Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2021 19:07 - Войната влезе в Черно море
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1463 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 27.09.2021 01:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Русия отговаря на Sea breeze на НАТО с мегаманеврите "Запад – 2021"


Опасността от война в Черно море расте.

По-голямата част от корабите участвали в ученията Sea Breeze в Черно море, остават за още "известно време" за да участват в ученията в България Breeze заедно с участието на F-16 на САЩ в Tracian Star21.

Украйна я готвят за "последния бой".

След провокацията с английския кораб Defender в териториалните води на Крим, на автобусна спирка в Лондон бяха "намерени" загубени секретни документи, разкриващи, че станалото с Defender беше план за започване на ядрена война.

През август и септември Русия и Беларус проведоха своите гигантски учения "Запад-2021" с над 200 000 военни и близо 1000 единици тежка бойна техника (кораби, самолети, вертолети, танкове, гаубици, БТР-и, ракетохвъргачки). Това са най-големите маневри от 40 години насам, след съветските Щит 1982. Участващите военни части надхвърлят капацитета на цялата полска армия.

На 1 юни ВВС на САЩ изпратиха стратегически бомбардировачи B-52H, които прелетяха над 30 страни-членки на НАТО, в това число 5, които граничат с Русия.

Самолетите са базирани от 2018 г. във ВВС-базата Морон в Испания.

В края на май стратегически бомбардировач B-2 прелетя и над България, съпровождан от самолети на българските ВВС. Полетът му имаше курс през Черно море. Явно тренираха ядрен удар срещу Русия. Ще припомним, че всички тези бомбардировачи могат да носят ядрено оръжие.

Само това е достатъчно, за да се схване огромната опасност, надвиснала над Черно море, Източна Европа и въобще Европа.

Ученията Sea Brezee – 2021 се провеждаха от 28 юни до 10 юли в Черно море с участието на 5000 войници, 40 самолета и 32 кораба от 32 държави.

Ученията се водеха от военноморски сили Европа – Африка, Шести флот с щаб в Неапол и включваха морски, подводни, амфибийни, сухопътни и въздушни учения.

След 1997 г. това бяха най-голям брой участници: 32 държави от шест континента с 5000 войници, 18 екипа на специални сили, 32 кораба и 40 военни самолета.

В тях участваха не само страните-членки на НАТО – Италия, Великобритания, Франция, Испания, Гърция, Норвегия, Дания, Полша, България, Румъния, Албания, трите балтийски републики, Турция и Канада, но и страни-партньори като Грузия, Молдова, Швеция, Израел и преди всичко Украйна.

И други държави изпратиха свои сили в Черно море – Австралия, Япония, Южна Корея и Пакистан, Обединените арабски емирства, Египет, Тунис, Мароко, Сенегал и Бразилия.

Sea Breeze- 2021 всъщност започна на 23 юни, когато британският военен кораб HMS Defender, плаващ от Украйна до Грузия, навлезе в териториалните води на Крим – умишлен провокационен акт. Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания отново може да изпрати своите военни кораби в тези води, тъй като не признава "анексирането на украински Крим от Русия".

Това враждебно действие, със сигурност съгласувано със САЩ, беше осъществено само седмица след срещата на върха на Байдън - Путин, определена от американския президент като "положителна", и седмица след като руският президент Путин предупреди на пресконференцията в Женева: "Провеждаме военни учения в рамките на нашата територия, не приближаваме техниката и персонала си до границите на САЩ, както правят САЩ и техните партньори сега близо до нашите граници".

Тази враждебна акция беше осъществена от Лондон само две седмици след подписването на Новата атлантическа харта със САЩ, в която техните съюзници бяха уверени, че "НАТО ще остане ядрен съюз"

Умишленото нарушаване на кримските териториални води направи войната в Черно море още по-реална. Този акт, ако бъде повторен, може да има за цел да предизвика руски военен отговор, за да бъде обвинена Москва в агресия.

Путин отговори: "ще ви потопим". И сигурно ще потопи онзи, който се осмели да атакува Севастопол.

"Най-синьото море" в света – Черно море, може да се превърне в морско Сараево, където ерцхерцог Франц Фердинанд (наследник на австро-унгарския трон) беше застрелян на 28 юни 1914 г., което се превръща в официална причина за избухването на Първата световна война.

Сега до началото на нов глобален конфликт липсва само един изстрел, като претекст, с думите: "Той започна пръв!"

Досега имаше само две причини за евентуална "голяма война" в Черно море. Първата беше "пробивът" на двете украински лодки и влекач на 25 ноември 2019 г. в Керченския пролив в руските териториални води, в резултат на което те бяха пленени.

