоши примери, които може да са видяли от телевизионните предавания и други:

  Рядко гледам телевизия за разлика от жена ми, след смъртта на Коритаров – още по-рядко. Цитирам едно предаване на „Пресечна точка”. Бяха поканени няколко души, единит бе Алгафари, другата бе една актприса, третият участник нямаше какво да каже, споменът ми за него се изтри.  Алгафари бе силнната личност в това трио, наясно с всичо, което влизаше в темите за обсъжданне. Никаква критика нямам към коментарите му и мотивите, но си мисля, един сириец трябва ли да бъде по-умен от участниците българи в тема, свързана с България. До там ли падна интелектуалното ни ниво? Актрисата бе типичния продукт на времето ни, един въздух под налягане, с претенции и никакъв пълнеж. Тя с нищо не бе наясно, но много приказваше, като в центъра на оралната й изява бе тя самата, като да е центъръра на света и от нея да тръгват проблемите.  От темата, която бе поставена, тя хабер от понятие си нямаше. Липсваше в оралнитите й изяви каквато и да било политическа ориентация с която тя да се запроституирва, както обикновено правят поръчково изпращаните в такива диспути. Едно просто момиче, но с претенции, с нестандартни според нея изяви в живота.

    Съжалявам момичето, че е останало така не/до/образовано, но тя е трябвало да се съобразява с това и да не се излага. Където работи или пред съпруга си, ако такъв има, нека я мислят за умна, но изявата й по телевизията бе неуместна и може да се окаже вредна за нея. Сбъркало момичето, че се е съгласило да го поканят където не му е мястото, грешките се оправят. В изказванията й обече – подчертавам това !!! – нямаше и опит за запростотуирване по казус или заиграване към определени политически партии.

 

   Съвсем различен бе един друг казус, при който в същото предаване се оказаха изправени бившият ни президент Плевнелиев и една хиперспециализирана да политпроституира млада, дебела като свинкя дама. Туй нещо – свинкята – нито чувство за неудобност имаше, нито срам пред Плевнелиев, с когото тя не може да се мери по нищо, защото той има ценностна система и я отстоява. Но пък друго чувство има младата добре гледана по отношение на храненето й дама – как да се хване за една дума на другите двама участици и да превърне тази дума в тема, върху която да се запроституира. Това не прави смисъл, защото думата не е тема, мисъл, не може думата от някакво изречение да се вади от коннтекста и да се заподмятва. Тази млада дама, с външноста и манниерите на Кури, с интелект като тоя на Манолова е изключително противно създание, на което не трябва да се дава трибуна, а да се крие.

    Жената е велико нещо, Бог я е създал да продължи рода на хората на земята, а не да политпроституира. Срамно е не само за нея, а и за всички, жени, щом такива се намират между тях...

 

   Ще зъвърша и с трети образ, много наситен като отвратителност. На него му запомих името, Тошко Йорданов, вторият по ранг в новопредставената пред парламента партия ИТН. Не съм го слушал какво говори, спирам се на излъчването му:

   То е на един неуспял с нищо в живота /не казвам човек/, озлобен обект, който бичи стойки, разпръсква омраза, презрение и заплахи към останалите /не/като него, но и самодоволство. Вижте ме добре, като да казва той, оти на всичките /ние от ИТН/ мамето ви че п..бнем! По-неприятна личност рядко съм срещал в живота си. Отвратителен от където и да го погледнеш, че и с изпотена глава. А младите хора като него си го харесват, искат той да ги управляват. Само че той освен една чалгапесен да им изпее, друго едва ли може.

   Как, аз, чиито ценности принадлежат към измиалия ХХ век бих могъл да осъществя контакт с тези нещастници. Не ги наричам изроди или простачета, защото не обичам тези думи. Те са жертва на политическа разработка, целяща да има опростачени, за да избират простаци за свооте ръководители.  Привеждам за пример президента ни и доста от тия сега в парламента. Тези млади, ителигентни хора, както ги представя Радев, не знаят доколко са осакатени духовно, като личности. Няма да си спестя мнението за тях – това са едни боклуци, една част от които жертва на обоклучването на поколението им, другите – обучени от опростачвателите да политпроституират със силните на деня, за да живеят без да се трудят. Напасвали се във времето си където трябва?

   Такива хора влязоха и в парламента, такива като тях ги избраха. Не мога да осъществям с тях никакъв контакт, като оставам на мнение, че мотивите ми са много по-силни от тези на Татко Хайдн. Защото по неговото време не имало такива големи боклуци. Създаденото в областта на културата след него свидетелства за това. Това означава, че културата е останали жива. Сега тя се подменя с фалшивата чалгакултура, а усилията на кърмчиите са насобени към разработване на нови оръжия и програми като „Ядрена зима” или „Мъртва ръка”. Пъклени разработки на идиоти....

   Несигурни в утрешния ден, хората наблягат на днешния, хич не им е до култура. Това в момента важи и за нашата страна, в която идиотите докараха положението до там, че хората не знаят какво ще им донесе утрешния ден.







Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180436
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031