Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2019 09:01 - СПОРЕД КАКТО КАЗВА СВЕТЪТ, КОЙ Е ИСУС?
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 146 Коментари: 0 Гласове:
0 image

СПОРЕД КАКТО КАЗВА СВЕТЪТ, КОЙ Е ИСУС?

В СВОЯ ТРУД "Свидетелства за класическата литература"/професор Барис описва три стандартни теста, които се употребяват, за да определят надеждността на историческите документи: библиогpафски тест, вътрешен тест и външен тест.

БИБЛИОГPАФСКИЯТ ТЕСТ изследва броя на ръкописите-копие от оригинала и промеждутъка от време между написването на оригинала и на съществуващите копия, когато никой от оригиналите вече не съществува.

ВЪТРЕШНИЯТ ТЕСТ изследва вътрешната състоятелност и несъстоятелност в самия ръкопис. ВЪНШНИЯТ ТЕСТ изследва други исторически материали, за да определи дали те потвърждават или отричат твърденията в ръкописа, т.е, археологическите доказателства.

 Ето как действува библиографският тест:

ЦЕЗАР пише неговата "История на галските войни" между НЮ и 44 г.пр.Хр. Най-старото копие, с което разполагаме е направено 1000 г. след неговата смърт и имаме само 10 копия на този документ.

ПЛАТОН пише приблизително от 427 до 347 г.пр.Хр. Най-ранните копия на неговите произведения, които имаме са направени 900 г. сл.Хр., близо 1300 г. след оригиналите.

АРИСТОТЕЛ живее и пише между 384 и 322 Г.пр. Хр. Днес имаме само пет копия от неговите ръкописи, като най-ранното е направено около 1100 г.сл.Хр. или повече от 1400 г. след оригиналите.

ТАЦИТ, римският историк, пише през първи век. Единственото копие от неговите ръкописи е от около 1100 г.сл.Хр., над 1000 години след оригинала.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА БИБЛИОГРАФСКОТО ТЕСТУВАНЕ, експертите потвърждават автентичността на документите на Цезар, Платон, Аристотел и Тацит, както и надеждността на самите автори. Нека приложим същия тест към библейските писания, към новозаветните документи. Книгите на Новия Завет /Библията/ са написани в период от около 40 до 90 г. сл.Хр. Най-ранните ръкописни копия датират от около 130 г. само 40-50 г. след оригиналите. Съществуват повече от 13000 копия. Прилагането на библиографския тест за достоверност към Новия Завет би трябвало да ни накара да помислим още веднъж преди да кажем, че не можем да се доверяваме на библейската литература. След като приложим вътрешния и външния тестове, всеки ще види дори по-ясно защо Библията е надежден документ и че определено е била вдъхновена от Бога.

ЕКСПЕРТЪТ ПО НОВОЗАВЕТНИТЕ ГРЪЦКИ ОРИГИНАЛИ ДЖ. ХАРОЛД ГРИЙНЛИ ДОБАВЯ: "Тъй като учените приемат, като цяло, за достоверни писанията на древните класици, въпреки че най-ранните ръкописи са написани толкова дълго след оригиналите и броят на точните ръкописи е толкова малък, явно е, че надеждността на текста на Новия Завет се потвърждава подобно на тях."

"СПОРЕД КАКТО КАЗВА СВЕТЪТ, КОЙ Е ИСУС?" Интелигенцията е склонна да изразява мнението, че духовните и религиозни интереси служат за подпомагане само на по-слабо образованите хора; че само невежи и неуки хора се интересуват как могат да познаят Бога и са единствените, които се нуждаят от Бог.

ВОДЕЩИТЕ УМОВЕ НА НАШЕТО МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ СА КАЗАЛИ:

ЖАН ЖАК РУСО /философ/: “Признавам, че величието на Св. Писание ме изпълва с учудване. Колко са нищожни философските съчинения в сравнение с Библията и величието, живота и любовта на Исус Христос!

ХЕРЦЕН /руски публицистки писател/: “В първата си младост често се увличах от волтерианството, обичах иронията и подигравките, но не помня никога да съм взел Евангелието със студено чувство. Във всички възрасти, при разни събития аз четях Евангелието и то всеки път ми даваше мир и кротост на душата.”

КАРЛ БАРТ, един от водещите умове на този век и познат като "Великият Швейцарски мислител", бил запитан коя е най-дълбоката мисъл, която някога е имал. Неговия отговор е: "Исус ме обича, това аз знам"  

ИВАН ВАЗОВ / поет и писател/: “Аз не зная под небето друга книга по-могъществена от Библията... Там, където Библията се чете и знае, злините са случайни, а добродетелите – трайни и постоянни спътници на живота. Учудвам се, че тази Книга много малко се чете и знае у нас - не само от миряните, но и от духовниците.”

ЛЕВ Н. ТОЛСТОЙ“Аз не мога да си представя човечеството какво щеше да бъде, ако не беше тази Книга Библията и Единственият и Неповторим Бог и Спасител Исус Христос, чрез който се спасяваме .”

