Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05 22:49 - МОЛЯ ИСТИНСКИЯТ МЕСИЯ ДА СТАНЕ
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 749 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

МОЛЯ ИСТИНСКИЯТ МЕСИЯ ДА СТАНЕ

   "НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ АЗ ЩЕ ВИ ОБВИНЯ ПРЕД ОТЦА; има един, който ви обвинява - Моисей, на когото вие се облягате. Защото, ако вярвахте Моисея, повярвали бихте и Мене; понеже той за Мене писа. Но ако не вярвате неговите писания, как ще повярвате Моите думи?" Йоан 5:45-47

   ИСУС СЕ ПОЗОВАВА НЕПРЕКЪСНАТО НА ПРОРОЧЕСТВАТА В СТАРИЯ ЗАВЕТ, ЗА ДА ПОДКРЕПИ СВОИТЕ ТВЪРДЕНИЯ, ЧЕ Е МЕСИЯ. В ГАЛАТЯНИ. 4:4 ТОЙ КАЗВА:

   „А КОГАТО СЕ ИЗПЪЛНИ ВРЕМЕТО, Бог изпрати Сина Си, Който се роди от жена, роди се и под закон.“

   СТАРИЯ ЗАВЕТ ИМА 60 ОСНОВНИ ПРЕДСКАЗАНИЯ ЗА МЕСИЯТА И ОКОЛО 270 ВТОРОСТЕПЕННИ, КОИТО СА СЕ СБЪДНАЛИ ЗА ЕДИН ЧОВЕК - ИСУС ХРИСТОС.

   "И РЕЧЕ ИМ: Тия са думите, които ви говорих, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, което е писано за Мене в Моисеевия закон, в пророците и в псалмите." Лука 24:44

   "НО КАК БИХА СЕ СБЪДНАЛИ ПИСАНИЯТА, ЧЕ ТОВА ТРЯБВА ТАКА ДА БЪДЕ?" МАТЕЙ 26:54

   ПОЛЕЗНО Е ДА ПОГЛЕДНЕМ НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРЕДСКАЗАНИЯ, сбъднали се у Христос, като на Негов „адрес“. Вероятно никога не си давате сметка колко са важни подробностите, свързани с вашето име и вашия адрес, както и че тези подробности ви различават от четирите билиона други хора, живеещи на тази планета.

ЕДИН АДРЕС В ИСТОРИЯТА

   ТАКА И БОГ ПИШЕ, дори с още по-големи подробности, един „адрес“ в историята, за да отдели Своя Син, Месията, Спасителя на човечеството от всеки друг, живял когато и да било - в миналото, настоящето и бъдещето. Особеностите на този „адрес“ могат да се открият в Стария Завет - документ, написан за около хиляда години, съдържащ повече от триста позовавания на Исусовото идване.

   ЗАДАЧАТА ДА СЕ СВЪРЖЕ „АДРЕСЪТ“ на Бога с един човек се усложнява допълнително от факта, че всички предсказания за Месията са изречени поне 400 години преди Той да се появи. Някои хора може да не са съгласни и да кажат, че тези пророчества са били записани след времето на Христос и са били нагодени така, че да съвпадат с Неговия живот. Това може да ви звучи правдоподобно, докато не разберете, че Септуагинта (старогръцкият превод на Стария Завет, написан на еврейски) е факт 150-200 г. пр. Хр. Този старогръцки превод показва, че е налице период от поне 200 години между записването на пророчествата и тяхното осъществяване у Христос.

   БОГ ПИШЕ ЕДИН „АДРЕС“ В ИСТОРИЯТА, който несъмнено само Месията може да изпълни. Имало е около 40 по-известни мъже, претендиращи, че са еврейският Месия. Но само един - Исус Христос - се позовава на сбъдналите се пророчества, за да докаже Своите твърдения. И само доказателствата, с които Той си служи, подкрепят тези твърдения.

   НЕКА СЕ СПРЕМ НА НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ДЕТАЙЛИ. Кои събития е трябвало да предшестват и да съвпаднат с появата на Божия Син?

   ЗА ДА ЗАПОЧНЕМ, ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ БИТИЕ 3:15. Тук срещаме първото пророчество за Месия. В цялото Писание само един Човек е „роден от семето на жена“ - всички други са родени от семето на мъж. Тук се говори за някой, който ще дойде на света и ще развали делото на Сатана(„ще ти нарани главата“).

   В БИТИЕ 9 И 10 ГЛ. БОГ СТЕСНЯВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ „АДРЕСА“. Ной има трима синове - Сим, Хам и Яфет. Днес всички народи по света могат да изведат родословието си от тези трима мъже. (Сим-азиаците) (Хам-африканците) (Яфет-европейците) Но с това твърдение Бог отстранява две трети от тях от родословната линия на Месията. Той ще дойде от рода на Сим.