Втората причина бяха двата актуални инцидента през юни, които могат да се комбинират, когато първо британският миноносец Defender, а след това и холандската фрегата Eversten, се опитаха да се приближат до руското крайбрежие на Крим. Те бяха предупредени от въздуха, а англичанинът и с бомбардировки по трасето му.

Тогава Путин намекна: "Дори да потопим този кораб, трудно бихме могли да си представим, че светът ще се изправи на ръба на Трета световна война".

Но има нюанс. Британски военен кораб лесно би могъл да бъде потопен, но ако бъде ударен с ракета, например американският миноносец Ross, който също е в района, тогава може да има последствия. Вашингтон щеше да отговори и тогава щеше да проработи реакцията "око за око, зъб за зъб". И нямаше да летят предупредителни бомби, а истински бомби.

И това би било началото на Третата световна война, която нито САЩ, нито Русия искат да разгърнат поради причината, че в нея няма да има победители – ядрените атаки ще потопят планетата в общ хаос.

Заради това есминецът USS Ross, който в Черно море, за да участва в ученията на НАТО, не бързаше да щурмува нито крайбрежието на Крим, нито Керченския поток. Тихо и мирно стоеше в Одеса. Най-важното беше да се демонстрира присъствие.

Разрушителите на американския флот от проекта Arleigh Burke, често "посещават" Черно море. сега това е Ross, който не е най-малкото нещо на американския флот. Това е ескадрен миноносец от четвърто поколение с водоизместимост над 5000 тона, чието основно оръжие са крилатите ракети Tomahawk `от 56 до 95 броя) с обсег до 2500 километра, които са способни да носят и ядрени бойни глави. Построен е с помощта на "стелт" - невидима технология, пълен е с най-новите радарни системи. Този кораб е способен да сее ужас само с подхода си към всяка страна по света. Но не и към Русия.

От 1988 г. в САЩ построиха 62 кораби от този клас. Най-известният от тях беше "Доналд Кук" (кръстен на морски капитан, воювал във Виетнам и по-късно починал от малария). Разрушителят Ross пък е кръстен на капитан Доналд К. Рос, проявил се по време на японската атака срещу Пърл Харбър. Тези разрушители, както и Carney и Porter, базират в американската база Rota в Испания и са част от 6и флот на САЩ.

Ето още една интересна подробност в цялата тази суматоха на НАТО в Черно море. Американците са като "силова подкрепа" и понякога действат като мажоретки, насърчавайки играчите към бой. Не без участието на САЩ, украински катери се насочваха към Азовско море. Сега САЩ подтикваха към провокация, която може да завърши с катастрофа, и британския миноносец, и холандската фрегата.

Логично е да има и трети опит – демоните също имат три степени на осъзнаване.

Сега демонът на илюзията е готов да влезе в случая. Същите британци са готови да повторят "подвига". Този път не просто ще играем на нервите на руските граничари и бомбардировачи, а ще се повозим под Кримския мост. Лондон декларира, че британските кораби ще продължат да преминават близо до Крим.

Тоест, Лондон осъзнава, че те не просто ще нарушат международните стандарти за корабоплаване, но и нарушават държавната граница на Руската федерация.

Защо англосаксонците трябва да влизат в конфликт с Русия дори в Черно море - толкова далеч от Албион?

Защо и холандците (сега нидерландци) са около Крим? Изобщо не е ясно. В цялата история с провокациите в Черно море ясно се вижда координиращата роля на САЩ. Те подстрекават.

Ето и високоскоростният транспортен кораб USNS Yuma на американския флот се насочи към Черно море – него пък ще го потопят при необходимост веднага. Подобно на разрушителя Ross, той ще бъде базиран в Одеса и ще наблюдава ситуацията. Е, и за третото "демонично" нападение срещу Крим ще бъде изпратен някой друг от верните васали.

Кой ще изтегли жребия на свещената жертва от НАТО-вското черноморско тесте?

В отговор през август или септември 2021 г. Русия и Беларус ще проведат оперативно-стратегическото учение "Запад-2021". Това ще даде представа за това как се е променила оценката на заплахата на Русия през последните четири години, т.е. след предишните учения "Запад-2017", и как тя планира да води война с близък противник по нейните граници.

Политическата криза, избухнала след президентските избори през август 2020 г. в Беларус, и изявленията на белоруския президент Александър Лукашенко, обвиняващи НАТО и ЕС в политическа диверсия и намеса във вътрешните работи показват, че НАТО отново ще е основната цел на ученията "Запад-2021". Призивите към Русия за военна и политическа помощ от Минск ускориха и военното интегриране на двете страни.