ИСАК НЮТОН - Написал е и тълкуване на две книги от Библията - Данаил и Откровение: "Ние имаме Мойсей, пророците и апостолите, дори словото на самия Исус. Ако не се съгласяваме с тях, ние заслужаваме по-малко извинение, отколкото юдеите.” "Какво е моето знание? Радвам се че зная две неща: първо, че аз съм голям грешник и второ, че моят  Бог Исус Христос е велик Спасител."

ПУШКИН /велик поет/: “Аз мисля, че ние никога няма да дадем нещо по-хубаво от Библията. Тя е всесветска. Тя е единствената книга в света, която съдържа всичко. Моите деца ще четат заедно с мен Библията в оригинал на славянски. Аз сам ще ги обучавам в това. Библията е еврейска книга, но при все това е всемирна. Книгата Йов съдържа целия човешки живот. Тази книга,  която Байрон  е обичал да чете, преживява вековете. В нея има мисли и чувства, които са всемирни.”

ПРОФ. ПИРОГОВ “Всеки християнин трябва да изповядва, че никому от смъртните човеци не се е отдало да измисли и още по-малко да достигне до онази висота на нравствено чувство и живот, които се съдържат в учението на Христа. Не можем да не почувстваме, че то не е от този свят. Бях на 38 год., търсех велик идеал. Тогава взех новият Завет, който до тогава не бях чел. В него намерих този идеал.”

БЕЛИНСКИ /знаменит  руски   критик/: “Има книга, в  която  всичко  е  казано,   всичко  е решено.... Книга безсмъртна, книга вечна, книга свята. Целият прогрес на човечеството, всички успехи  на науката се заключават само в по-голямото проникване в тайнствената дълбочина на тази Божествена книга /Библията/-съзнанието на нейните живи, вечно необходими думи. “

ЛИНКЬЛН “С Библията се живее по-честито и се умира по-леко.”

АМБРОУЗ ФЛЕМИНГ, изтъкнат английски учен и заслужил професор по електроинженерство в Лондонския Университет, като говори за вярата си в Христос казва: "Няма нищо в цялата Библия, което би причинило на човека на науката проблеми с Исус Христос."

ПРОФ. ФЕЛИС: “Библията е наистина една необикновена книга! Мразена и преследвана като никоя друга книга, и все пак неуязвима, презирана и уважавана, подигравана и високо почитана, осъждана на смърт и все пак жива! 3аключена в себе си, непроменена и непроменима, Библията устоява през столетия без да се интересува от човешки похвали и укори, не се нагажда за напредък, не си взема ни една думичка назад, а остава величествена, проста и Божествено мощна, пред Нея всички човеци са равни и чувстват своята немощ. Няма друга книга тъй много преследвана, но и тъй много търсена. Тя е най-старата, но и най-новата книга. Докато другите книги остаряват, изчезват или поне претърпяват корекции, Библията остава все една и съща. Чудна книга! Достъпна за простите, неразбрана от учените!”

ГЬОТЕ /велик поет/: “Колкото и да прогресира човешката култура, колкото и да се развива човешкият дух никога няма да надмине културата, която блести в Св. Писание. Нейната световна известност е абсолютно независима от земни и духовни еволюции. Библията прониква във всички краища на света в лицето на единственият Бог и Господ Исус Христос.”

image

БЛЕЗ ПАСКАЛ: “Без Исус Христос човек би тънел в пороци и нещастия. Не бива да се питаме дали сме призвани да излезем от света, а напротив - дали сме призвани да останем в него, като не чакаме да ни кажат дали трябва да излезем от една запалена или чумава къща. Наистина е вярно, че Има една празнина, оставена от Бога в сърцето на всеки човек. Тази празнота никога не може да бъде запълнена от нещо земно. Тя може да бъде запълнена само от Бога и то в лицето на Исус Христос. Исус единствено заслужава слава, чест и поклонение. В какви ли невероятности и заблуди, трябва невярващите да вярват, за да си останат невярващи! А когато дойдат болести, трудности и страдания, тогава не се чудят има ли Бог; или няма? Тогава се обръщат към Него, като че ли са първи приятели - /Боже, помогни ми/. И понеже Исус е много любещ, добър и милостив им помага. Щом бурята премине, те забравят всичко и започват отново да го проклинат с думи и с начина си на живот. Ето какво е направил грехът, дявола в нас и с нас!  Първо - или Бог съществува, или не. Второ - аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случай, че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото рискът е минимален. Характерът на Исус е бил не само най-високият образец за добродетелност, но и най-силната подбуда към добродетелност и е упражнил толкова силно влияние, че наистина може да се каже, че просто описание на три кратки години активен живот е направило повече за възраждането и облагородяването на човечеството, отколкото всички трудове на философите и всички призиви на моралистите.  Библията я чета като адресирано писмо изпратено лично до мен. 