   ПО-НАТАТЪК, СТИГАЙКИ ДО 2000 Г. ПР. ХР., виждаме Бог да призовава човек на име Авраам да напусне Ур Халдейски. Когато Бог се обръща към Авраам, Той определя още по-точно, че Месия ще бъде един от неговите потомци (Бит. 12, 17, 22 гл.). Всички родове на земята ще бъдат благословени чрез Авраам. Когато на Авраам се раждат двама синове, Исаак и Исмаил, и Бог избира неговия втори син - Исаак, много от потомците на Авраам също така са отстранени като възможни предци на Месия (Бит. 17 и 21 гл.)

   ИСААК ИМА ДВАМА СИНОВЕ, ЯКОВ И ИСАВ, И БОГ ИЗБИРА ЯКОВ (Битие. 28 гл.; 35:10-12; Числа. 24:17). Яков има дванадесет синове, които поставят началото на дванадесетте племена на Израил. Тогава Бог отделя за родословието на Месия племето на Юда и отстранява 11/12 от израилските племена. А от всички родове в племето на Юда е избран родът на Йесей (Исая. 11:1-5). Можем да видим как се очертава линията на вероятността.

   ЙЕСЕЙ ИМА ОСЕМ ДЕЦА И ВЪВ II ЦАР. 7:12-16 и Йер. 23:5 Бог отстранява 7/8 от неговите наследници: там четем, че избраният от Бога Човек ще бъде не само от семето на жена, от потеклото на Сим, от народа на евреите, от рода на Исаак, от коляното на Яков, от племето на Юда, но и ще бъде от семейството на Давид.

   В ЕДНО ПРОРОЧЕСТВО ОТ 1012 Г. ПР. ХР. (Пс. 22:6-18; Зах. 12:10; ср. Гал. 3:13) се казва също, че ръцете и краката на този Човек ще бъдат прободени (т.е. Той ще бъде разпънат на кръст). Тази характеристика е описана 800 години преди римляните да въведат наказанието разпъване на кръст.

   В ИСАЙЯ 7:14 СЕ ДОБАВЯ, ЧЕ ТОЙ ЩЕ БЪДЕ РОДЕН ОТ ДЕВИЦА: естествено раждане при девствено зачатие, което е отвъд сферата на човешкото планиране и контрол. Няколко пророчества, записани в Исайя и Псалмите (Ис. 8:14; 28:16; 49:6; 50:6; 52:53; 60:3; Пс. 22:7- 8; 118:22), представят обществото и реакцията, с които ще се сблъска избраният от Бога човек: Неговият собствен народ, юдеите, ще Го отхвърли, а езичниците ще вярват в Него. Йоан Кръстител ще бъде Негов предвестник (Ис. 40:3; Мал. 3:1), глас сред пустинята, човек, който ще подготви пътя за Господа.

ТРИДЕСЕТ СРЕБЪРНИКА

   ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ СЪЩО ТАКА НА СЕДЕМТЕ ЕЛЕМЕНТА НА ПРОРОЧЕСТВОТО (Зах. 11:11-13; Пс. 41; ср. Йер. 32:6-15 и Мат. 27:3-10), които стесняват периметъра на драмата още повече. Тук Бог отбелязва, че Месията ще бъде (1) предаден (2) от Свой приятел (3) за тридесет (4) сребърника и че те ще бъдат (5) хвърлени на пода (6) на храма и (7) ще се използват за закупуването на нивата на грънчаря - за гробище на чужденци.

   В МИХЕЙ 5:2 ОТ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ НА СВЕТА БОГ ИЗБИРА ЗА РОДНО МЯСТО НА МЕСИЯ ВИТЛЕЕМ, ЧИЕТО НАСЕЛЕНИЕ Е ПО-МАЛКО ОТ 1000 ДУШИ.

   СЛЕД ТОВА ЧРЕЗ РЕДИЦА ПРЕДСКАЗАНИЯ БОГ ДОРИ ОПРЕДЕЛЯ ВРЕМЕТО, В КОЕТО ЩЕ ЖИВЕЕ ИЗБРАНИЯТ ЧОВЕК. Например, в Мал. 3:1 и в четири други стиха от Стария Завет (Пс. 118:26; Дан. 9:26; Зах. 11:13; Аг. 2:7-9]) се казва, че Месията трябва да дойде, докато храмът на Йерусалим все още не е разрушен. Това има много голямо значение, след като знаем, че храмът е разрушен през 70 г. сл. Хр. и оттогава не е бил построяван отново.