Сега военната позиция на НАТО в Полша и Балтика ще трябва да се адаптира към значително разширеното бойно поле (от Беларус до Калининград) и много по-краткото време за разполагане на руските и белоруски въоръжени сили.

Доктрината на Министерството на отбраната на Русия е, че е възможен конфликт с НАТО, и че предвид разширяването на пакта към Русия, Москва трябва да бъде подготвена за мащабни операции, използващи полкове и дивизии като основни маневрени сили. Тяхното съсредоточаване по руските граници може да даде предимство в ранните етапи на конфликта и по този начин да го доведе до бързо приключване или да постави Русия в изгодна позиция за преговори.

По този начин уроците от сирийската кампания също се вземат предвид в Москва. Създаването на леки и свръхлеки батальони е насочено към допълнително увеличаване на мобилността и маневреността на сухопътните войски, особено в райони, където други формирования изглеждат твърде тежки или изискват значителна логистична подкрепа.

НАТО не е единственият "враг пред портите". Стремежът да се създадат нови полкове, дивизии и армии около Украйна от 2014 г. насам ясно показва загриженост за възможна ескалация на конфликта в югозападната стратегическа посока, т.е. Украйна. В същото време тези сили могат да бъдат предислоцирани в Беларус или по-на север в района на Балтика, ако е необходимо, за да се създаде благоприятна корелация на съотношенията на силите в целевите бойни зони.

Руската политика е да изгради и поддържа сили за водене на конвенционална война в околностите на Русия и да поддържа достатъчен капацитет за постигане на незабавен възпиращ ефект чрез разполагането в мирно време на военни части и възможностите, които идват с тях. Това се отнася не само за нападателните операции, но и за отбранителните. Бързото нарастване на броя на системите за противовъздушна отбрана, разположени в Западния военен окръг през последните години, значително ще усложни въздушните операции на всеки противник. Оръжията с далечен радиус на действие също гарантират, че Русия може да предприеме точкови удари срещу стратегически активи на противника, за да подкопае командването и контрола на вражеските сили.

Реорганизацията на подразделенията в Западния военен окръг до голяма степен е завършена.

Иновации на тактическо ниво, основани на боен опит ще бъдат внедрени в сухопътните войски. Основните компоненти на борбата и подкрепата вече са създадени.

Преструктурирането на руските активи в Калининградска област продължава.

Санкт Петербург е под засилена защита с помощта на няколко обекта за противовъздушна отбрана, елементите на сухопътните войски ще бъдат значително подсилени, дори ако те провеждат ефективни отбранителни операции – и още повече, ако изпълняват нападателни мисии в Балтийския район.

И така, на Sea Breeze и други маневри на САЩ и НАТО Русия отговаря със Запад 2021.

Ще припомним ученията от страна на НАТО.

Януари: учения GRIFFIN FORCE I 2021 В БАЛТИЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ. Прехвърляне и разполагане на сухопътни сили на САЩ и тяхното взаимодействие с "домакина”.

Февруари - март: DYNAMIC MANTA (Бърз морски дявол) 21 – маневри на бойни самолети и военни кораби за упражнения на противоподводна война. Провежда се в Средиземно море.

Март – април: JOINT WARRIOR 21 – много мащабно учение в което британската армия свири първа цигулка, участие взеха представители на още 13 държави, включително САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция и други. Легендата на маневрите е "колективни действия за намеса при внезапна кризисна ситуация”.

Май: SPRING STORM 21 – "бързо кацане и разполагане” на различни сили на алианса и по някаква причина отново на територията на Естония.

Май – юни: FORMIDABLE SHIELD 21 – тактическо учение на шестия флот на САЩ с участието на британски и норвежки сили.

Май – юни: NOBLE JUMP II 21 – ще скочат в Румъния, проверявайки скоростта на разполагане и готовността за действие на VJTF НАТО (съвместна работна група с много висока готовност).

Май – юни: SABER GUARDIAN 21 – България, Унгария и Румъния "под ръководството на американската армия” ще се учат 4колективно да защитават”, като преминават към най-добрия начин на защита – офанзивата.

Смятате ли, че това е пълен списък? Даже не е една трета.

През ноември се планира поредният IRON WOLF (Iron Wolf) II 21 – в Латвия. Военноморските учения – BREEZE 21, DYNAMIC MONGOOSE (Fast Mongoose) 21, BALTOPS 21 ще се провеждат както през лятото, така и през есента – на Черно и Балтийско море.