ЧАРЛЗ ДИКЕНС /писател/: В писмо до своя син пише: "Сега от все сърце желая  и настоявам да запечаташ в ума си  истината,  че Новият завет е единствена,  незаменима книга и нейното  четене е единственият непогрешим път в живота. Сигурен съм, че в нея ще намериш чудесни съвети, които ще ти помагат да останеш верен на истината и дълга.”

МОЖЕ БИ НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН ГЕНИЙ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА УЙЛЯМ ЧАРЛЗ

ШЕКСПИР КАЗВА: "Предавам душата си в ръцете на Бога, моя Създател, като вярвам най-убедено в Исус Христос, моя Спасител.Той наистина е Бог”

ДИКЕНС /ПИСАТЕЛ/: В писмо до своя син пише: "Сега от все сърце желая  и настоявам да запечаташ в ума си  истината,  че Новият завет е единствена,  незаменима книга и нейното  четене е единственият непогрешим път в живота. Сигурен съм, че в нея ще намериш чудесни съвети, които ще ти помагат да останеш верен на истината и дълга.”

ЧАРЛЗ ДИКЕНС /ПИСАТЕЛ/: В писмо до своя син пише: "Сега от все сърце желая  и настоявам да запечаташ в ума си  истината,  че Новият завет е единствена,  незаменима книга и нейното  четене е единственият непогрешим път в живота. Сигурен съм, че в нея ще намериш чудесни съвети, които ще ти помагат да останеш верен на истината и дълга.”

АЙНЩАЙН споделя-много хора ми се възхищават, хвалят, въздигат и ми казват, че съм гении. Аз съм само един инструмент в ръцете на вечния Бог. Стоя пред океана и събирам черупки, а пред мен стои морска неизследвана, пълна с изненади морска шир. Нищо не знам. Аз съм една малка микроскопична, невзрачна прашинка от безкрайния космос.:”Като дете бях обучаван в Библията. Аз съм евреин, но лъчезарният и блестящия образ на Назарянина е направил мощно, неотразимо, дълбоко  впечатление върху мен. Никой не може да чете Евангелието без да остане с впечатление, че в тях става дума за една жива действителност.”Никой не може да отрече факта, че Исус е живял и че думите Му са чудно хубави...а сам Исус заявява „Думите които Аз ви говоря са Дух и Живот са”  Има само един на когото трябва да се възхищава ме, да го въздигаме, и да се молим-това е единственият и неповторим Бог, Господ, Спасител и ходатай пред Бога и човеците Исус Христос. Аз не приемам друг, освен Исус. Библията я чета всеки ден, и не мога да си представя живота без нея и Исус.

АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН, велик литератор на нашия век, говори открито за своята вяра в Исус Христос и как, докато е бил в Гулаг един доктор, евреин го спечелва за Христос.

ЙОХАН ВОЛФГАНГ ГЬОТЕ, немският поет и драматург, може би най-изтънченият от всички немски поети и литератори нарича Исус: "Божественият ... Светият Човек" и пише: Ако някога Бог се е родил на земята, това е било в лицето на Христос."

ПИСАТЕЛИ КАТО ФЬОДОР ДОСТОЕВСКИ И ЛЕВ ТОЛСТОЙ са описали делото на Божия Дух, който напълно е променил техния живот.

НАПОЛЕОН БОНАПАРТ: “На моята маса лежи тази книга - Книгата на Книгите. Аз не се уморявам да я чета, и то всеки ден, със същото удоволствие. Човек никъде не може да намери тази последователност на хубави мисли, нравствени принципи, които предизвикват у нас чувство, подобно на онова, което събужда блясъка на звездите през лятната нощ. Тази книга завладява духа ни и пленява сърцето ни. Бог завладява  душата и направлява мислите и волята.”

ЕМАНУИЛ КАН:От всички книги, които съм чел, никоя не ми е доставила такава утеха, радост,  мир и спокойствие както Библията в Псалом-23:"Дори през дола на смъртната сянка ако ходя, пак няма да се уплаша, защото Ти си с мене...":“Признавам, че величието на Св. Писание ме изпълва с учудване. Колко са нищожни философските съчинения в сравнение с Библията и живота и любовта на единствения и неповторим Бог и Спасител Исус Христос!"

ЛЕВ ТОЛСТОЙ, известният руски писател, изживява по голямата част от живота си като атеист, но към края му той казва: "В продължение на 35 години от моя живот аз бях човек, който не вярва в нищо. Повярвах преди пет години. Повярвах в учението на Исус и целият ми живот бе подложен на внезапна промяна. Животът и смъртта спряха да бъдат зло. Вместо отчаяние, аз изпитах радост и щастие, че смъртта не може да ми отнеме нищо."

МАЙКЪЛ ФАРАДЕЙ /физик/: “Наскърбен съм, съкрушен съм, като гледам как хората гинат и блуждаят в тъмнина, при все че имат тази благословена книга - Библията, която може да бъде сигурен пътеводител.”
image
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 279275
Постинги: 462
Коментари: 10
Гласове: 212
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031