   ТОЧНОТО РОДОСЛОВИЕ; МЯСТОТО, ВРЕМЕТО И НАЧИНЪТ НА РАЖДАНЕ; РЕАКЦИЯТА НА ХОРАТА, ПРЕДАТЕЛСТВОТО; ВИДЪТ СМЪРТ. Това е само фрагмент от стотиците детайли, които съставят „адреса“, очертаващ фигурата на Божия Син, Месията, Спасителя на света.

ВЪЗРАЖЕНИЕ: ТОВА ИЗПЪЛНЕНО ПРОРОЧЕСТВО Е СЪВПАДЕНИЕ

   КРИТИКЪТ БИ ОТГОВОРИЛ: „Бихте могли да откриете някои от тези предсказания, изпълнени в живота на Кенеди, Мартин Лутър Кинг, Насър и т.н.“

   ДА, БИХТЕ МОГЛИ ДА НАМЕРИТЕ ЕДНО ИЛИ ДВЕ ПРЕДСКАЗАНИЯ, сбъднали се в живота на други хора, но не и всичките 60 основни пророчества и 270 второстепенни!

ДРУГО ВЪЗРАЖЕНИЕ

   СПОРЕД НЕГО ИСУС СЪЗНАТЕЛНО СЕ Е ОПИТВАЛ ДА ИЗПЪЛНИ ЮДЕЙСКИТЕ ПРОРОЧЕСТВА. То изглежда правдоподобно, докато не осъзнаем, че много от подробностите около идването на Месията са изцяло извън човешки контрол. Например - мястото на раждането Му. Мога да чуя Исус в утробата на Мария да казва, докато тя язди магарето: „Мамо, няма да успеем...“ Когато Ирод пита първосвещениците и книжниците: „ Къде трябва да се роди Христос?“, те отвръщат: „Във Витлеем Юдейски, защото така е писано чрез пророка...“ (Мат.2:5) Или времето на идването Му. Начинът на раждането Му. Предателството на Юда и цената на това предателство. Начинът, по който умира. Реакцията на хората, подигравките и заплюването, втренчените погледи. Хвърленият жребий за дрехите Му. Неразкъсаната Му дреха и т.н. Изпълнението на половината от пророчествата е извън Неговите възможности. Той не би могъл да повлияе на раждането Си от семето на жена, от потеклото на Сим, от наследниците на Авраам и т.н Не е чудно, че Исус и апостолите се позовават на сбъдналите се пророчества, за да подкрепят твърденията си.

   ЗАЩО БОГ СЕ НАСОЧВА КЪМ ВСИЧКИ ТЕЗИ ИЗПИТАНИЯ? Причината е желанието на Исус да има пълната подкрепа, удостоверяваща авторитета Му, която ще Му бъде нужна, когато дойде на света. Нали най-вълнуващото, за което Исус Христос идва, е да промени живота на хората. Той Сам доказва точността на стотиците предсказания от Стария Завет, описващи Неговото идване. И той единствен може да изпълни най- великото пророчество за всички онези, които ще Го приемат - обещанието за нов живот: Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас... Затуй, ако някой е в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново“ (Йез. 36:25-27; II Кор. 5:17)

НЯМА ЛИ И ДРУГ НАЧИН?

   ЗАЩО ИСУС Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ ЗА ВРЪЗКА С БОГА? Няма ли и друг начин за връзка с Бога? А Буда? Мохамед? Не може ли човек просто да живее добър живот? Ако Бог е толкова любещ, няма ли да приеме всички хора такива, каквито са?

   ОБИКНОВЕНО СЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСЪТ: „Как може един любещ Бог да позволи на грешника да отиде в ада?“ Аз бих попитал: „Как може един свят, справедлив и праведен Бог да допусне грешник в своето присъствие?“ Неразбирането на същностната природа и характер на Бог е причината за толкова много богословски и етически проблеми. Повечето хора възприемат Бога като любещ Бог и не се задълбочават по-нататък. Проблемът е, че Богът не е само Бог, изпълнен с любов. Той е и праведен, справедлив и свят Бог.

   В_ДАЛЕЧНОТО МИНАЛО БОГ РЕШАВА ДА СЪЗДАДЕ МЪЖА И ЖЕНАТА. Както става ясно от Библията, Той ги създава, за да сподели с тях Своята любов и слава. Но когато Адам и Ева започват да се бунтуват и тръгват по свой собствен път, грехът навлиза сред човешкия род. От този момент хората са грешни или отделени от Бога. Това е „затруднението“, в което се озовава Бог. Той създава мъжете и жените, за да сподели Своята слава с тях, но те пренебрегват Неговите съвети и заповеди и избират пътя на греха. Тогава Той се обръща към тях със Своята любов, за да ги спаси. И тъй като е не само любещ, но и свят, справедлив и праведен Бог, самата Му природа би унищожила всеки грешник. В Библията се казва: „Защото заплатата на греха е смърт.“ И така, пред Бога изниква проблем. Бог в Своето Триединство-Бог Отец, Бог Син и Бог Свят Дух - взема решение. Исус, Бог Син, да се въплъти като човек. Да стане Бог-човек. Това е представено в Йоан 1 гл, където се казва, че Словото става плът и заживява сред нас. Както и във филипяни 2 гл, където четем, че Христос Исус се отказва от всичко и приема образ на човек.