Добавете към това още десетина военни игри, проведени в основата на командването на ВВС на НАТО в Рамщайн – RAMSTEIN GUARD 21, RAMSTEIN DUST II 21, RAMSTEIN ALLOY 1, 2, 3 и други. А също и отработването на глобалната война в кибер пространството като CYBER COALITION 21 и LOCKED SHIELDS 21.

Разбира се, основното действие на НАТО е Defender Europe-2021, формирования на американската армия и действия за осигуряване на успешното им напредване на Изток.

НАТО прави всичко, за да приложи успешно своята концепция "четири по 30” – т.е. изгражда собствени способности, така че този военен блок да може да се разгърне в рамките на един месец (30 дни) по 30 сухопътни батальони, ударни авиационни ескадрили и бойни кораби.

За какво? Пентагонът открито заявява, че основните звена, на които възнамерява да разчита в европейския театър на военните действия, ще бъдат Многодоминната работна група (MDTF) и командването за управление на огъня на военния театър на така наречените "затворени зони” на руска територия. На първо място, в Калининград.

Нека бъдем реалисти: съвременните военни учения са изключително скъпи. За тяхното изпълнение се харчат стотици милиони долари и евро. Възможно ли е, след като са качили мащаба на собствените си маневри до краен предел, военните от НАТО да го правят просто за собствено забавление? Разбира се, че не. Такава сила може да е необходима единствено за нанасяне на бърз и съкрушителен удар срещу държава, която разполага с мощна и модерна армия и е готова да защитава границите си. Е, коя е тази държава? Само Русия. Ако американците планираха да нападнат Иран или Северна Корея, техните учения нямаше да се проведат в Естония и Латвия.

Най-опасното в случая е, че стратезите на НАТО не отхвърлят възможността да използват дори ядрени оръжия срещу Русия. Активността на стратегическата им авиация в близост до руските граници напоследък се е увеличила 14 пъти. А стратегическата авиация са преди всичко бомбардировачи с голям обсег, способни да носят бомби и ракети с атомни бойни глави.

Както се оказа, стратегическите бомбардировачи B-1 на американските ВВС в авиобазата Орланд в Норвегия бяха само началото и не бяха временна мярка. Осло и Вашингтон подписаха споразумение, според което американските войници оттук нататък могат да строят "сгради и обекти” на норвежка територия, входът към който ще бъде затворен за всички, освен за тях самите, ще могат да внасят в страната всякакво "оборудване”, което няма да бъде проверявано от норвежките власти. Неограничен брой американски военен персонал ще може да влиза и напуска Норвегия по всяко време. Това е карт бланш за създаването от Пентагона в Норвегия на собствени ядрени бази, насочени срещу Русия. Норвегия е държава, която официално не е член на НАТО.

Какво да кажем за онези европейски държави, които са членове на НАТО? Нека си припомним редовното провеждане на друга маневра – Steadfast Noon (Непоклатимо пладне). Основният им смисъл е подготовката на ядрен удар от ВВС на НАТО. фактът, че освен Великобритания и Франция, други европейски държави не притежават ядрени оръжия, изобщо не променя въпроса.

В НАТО действа програмата на SNOWCAT (Подкрепа за ядрени операции с конвенционална въздушна тактика), която гласи, че са длъжни и онези ВВС, които не са в състояние да нанесат ядрен удар срещу врага (т.е. срещу Русия). Централното място сред тези "неядрени” съюзници на САЩ е на Германия – именно на нейна територия се намират складовете на американските атомни бомби B61. Не се залъгваме от факта, че според Пентагона на германска територия има "само” 150 такива боеприпаси.

Първо, те са повече от достатъчни за Апокалипсиса.

Второ, американците твърдят, че имат именно толкова бомби. Но никой освен тях не знае истината.

И трето, не е голям проблем да се прехвърли произволен брой B61 от САЩ. Хиляди са се натрупали в арсеналите. Полша очаква доставки от САЩ на изтребителите-бомбардировачи F-35. В комплекта те трябва да получат 70 самолетни крилати ракети с голям обсег (до хиляда километра) Lockheed Martin AGM-158B JASSM-ER. На тях без проблеми може да е инсталирана ядрена бойна глава.

Тези действия на САЩ и НАТО нарушават сегашната система за стратегическа сигурност в света. Русия е принудена да предприеме адекватни мерки за противодействие на агресивната подготовка на НАТО.

от Красимир Иванджийски 



Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821770
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16454
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031