   ИСУС Е БОГ-ЧОВЕК. Той е до такава степен човек, като че ли никога не е бил Бог, и до такава степен Бог, като че ли никога не е бил човек. По Свой собствен избор Той живее без греховен живот, подчинявайки се напълно на Отец. Библейското твърдение, че „заплатата на греха е смърт“ не се отнася за Него. Тъй като е не просто тленен човек, а и безграничен Бог, Неговите възможности да поеме върху Себе Си греховете на света са безгранични. С разпъването Му на кръста преди 2000 години един свят, справедлив и праведен Бог излива гнева Си върху Своя Син. И когато Исус казва: „Свърши се“, справедливата, праведна природа на Бога е удовлетворена. Може да се каже, че от този момент Бог е „свободен“ да се отнася към човечеството с любов, без да трябва да унищожава грешните, тъй като чрез смъртта на Исус на кръста праведната природа на Бога е удовлетворена.

   КОГАТО ИСУС УМИРА НА КРЪСТА, ТОЙ УМИРА НЕ САМО ЗАРАДИ НАС, НО И ЗА ДА ИЗПЪЛНИ СВЕТИТЕ И СПРАВЕДЛИВИ ИЗИСКВАНИЯ НА СЪЩНОСТНАТА БОЖИЯ ПРИРОДА.

   ЕТО ЕДИН СЛУЧАЙ, който хвърля светлина върху това, което прави Исус за решаването на проблема, стоящ пред Бога за отношението Му към греха на човечеството. Млада жена била задържана за превишена скорост. Наложили й глоба и трябвало да даде обяснения пред съда. Съдията прочел призовката и попитал: „Виновна ли сте или сте невинна?“ Жената отговорила: „Виновна съм.“ Съдията ударил с чукчето и я глобил 100 долара. Тогава се случило нещо странно. Съдията станал, свалил тогата си, застанал отпред, извадил портфейла си и платил глобата. Какво е обяснението? Той бил неин баща. Обичал дъщеря си, но бил справедлив съдия. Неговата дъщеря нарушила закона и той не можел просто да и каже: „Обичам те толкова много и затова ти прощавам. Свободна си.“ Ако беше постъпил така, не би бил справедлив съдия. И не би спазил закона. Но той обичал дъщеря си толкова много, че с готовност свалил тогата си, застанал пред съда, представил я като своя дъщеря и в качеството си на неин баща платил глобата.

   ПРОШКАТА ВИНАГИ ИМА ЦЕНА. Да предположим, че някой ви обиди публично и по-късно вие му кажете благородно: „Прощавам ти.“ Тогава кой плаща цената на обидата? Вие.

Така постъпва и Бог.

Той казва:

„Прощавам ви.“

Но сам плаща цената чрез кръста!

   "ТОЯ, КОЙТО Е СЛЯЗЪЛ, Е СЪЩИЯТ, КОЙТО И ВЪЗЛЕЗЕ ПО-ГОРЕ ОТ ВСИЧКИТЕ НЕБЕСА, ЗА ДА ИЗПЪЛНИ ВСИЧКО)." ЕФЕСЯНИ 4:10

   "ИСУС В ОТГОВОР ИМ РЕЧЕ: Ако и да свидетелствувам за Себе Си, пак свидетелството Ми е истинно; защото зная от къде съм дошъл и на къде отивам; а вие не знаете от къде ида или на къде отивам. Аз съм, Който свидетелствувам за Себе Си; и Отец, Който Ме е пратил, свидетелствува за Мене. И пак им рече Исус: Аз си отивам; и ще Ме търсите, но в греха си ще умрете. Гдето отивам Аз, вие не можете да дойдете? И рече им: Вие сте от тия, които са долу; Аз съм от ония, които са горе. Вие сте от този свят; а Аз не съм от този свят." Йоан 8:14,18,21,23
image
Гласувай:
0
01. анонимен - Бог да те осени с мъдростта си, др...
30.05 15:47
Бог да те осени с мъдростта си, друже.
Хареса ми и си позволих да го понапомпя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 183458
Постинги: 210
Коментари: 10
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031